Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Νομικό Συμβούλιο για Novartis: Καμιά «σκευωρία», πρέπει να διεκδικήσουμε τα κλεμμένα!

Πράσινο φως έδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να προχωρήσουν οι κυβερνητικές ενέργειες - δικαστικώς και εξωδίκως - κατά της πολυεθνικής εταιρείας.

Με την απόφαση αυτή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταρρίπτει το εκδοχή της σκευωρίας, που υποστηρίζει η κυβέρνηση

• • •

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην γνωμοδότηση του προς το υπουργείο Οικονομικών ανάβει το «πράσινο» φως προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες κατά της Novartis αναφορικά με τη ζημία που υπέστη από τη σκανδαλώδη λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η ίδια η εταιρεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ. Με λίγα λόγια το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραδέχεται ότι υπήρξε ζημία του ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο Novartis κάτι που καταρρίπτει το αφήγημα περί σκευωρίας που έχει υιοθετήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα όπως προκύπτει από το έγγραφο του Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η γνωμοδότηση του Νομικό Συμβούλιο του Κράτους βασίστηκε εκτός από τον συμβιβασμό της εταιρείας στις ΗΠΑ, στα ευρήματα των ερευνών της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας με βάση τα οποία έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Δηλαδή προκύπτει το εξής παράδοξο. Από τη μια ένα κρατικό – θεσμικό όργανο να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ζημία του Δημοσίου, επομένως και σκάνδαλο, «παράνομη συμπεριφορά της εταιρείας κτλ» και η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση και από την άλλη με τα ίδια στοιχεία και ευρήματα ερευνών η κυβέρνηση να θεωρεί ότι υπάρχει σκευωρία και «στήσιμο» της υπόθεσης από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να ασκούνται διώξεις στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το ερώτημα που τίθεται είναι το τι θα πράξει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων βάση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της ή θα επιμείνει στη γραμμή της σκευωρίας;

Συγκεκριμένα τα υπουργία Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης είχαν ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, «την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

 Από τον περασμένο Ιούλιο, είχε συσταθεί πολυμελής ομάδα εργασίας αποτελούμενη από λειτουργούς του Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που υπηρετούν στα αρμόδια Γραφεία Νομικού Συμβουλίου των παραπάνω υπουργείων και διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία στον χειρισμό συναφών υποθέσεων, με αντικείμενο όπως αναφερόταν από τον πρόεδρό του Ιωάννη – Κωνσταντίνο Χαλκιά «α) Να υποδείξει προς τα αρμόδια υπουργεία τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για την αποκατάστασης της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο από ενέργειες της εταιρείας Novartis ΕΛΛΑΣ, β) Να προβεί σε κάθε αναγκαία νόμιμη ενέργεια εντός και εκτός Ελλάδας για τη διεκδίκηση για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου κάθε απαίτησής του κατά της παραπάνω εταιρείας».

Η ομάδα αυτή αναζήτησε όπως αναφέρεται στο έγγραφο στοιχεία από Ανεξάρτητες Αρχές και Υπηρεσίες όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (η διάδοχη αρχή των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης), η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΣΔΟΕ, ο ΕΟΠΥΥ κτλ, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Γραμματεία Οικονομικού Εγκλήματος) και την Εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως αναφέρεται «αφού τα αξιολογησε συνέταξε και διαβίβασε προς το ΣΚ την εισήγησή της». Τα ίδια στοιχεία που κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύουν τη σκευωρία Novartis κατά πολιτικών προσώπων.

 Το θέμα εισήχθη στην Ολομέλεια του Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία γνωμοδότησε ομόφωνα με βάση την σχετική εισήγηση. Σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προβεί σε μία σειρά από δικαστικές, διοικητικές και εξώδικες ενέργειες.

 

Αγωγή και αποζημίωση

 Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό (που μπορείτε να το «κατεβάσετε» σε PDF από εδώ) το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην «άσκηση αγωγής κατά της Novartis Hellas AEBE, για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και των λοιπών νομικών προσώπων με αίτημα τη μη επανάληψη της προσβολής αυτής στο μέλλον και τη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τη συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της..».

Επίσης το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην «άσκηση αγωγής κατά της εταιρείας για ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων δημοσίων νομικών προσώπων μετά τον προσδιορισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ύψους αυτής».

 Το ζήτημα πλέον είναι κατά πόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες σε βάρος της εταιρείας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.  Θυμίζουμε πως το ελληνικό τμήμα της Novartis είχε συμφωνήσει να πληρώσει 233 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στις αμερικανικές αρχές, καθώς έχει συνομολογήσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας μέσω δικτύου επαγγελματιών υγείας.

 

 

Αναδημοσίευση: documentonews.gr

Πηγές: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου