Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα μανταρίνια είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους ενάντια σε κρυολογήματα και λοιμώξεις
• • •
Μικροσκοπικά, δροσερά και γεμάτα βιταμίνες, τα μανταρίνια είναι ένα από τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας τους χειμερινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το μικρό τους μέγεθος μάλιστα και η ευκολία στο ξεφλούδισμα σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, αλλά και το γεγονός ότι είναι πιο γλυκά, καθιστούν το μανταρίνι ένα από τα πιο υγιεινά και πρακτικά σνακ για τη δουλειά και το σχολείο.
Τόσο η φλούδα τους όσο και η σάρκα τους είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Παρά το μικρό τους μέγεθος, αποτελούνται κατά 85% από νερό και μόλις ένα μανταρίνι να αποτελεί το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης της βιταμίνης C.
Η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει τον οργανισμό από κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Η ισχυρή δράση του, καταπολεμά σοβαρές ασθένειες και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, διαβήτη ή διάφορα είδη καρκίνου. Συμβάλει, επίσης στην διατήρηση υγιών δοντιών, προωθεί την αποτελεσματική επούλωση πληγών και δρα ως αντιοξειδωτικό για την πρόληψη γενετικών μεταλλάξεων.
Eπιπλέον, είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές β-κρυπτοξανθίνης, ενός αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και δίνει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα των μανταρινιών και άλλων φρούτων. Τέλος, είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β6 και Β9, ή θειαμίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα μανταρίνια, μαζί με τη φλούδα τους, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών που δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες αποτρέποντας χρόνιες παθήσεις. Εκτός από πλούσια πηγή της βιταμίνης C, είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η ναρινγίνη, η εσπεριδίνη, η τανγκερετίνη και η νομπιλετίνη.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης C είναι γνωστή για τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία του δέρματος και της καρδιάς, καθώς και για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μάλιστα, ερευνητικά στοιχεία συνδέουν τα φλαβονοειδή με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία του εγκεφάλου.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η βιταμίνη C δημιουργεί στο σώμα αποτελεσματικούς φραγμούς άμυνας ενάντια σε ιούς και βακτήρια, με το ερευνητικό υλικό να αποδεικνύει ότι η βιταμίνη C, που βρίσκουμε πλούσια στα μανταρίνια, επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων και εμποδίζει τις οδούς που οδηγούν στο θάνατό τους. Επομένως, διατηρώντας ένα υγιές επίπεδο αυτών των κυττάρων, καταπολεμάτε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.
Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει τα φαγοκύτταρα – τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη 1-2 γραμμαρίων βιταμίνης C την ημέρα με μειωμένη βαρύτητα και διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.
Τα μανταρίνια, βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων – μια ιδιότητα που έχει επίσης αποδοθεί στην εσπεριδίνη και τη ναρινγενίνη, δύο από τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φλούδα του μανταρινιού.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την παχυσαρκία και επίσης βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Δύο μέτρια μανταρίνια περιέχουν 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες δηλαδή καλύπτουν το 14% και 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.
Πηγή ασβεστίου
Τα μανταρίνια είναι καλή πηγή ασβεστίου το οποίο προάγει την υγεία των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με κάποια διατροφή μειωμένων θερμίδων. Τα 100gr του συγκεκριμένου φρούτου παρέχουν 37mg ασβεστίου.
Βιταμίνη Α
Δυο μέτρια μανταρίνια ενισχύουν την βιταμίνη Α κατά 44% της συνιστώμενης πρόσληψης για τους άντρες και κατά 60% της ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για καλή όραση, ιδιαίτερα τη νύχτα και για υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Αρκετή πρόσληψη βιταμίνης Α τρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγιή επούλωση των πληγών.
Αντικαρκινική δράση
Μεταξύ των εσπεριδοειδών, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και πιο συγκεκριμένα σε β-κρυπτοξανθίνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η β-κρυπτοξανθίνη ευθύνεται για το πορτοκαλί τους χρώμα και την αντικαρκινική τους δράση. Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.
Μην ξεχνάτε ακόμη πως τα μανταρίνια βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου γι’ αυτό μετά από γεύματα πλούσια σε σίδηρο είναι καλό να τρώμε ένα μανταρίνι.
Για την πιο πλήρη προστασία του οργανισμού χρειάζεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνιστάται, λοιπόν, μέχρι το Φεβρουάριο να καταναλώνετε και ένα μανταρίνι την ημέρα.
Αναδημοσίευση: ygeiamou.gr και 2η σελίδα από το ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου