Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχτηκε σφοδρά πυρά την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, στην οποία ξεχώρισε η δήλωση-καταπέλτης της ευρωβουλεύτριας των Φιλελευθέρων της Ολλανδίας Σόφι ιν’τ Βελντ.
• • •
Η σημερινή συζήτηση θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από καιρό, τόνισε η ευρωβουλεύτρια των Φιλελευθέρων της Ολλανδίας Σόφι ιν’τ Βελντ (φωτο), κάνοντας παράλληλα λόγο για «επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» και ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλώντας στα ελληνικά, η πολιτικός έστειλε το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης «δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους που δέχονται επιθέσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όποτε της ασκούν κρητική, τη χήρα του δολοφονημένου Γιώργου Καραϊβάζ, τους συγγενείς όσων πέθαναν στα Τέμπη και τ’ ανοιχτά της Πύλου και όλους όσοι δεν βρήκαν και δεν βρίσκουν το δίκιο τους στη χώρα μας, όπως είπε.
«Η ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς» που κάνουν «σοβαρές προσπάθειες εντοπισμού διαφθοράς», επεσήμανε η ίδια για την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στην Ελλάδα καταστρατηγείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Προβληματισμός για την ελευθερία του Τύπου
Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς (φωτο) αναφέρθηκε στον διορισμό των επικεφαλής των επιτροπών σχετικά με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση που «εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια» και την «ενδεχόμενη πολιτική επιρροή που ασκείται»
Αναφέρθηκε επίσης στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».
Αντέδρασε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
Από την πλευρά της ΝΔ αντέδρασε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (φωτο), «βλέποντας» πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις διαμαρτυρίες περί καταπάτησης δικαιωμάτων και Ελλάδα, με την Σόφι ιν’τ Βελντ να της απαντά:
«Κάθε φορά απορρίπτετε κάθε επίκριση, θεωρείτε όσους ασχολούνται παρτιζάνους και ότι έχουν προεκλογικά κίνητρα. Είστε σε θέση να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; Είστε σε θέση να το διανοηθείτε αυτό;».
Η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ ανταπάντησε ότι «βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέπτη». Στη συνέχεια, ξεκινώντας να μιλάει για τη δολοφονία Καραϊβάζ, έκανε λόγω για μια «μειοψηφία, που μιλά για τη χώρα μου σα να μην πρόκειται για Δημοκρατία και αυτό δεν είναι αλήθεια». Η πρόεδρος της Ολομέλειας τη διέκοψε επειδή ξεπέρασε τον επιτρεπόμενο χρόνο.
Άδειασμα από το ΕΛΚ
Όμως, το αφήγημα της κ. Ασημακοπούλου δεν συμμερίστηκε ο ομοαίματός της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Γερούν Λέναερς (φωτο), ευρωβουλευτής από την Ολλανδία ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής κατά των λογισμικών παρακολουθήσεων PEGA, με τον ίδιο να την αδειάζει μέσω της ακόλουθης δήλωσης.
«Μιλώ εξ ονόματος του ΕΛΚ και προφανώς η κυβέρνηση Ελλάδας ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, αλλά δε θα πω ότι όλα είναι τέλεια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως σε άλλα κράτη μέλη».
Ο κ. Λέναερς εξομολογήθηκε ότι έπαθε σοκ από τη δολοφονία Καραϊβάζ, αναφέρθηκε στις στρατηγικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων και τις παρακολουθήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.
Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διεξαγάγει ψήφισμα για την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 200 υπέρ, 119 κατά και 8 αποχές. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας που προκαλεί η κατάσταση στην Ελλάδα σε ευρεία γκάμα πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Παπαδημούλης: «Κόλαφος το Ευρωκοινοβούλιο»
«Κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολομέλεια μόλις αποφάσισε με 200 υπέρ-119 κατά και 8 αποχές, η προγραμματισμένη συζήτηση στις 17/1/ για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου ειδικά στην Ελλάδα, να συνοδευτεί με την έγκριση ψηφίσματος!», γράφει σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης (φωτο).
«Η πρόταση κατατέθηκε από την πολιτική ομάδα του Μακρόν Renew. Ψηφίστηκε από την Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους. Πέρασε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία παρά το ΟΧΙ του ΕΛΚ και της Ακροδεξιάς. Ο αλά καρτ «φιλελευθερισμός» της ΝΔ δεν πείθει το ΕΚ. Ούτε καν την Ευρωομάδα του Μακρόν!», προσθέτει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Αρβανίτης: «Τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν το όνομα Μητσοτάκης»
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης (φωτο), παίρνοντας τον λόγο επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση, κάνοντας λόγο για υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. «Μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν δύο συλλήψεις για τη δολοφονία Καραϊβάζ και από τότε δεν έχει υπάρξει νεότερο» τόνισε ο κ. Αρβανίτης.
Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 107 παγκοσμίως αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου κάνοντας παράλληλα λόγο για «βιομηχανία μηνύσεων εναντίον δημοσιογράφων με σκοπό την παρεμπόδιση τους στην προσπάθεια τους να κάνουν αποκαλύψεις».
Παπανδρέου: «Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες»
Στα επιχειρήματα της κυρίας Βόζενμπεργκ απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, Νίκος Παπανδρέου (φωτο), λέγοντας πως «κάποιοι λένε ότι οι Έλληνες πολίτες συγχώρεσαν την Κυβέρνηση επειδή στις τελευταίες εκλογές την ξαναέφεραν στην εξουσία. Κάνουν λάθος. Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες. Και οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνούν».
«Δεν καταλάβαμε ποτέ» τόνισε ο ευρωβουλευτής «τον λόγο που παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη μαζί με πολλούς ακόμη. Επίσης, στα τέλη του Σεπτέμβρη έγινε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια. Μιλάω για την εσπευσμένη αντικατάστασης μελών των ανεξαρτήτων αρχών» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Κυμπουρόπουλος: «Σας προτείνω να αλλάξετε το έργο σας, γιατί οι θεατές σας έχουν γυρίσει την πλάτη»
Στις κατηγορίες των ευρωβουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης απάντησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τονίζοντας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, να ‘μαστε, λοιπόν, στο ίδιο έργο θεατές, ένα έργο κακοπαιγμένο με προβλέψιμο σενάριο και σκηνοθετημένο από την ίδια θλιβερή ομάδα ευρωβουλευτών». Μία ομάδα, η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, μία κυβέρνηση η οποία καθημερινά με πράξεις αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας».
Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες, που όπως ανέφερε, έχουν αναληφθεί, όπως είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας με την απαγόρευση της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης και μεταρρυθμίζοντας τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας, «με προσήλωση στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου και με πλήρη σεβασμό στα θεσμικά αντίβαρα και την ελευθεροτυπία».
«Σας προτείνω λοιπόν να αλλάξετε το έργο σας γιατί οι θεατές σας έχουν γυρίσει την πλάτη», κατέληξε.
«Επιτέλους συζητούμε την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»
Από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Σάιρους Ένγκερερ (φωτο) δήλωσε αρχικά ότι «επιτέλους συζητούμε την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» σχολιάζοντας ότι μέχρι ήμερα το ΕΛΚ απέφευγε τη σχετική συζήτηση.Ο ίδιος έκανε λόγο για «συστηματική καταστρατήγηση του κράτους δικαίου» στη χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις παρακολούθησης πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών αλλά και τη δολοφονία Καραϊβάζ όπως επίσης και την προσβολή των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την προσπάθεια ακύρωσης της αποστολή της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι την επομένη το επιτροπή του ΕΛΚ μετέβη στην Ελλάδα.
«Θα αφήσουμε τις ελληνικές αρχές να καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα;»
«Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται σταθερά. Πολλά λέμε για την Ουγγαρία ενώ για την Ελλάδα δεν λέμε τίποτα. Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα περιοριστικό νομοθετικό περιβάλλον που ποινικοποιεί την κοινωνία των πολιτών, πολιτικούς και δημοσιογράφους» τόνισε η Γουεντολιν Ντελμπος Κόρφιλντ από τους Πράσινους.
Η ίδια προσέθεσε ότι «ενώ στηλιτεύουμε την Ουγγαρία και άλλες χώρες με αυταρχικές τάσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του δείκτη της ελευθερίας του Τύπου» και έκανε λόγο για «παρενόχληση δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις».
Η ευρωβουλεύτρια συμπλήρωσε ότι ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, και αναφέρθηκε σε καταχρηστικές μηνύσεις εις βάρος δημοσιογράφων. «Θα αφήσουμε τις ελληνικές αρχές να καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
«Το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ιρένα Γιόβεβα από το Renew Europe αναφερόμενη στις καταχρηστικές μηνύσεις ενάντια σε δημοσιογράφους και παρενοχλήσεις που έχουν ως στόχο τη φίμωσή τους.
Η ίδια δεν παρέλειψε αναφερθεί στη δολοφονία Καραϊβάζ, προσθέτοντας ότι η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.
Παράλληλα, χαρακτήρισε επικριτική την έκθεση για την Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να σιωπούμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τη μεταφορά του ευρωπαϊκού δικαίου για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ώστε το λίκνο της δημοκρατίας να μην μετατραπεί σε τάφο της δημοκρατίας».
Γιατί επανέρχεται το ζήτημα στην ολομέλεια
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα μας έχει τεθεί αρκετές φορές προς συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ τον περασμένο Μάρτιο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει τις σχετικές καταγγελίες.
«Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, για παράδειγμα σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες, καθώς και για την ελευθερία των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021» ανέφρε σε ανακοίνωση του του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ψήφισμα στις αρχές Φεβρουαρίου
Η ειδοποιός διαφορά αυτής της συζήτησης συγκριτικά με τις προηγούμενες είναι πως για πρώτη φορά αποφασίστηκε από την ολομέλεια να πραγματοποιηθεί ψήφισμα «για την Κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, το ψήφισμα θα λάβει χώρα στην πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου.
Αναδημοσίευση: in.gr
Πηγή: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου