Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Politico: «Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα!»

Σε ένα έντονα επικριτικό δημοσίευμα, για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το Politico. Το δημοσίευμα μάλιστα, έμεινε βασικό θέμα της ιστοσελίδας, για αρκετές ώρες.

• • •

«Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα καταρρέει» αναφέρει το Politico, που κάνει λόγο για θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε γρήγορη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ.

«Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γιατρούς, βασιζόμενα εξ ολοκλήρου σε έναν σύστημα βραχείας κάλυψης. Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο στα νησιά- στην Αθήνα λειτουργούν περίπου 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που απαιτούνται» αναφέρει το  Politico, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού.

Πρέπει να επανασχεδιάσουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από την αρχή, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα”, δηλώνει επίσης ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

 

Κριτική για τις προσλήψεις

Υπενθυμίζοντας ότι ο  Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη πρωθυπουργός ” έχοντας υποσχεθεί ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την πρόσληψη περίπου 10.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας”, παραθέτει την απάντηση της ΠΟΕΔΗΝ, ότι οι προσλήψεις αυτές αντικαθιστούν μόνο τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και δεν αρκούν για να βελτιώσουν την ποιότητα της περίθαλψης.

“Η ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αποχωρήσει από τον δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να αποχωρήσουν το 2023”  σημειώνεται.

 

«Δυσβάσταχτο το κόστος για τους γιατρούς στα νησιά»

Το Politico δεν διστάζει να καυτηριάσει την πρακτική των επιχειρηματιών στα νησιά: «Όσο ονειρική κι αν φαίνεται η ζωή στα ελληνικά νησιά για τους επισκέπτες, αυτός ο τρόπος ζωής είναι απρόσιτος για το ιατρικό προσωπικό- οι κάτοικοι των νησιών προτιμούν τη βραχυχρόνια ενοικίαση από τουρίστες παρά τη μόνιμη -αλλά χαμηλότερη σε χρήματα- ενοικίαση από γιατρό ή νοσηλευτή».

 

«Πυροσβέστες στα ασθενοφόρα, ενώ υπήρχαν φωτιές»

Και συνεχίζει:

«Αντιδρώντας στις αυξανόμενες επικρίσεις η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει πυροσβέστες, στρατιωτικό προσωπικό και αστυνομικούς για να συνδράμει στις ελλείψεις προσωπικού στις τουριστικές περιοχές.

Το ΕΚΑΒ και οι γιατροί διαμαρτύρονται για την απόφαση κάνοντας λόγο για “αντιεπιστημονική αναζήτηση γρήγορων λύσεων”.

Υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη ανεκπαίδευτου προσωπικού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς που χρειάζονται άμεση βοήθεια στον τόπο του συμβάντος.Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την τροπολογία για την επείγουσα βοήθεια.


Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την τροπολογία για την επείγουσα ένταξη πυροσβεστών και στρατιωτικού προσωπικού στις 27 Ιουλίου, την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις σοβαρές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες επεκτάθηκαν ακόμη και σε μια στρατιωτική αποθήκη.

Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να δώσει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά να σώσει ζωές κατά την έντονη τουριστική περίοδο».

«Αλλά το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την έλλειψη χρηματοδότησης- λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, τονίζοντας ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί πολλές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη, από απομακρυσμένα χωριά στη Γαλλία, μέχρι τις βόρειες ακριτικές περιοχές της Σουηδίας.

 

 Η εξουθένωση μία από τις κύριες αιτίες των παραιτήσεων

Τέλος, το Politico, αναφέρεται και στην εξουθένωση των γιατρών λόγω των ελλείψεων, υπενθυμίζοντας το περιστατικό με τον  μοναδικό καρδιολόγο του νοσοκομείου της Κω που προέβη σε διαμαρτυρία στο προαύλιο του νοσοκομείου, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: “Έφτασα στα όριά μου, χρειάζομαι βοήθεια”.

Εργαζόταν επί 28 ημέρες συνεχόμενα. Ήταν ο μοναδικός γιατρός της καρδιολογικής κλινικής του νησιού από τον Μάιο. Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια από τις κύριες αιτίες στην λίστα που οδηγούν σε παραιτήσεις γιατρών. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δήλωσε ότι αυτό “εξελίσσεται πλέον σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιοχής, αλλά και νοσοκομειακών τμημάτων σε μεγαλύτερες πόλεις”.

“Αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν σε έναν πολιτισμένο κόσμο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε έναν τουριστικό προορισμό”, δήλωσε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς. “Χρειάζονται μόνιμες

προσλήψεις και μόνιμες λύσεις”.

 

 

Αναδημοσίευση: anatropinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου