Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

«Άγριο κράξιμο» από τους New York Times για τη διαχείριση των πυρκαγιών...

 Οι New York Times με νέο άρθρο τους εκθέτουν την κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών που για άλλο ένα καλοκαίρι μαστίζουν τη χώρα

 Σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα μάχεται με τις πιο εκτεταμένες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ», οι New York Times κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για «εξαντλημένους πυροσβέστες» και υπογραμμίζουν ότι «απελπισμένοι κάτοικοι με τα πόδια ή με μηχανάκια έσπευσαν να αποκρούσουν τις φωτιές για να δουν μεγαλύτερες να ξεσπούν γύρω τους.

• • •

«Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ήταν σαφές ότι και στα δύο μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών, στα βόρεια και κοντά στην Αθήνα, παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες. Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι οι δυνάμεις διάσωσης δίνουν το “110%” στις προσπάθειές τους να σβήσουν τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι 355 νέες είχαν ξεσπάσει τις τελευταίες πέντε ημέρες – 209 από αυτές τις τελευταίες 24 ώρες.

»Οι δυνάμεις ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειές τους, είπε, περιγράφοντας μια “πρωτοφανή κατάσταση” μετά από μια σειρά από καύσωνες. Τα κύρια μέτωπα στα βόρεια και κοντά στην Αθήνα, όπου οι πυρκαγιές έφτασαν μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, θεωρήθηκαν τα πιο επικίνδυνα» γράφουν οι New York Times.


Στη συνέχεια στέκονται στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, με 7 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο, 114 πυροσβέστες και 19 οχήματα σε όλη τη χώρα και συνεχίζουν με το θάνατο 18 ανθρώπων στον Έβρο και τις φωτιές σε Αλεξανδρούπολη και Πάρνηθα.

«Την Τρίτη, τα πτώματα 18 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν σε δάσος (σ.σ της Δαδιάς) στην περιοχή του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι νεκροί ήταν μετανάστες που χάθηκαν καθώς η φωτιά τους ξεπέρασε, αλλά προειδοποίησαν ότι η ταυτοποίησή τους θα είναι δύσκολη.

Στη βόρεια λιμενική πόλη της Αλεξανδρούπολης, στάχτη έπεφτε βροχή στις άδειες ταβέρνες της προκυμαίας και ένα πυκνό πέπλο καπνού δυσκόλευε την αναπνοή. Πιο μακριά στην ενδοχώρα, πέρα από σιγοκαμένες δασικές εκτάσεις, οι κάτοικοι σε χωριά και αγροικίες πάλευαν με τις φλόγες με ξύλα και κουβάδες με νερό, καθώς οι πυροσβέστες χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα και τα αεροσκάφη έκαναν βόμβες πάνω από τα κεφάλια τους».

Λίγο βόρεια της Αθήνας, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, κοντά στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναστηριού και 50 κατοίκων γηροκομείων. Ο καταυλισμός μεταναστών της Αμυγδαλέζας εκκενώθηκε επίσης προληπτικά, δήλωσε ο Γιάννης Αρτόπιος, εκπρόσωπος της ελληνικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σπίτια κάηκαν στην Αγία Παρασκευή καθώς και στο Μενίδι, στα περίχωρα της Αθήνας, σύμφωνα με τις αρχές και τους κατοίκους».

Οι New York Times προσθέτουν, επίσης, ότι «η Ελλάδα μάχεται τακτικά με μεγάλες πυρκαγιές που γίνονται φονικές. Τα ζεστά, ξηρά και θυελλώδη καλοκαίρια της σε συνδυασμό με τα αυτοφυή πευκοδάση και την εύφλεκτη χαμηλή βλάστηση δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να ξεφύγουν οι πυρκαγιές από τον έλεγχο. Όμως τα μέτρα προετοιμασίας για την εποχή των πυρκαγιών, όπως το σκάψιμο αντιπυρικών λωρίδων και η απομάκρυνση των ξηρών χόρτων, δεν επαρκούν. Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η κυβέρνηση έχει χειριστεί λάθος τον κίνδυνο και έχει επενδύσει ανεπαρκώς στον εξοπλισμό πυρόσβεσης και στην εκπαίδευση».

»(…)Οι τελευταίες πυρκαγιές είναι η δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι που οι δυνάμεις πυρόσβεσης της χώρας διχάζονται ανάμεσα σε πολλαπλά μέτωπα. Τον Ιούλιο, χιλιάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν από τα νησιά της Ρόδου και της Κέρκυρας, δημοφιλή θέρετρα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εποχικούς επισκέπτες».

 

Αναδημοσίευση: press-gr.com

Πηγή: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου