Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Πώς να φτιάξεις σαγκριά

Ως σαγκρία, άκουγε στο όνομα σαγκαρί (sangaree), ένα ποτό φτιαγμένο από κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, διαλυμένο με νερό, ζάχαρη και μοσχοκάρυδο. Οι ισπανικές ρίζες της σαγκρία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ, και επειδή το κόκκινο κρασί είναι τις περισσότερες φορές η βάση της σαγκρία, πιθανολογείται πως έχει πάρει το όνομα της από το ισπανικό sangre, δηλαδή αίμα. Μάλλον πρόκειται για ένα ισπανικό Bloody Mary!

Εύκολη συνταγή με όλα τα μυστικά για την ωραιότερη σπιτική. 'Ενα ελαφρύ, δροσερό ποτό με κρασί, φρούτα και μπαχαρικά, γεμάτο αρώματα, με υπέροχη πλούσια γεύση. Φτιάξτε το σε ένα μεγάλο μπολ και σερβίρετε με κουτάλα. Ιδανικό για πάρτυ και παρέα με φίλους στο σπίτι!

• • •

Η σανγκρία (sangria) είναι ένα αλκοολούχο ρόφημα ισπανικής προέλευσης, που περιέχει κόκκινο ή λευκό κρασί, φρούτα, ζάχαρη ή μέλι, μπαχαρικά, χυμούς από φρέσκα εσπεριδοειδή και κάποιο αλκοολούχο ποτό όπως μπράντι, ρούμι, ή βότκα. Παρασκευάζεται μέσα σε κανάτα ή σε ένα μεγάλο μπολ, από το όποιο σερβίρεται συνήθως με κουτάλα. Η συνταγή για σπιτική σαγκρία είναι πολύ απλή και εύκολη και η διαδικασία σερβιρίσματος της την καθιστά το ιδανικό ποτό για πάρτυ ή κάποια σύναξη φίλων στο σπίτι!

 Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή σε 3 εκδοχές, για σαγκρία λευκή, κόκκινη και ροζέ, αλλά και πολλά μυστικά.

 

 Για την κόκκινη σαγκρία

Υλικά Συνταγής

  • 2 λίτρα κόκκινο κρασί ξηρό ή ημίξηρο
  • 500 γραμ. λευκή ζάχαρη (ή 450 γραμ. μέλι)
  • 300-350 ml νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 στικ βανίλιας (χαραγμένα στην μέση)
  • 6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 100-150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 200 ml μπράντι (ή ρούμι ή βότκα)
  • φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα berries (όπως φράουλες-βατόμουρα-μαύρα μούρα-μύρτιλα)
  • 2 πορτοκάλια κομμένα σε ροδέλες ή φέτες
  • 2 λεμόνια κομμένα ρε ροδέλες ή φέτες
  • 2 μήλα κόκκινα κομμένα σε κυβάκια
  • μοσχοκάρυδο για το σερβίρισμα
  • προαιρετικά ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου Sprite (ή σόδα ή ανθρακούχο νερό) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε πρώτα τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε για 5 να βγάλουν τα αρώματα τους. Ρίχνουμε τη ζάχαρη (ή το μέλι) και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί καλά το σιρόπι, για περίπου 5 με 7΄.  Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ή κανάτα, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά (εκτός από το ανθρακούχο αναψυκτικό), προσθέτουμε το κρύο σιρόπι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για το σερβίρισμα

Ρίχνουμε αρκετό πάγο στο μπολ ώστε να παραμείνει δροσερή, βάζουμε μέσα την κουτάλα και ξεκινάμε να σερβίρουμε. Στο τέλος κάθε σερβιρίσματος μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αναψυκτικό της επιλογής μας, σόδα, ανθρακούχο νερό κτλ για να γίνει ακόμα πιο παιχνιδιάρικη στο στόμα και στην αίσθηση η σανγκρία, αλλά και για να την ελαφρύνουμε ακόμα περισσότερο αν δεν είμαστε φαν του αλκοόλ. Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

 

 Για τη λευκή σαγκρία

Υλικά Συνταγής

  • 2 λίτρα λευκό ξηρό ή ημίξηρο κρασί
  • 500 ml σιρόπι βανίλιας
  • 200 ml λευκό ρούμι ή βότκα
  • 200 ml λικέρ ροδάκινο ή βερίκοκο
  • 250 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 250 ml φρέσκο χυμό λευκού γκρέιπφρουτ
  • 2 φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα μιξ berries
  • φρέσκα ροδάκινα κομμένα σε κομματάκια
  • ανθρακούχο νερό
  • αναψυκτικό ή σόδα για το σερβίρισμα
  • φύλλα βασιλικού ή δυόσμου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τη λευκή σανγκρία, φτιάχνουμε το σιρόπι βανίλιας και έπειτα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία παρασκευής και σερβιρίσματος με αυτήν της κόκκινης σαγκρίας. Αν θέλουμε προσθέτουμε μερικά φύλλα δυόσμου ή βασιλικού για το σερβίρισμα μέσα στο ποτήρι, αλλά όχι μέσα στο μπολ με τη σαγκρία, γιατί από το αλκοόλ και τον πάγο ο δυόσμος ή ο βασιλικός θα μαυρίσει.

Για το σιρόπι βανίλιας

Θα χρειαστούμε 3 στικ βανίλιας χαραγμένα στη μέση, 1 κιλό ζάχαρη και 700 ml νερό. Βάζουμε όλα τα συστατικά σε κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι λιώσει καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί καλά το σιρόπι. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι. Διατηρείται στο ψυγείο για πάνω από ένα με ενάμιση μήνα. Διατηρούμε τα στικ βανίλιας μέσα στο σιρόπι, δεν τα πετάμε.


Για τη ροζέ σαγκρία

Υλικά Συνταγής

    2 λίτρα ροζέ κρασί ξηρό ή ημίξηρο

    500 ml σιρόπι βανίλιας

    200 ml λευκό ρούμι ή βότκα

    200 ml λικέρ λίτσι ή λικέρ τριαντάφυλλο

    250 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

    250 ml φρέσκο χυμό ροζ γκρέιπφρουτ

    2 φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα μιξ berries

    2 μήλα κόκκινα κομμένα σε κυβάκια

    1 φλ. λίτσι καθαρισμένα φρέσκα

    κατεψυγμένα (ή κονσέρβα χωρίς το σιρόπι)

    ανθρακούχο νερό

    αναψυκτικό ή σόδα για το σερβίρισμα

    φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τη ροζέ σαγκρία φτιάχνουμε το σιρόπι βανίλιας και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

 

Μυστικά για τη σαγκρία

• Η σαγκρία είναι ένα γευστικό, πολύ δροσιστικό και ελαφρύ ποτό, που μπορεί να συνοδεύσει πολύ όμορφα απλά φαγητά, fingerfood ή τάπας, αλλά και καυτερά φαγητά, όπου λόγω της δροσιάς και της φρεσκάδας που έχει θα μας βοηθήσει να σβήσουμε τη σπιρτάδα και την κάψα από το φαγητό και να επαναφέρουμε το στόμα μας και τη γεύση μας σε φυσιολογικά πλαίσια. Μπορεί να καταναλωθεί και μόνη της χωρίς την παρουσία φαγητού καθώς πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ και ευκολόπιοτο ποτό.

• Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι σε μεγαλύτερες ποσότητες διπλασιάζοντας τα συστατικά του, για να ρυθμίσουμε εμείς ρίχνοντας λίγο λίγο μέσα στο μείγμα με το κρασί, τα φρούτα και το αλκοόλ, τη γλυκύτητα της σαγκρίας. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε το σιρόπι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση, είτε για σανγκρία είτε για οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.

• Αν το κρασί που επιλέξουμε είναι ημίξηρο, ελαττώνουμε την ποσότητα του σιροπιού γιατί θα βγει πολύ γλυκιά η σαγκρία. Καλό είναι να αισθανόμαστε και λίγο την οξύτητα από το κρασί και τα εσπεριδοειδή, γιατί οι οξύτητες αυτές μας δίνουν την αίσθηση της δροσιάς.

• Στην κόκκινη σαγκρία, μπορούμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε λίγο τη γεύση αλλά και τον αλκοολικό βαθμό, να προσθέσουμε κάποιο λικέρ από φρούτα, όπως λικέρ πορτοκάλι, βερίκοκο ή ροδάκινο, που ταιριάζουν πολύ με το κόκκινο κρασί. 150 ml από αυτό είναι αρκετό για την ποσότητα υλικών που αναφέρουμε στην συνταγή.

• Επίσης, αν θέλουμε το ποτό μας πιο ελαφρύ, μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου σκληρό αλκοόλ (μπράντι, ρούμι, βότκα) και να βάλουμε μόνο λικέρ, καθώς ο αλκοολικός βαθμός των λικέρ είναι σαφώς χαμηλότερος από του σκληρού αλκοόλ.

 

 

Αναδημοσίευση: argiro.gr και terrapapers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου