Αν σας αρέσει να χαζεύετε τα αστέρια, σε λίγες μέρες ετοιμαστείτε για ένα μοναδικό φαινόμενο: το «φιλί» Δία και Κρόνου. Το χριστουγεννιάτικο «φιλί» - όπως το ονόμασε ο αστρονόμος Δρ Μπραντ Τούκερ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Πρόκειται για τη σύνοδο Δία - Κρόνου, όπου οι δύο πλανήτες θα εμφανιστούν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο που θα φαίνονται σαν ένα αστέρι. Αυτή η προσέγγιση έχει να είναι ορατή 800 χρόνια, λένε οι αστρονόμοι και πιθανότατα είναι αυτό που συνέβη στη Βηθλεέμ κατά τη γέννηση του Χριστού, αναφέρει ο Guardian.
• • •
Ήδη από τις αρχές τις βρομάδας (την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου) εάν κοιτάξετε τον ουρανό θα μπορέσετε να παρατηρήσετε το φαινόμενο, ωστόσο στις 21 Δεκεμβρίου οι δύο πλανήτες θα βρεθούν στο κοντινότερο σημείο τους. Ο λαμπερότερος είναι ο Δίας και ο λιγότερο λαμπερός ο Κρόνος. Από τον Σεπτέμβρη τους παρατηρούμε να πλησιάζουν μεταξύ του και ήδη φαίνονται σε απόσταση μικρότερη των 2 μοιρών. Στις 21 Δεκεμβρίου θα έχουν επιτύχει την μέγιστη προσέγγιση τους, στις 0,1 μοίρες.
Την ίδια ημέρα είναι και το χειμερινό ηλιοστάσιο με την μεγαλύτερη νύχτα του έτους.
Η τελευταία φορά που ήταν ορατή μια τέτοια σύνοδος ήταν λίγο πριν την αυγή της 4ης Μαρτίου 1226.
Είχε συμβεί επίσης τον Μάιο του 2000, αλλά η θέση του στον ουρανό δεν την έκανε ορατή. Επίσης είχε γίνει ξανά το 1623 (όταν ο Γαλιλαίος ήταν ακόμα ζωντανός) όμως ήταν επίσης δύσκολο να εντοπιστεί γιατί, όπως εξηγεί το Παρατηρητήριο του Περθ, φαινόταν αρκετά κοντά στον ήλιο και πιθανότατα χανόταν στο φως του.
Οι δύο γίγαντες πλανήτες ευθυγραμμίζονται κατά την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο και έρχονται σε σύνοδο κάθε 20 χρόνια. Οι επόμενες λοιπόν σύνοδοι Δία- Κρόνου θα πραγματοποιηθούν το 2040 και 2060.
Υπάρχει σχέση με το Αστέρι της Βηθλεέμ;
Το αστέρι της Βηθλεέμ που καθοδήγησε τους τρεις μάγους στον τόπο γέννησης του Χριστού επίσης να ήταν μια τέτοια σύνοδος. Όπως εξηγεί η Britannica, συνέβησαν αρκετές σύνοδοι «σε περίοδο 10 ετών από το χρονολογικό σημείο που θεωρείται πλέον ως η αρχή της χριστιανικής εποχής».
Ένα από αυτά ήταν μια σύνοδος του Δία και του Κρόνου, όπου το 7 π.Χ. βρέθηκαν σε απόσταση μιας μοίρας όχι μια αλλά τρεις φορές σε διάστημα οκτώ μηνών. Το αστέρι της Βηθλεέμ θα μπορούσε επίσης να ήταν η Αφροδίτη και ο Δίας, οι οποίοι το 2 π.Χ., «φαινόταν στους παρατηρητές στη Βαβυλώνα να κάνουν σύνοδο λίγο πριν ξεκινήσουν πορεία προς τη Βηθλεέμ προς τα δυτικά».
Πού θα δείτε το «Χριστουγεννιάτικο Αστέρι»
Ο Κρόνος και ο Δίας κινούνται σταθερά μεταξύ τους από το καλοκαίρι του 2020.
Αξίζει τον κόπο να ψάξετε αυτούς τους πλανήτες τις επόμενες νύχτες. «Μπορείτε να τους παρακολουθήσετε να κινούνται -στην πραγματικότητα βλέπετε πλανήτες σε τροχιά», δήλωσε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Ράις Πάτρικο Χάρτιγκαν και η παρακολούθηση του ζευγαριού να έρχεται μαζί πριν από το ηλιοστάσιο θα κάνει τον εντοπισμό τους λίγο πιο εύκολο στην 21η ημέρα.
Αν και είναι ορατό σε όλο τον κόσμο, το καλύτερο μέρος για να δείτε τη σύζευξη είναι κοντά στον ισημερινό, μεταξύ σούρουπου και λίγο μετά το βράδυ (θα εμφανιστεί χαμηλά δυτικά στον ουρανό για περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα λέει αστρονόμος Δρ Μπραντ Τούκερ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας), όταν ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός για να εμφανιστεί ο αμυδρός Κρόνος.
Κοιτώντας χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες φαίνεται να χωρίζονται κατά λιγότερο από το ένα πέμπτο της διαμέτρου μιας πανσελήνου.
Εάν έχετε πρόσβαση σε ένα τηλεσκόπιο, πολλά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια των πλανητών θα είναι επίσης ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το βράδυ.
Κι αν έχει συννεφιά εκείνη την ημέρα; Ο Δίας και ο Κρόνος θα εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο για ολόκληρη την εβδομάδα γύρω από το ηλιοστάσιο.
Και αν χάσετε εντελώς το φαινόμενο; Υπάρχει πάντα η 15η Μαρτίου 2080. Τότε αναμένεται να συμβεί η επόμενη στενή σύνδεση των πλανητών.
Αναδημοσίευση: huffingtonpost.gr και news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου