Δεν είναι μόνο αυτά που μας οδηγούν εκεί, αλλά και το ότι όλοι είμαστε φίλαθλοι και συχνά παρακολουθούμε κυρίως ποδόσφαιρο.
Μπαίνοντας λοιπόν, παρατήρησα έναν άγνωστο σε μένα πελάτη, να παρακολουθεί ματς στο smartphone του.
Ρώτησα λοιπόν τι συμβαίνει, γιατί εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρων ματς στην τηλεόραση. Κι αυτή «έπαιζε» σε επανάληψη έναν κυριακάτικο αγώνα, ούτε και θυμάμαι ποιου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. ¨Έμαθα λοιπόν πως ο συγκεκριμένος ήθελε να δει έναν αγώνα της ομάδας της πατρίδας του της Σενεγάλης. Για το Κύπελλο ποδοσφαίρου Εθνών Αφρικής, tον Γουινέα – Σενεγάλη.
Όσο κι αν το έψαξε ο Βαγγέλης, ο ιδιοκτήτης του café, στις «συνδρομητικές πλατφόρμες» ήταν μάταιο. Δεν υπήρχε πουθενά. Ούτε στη «πλατφόρμα» της COSMOTE ή της NOVA, ούτε σε κάποιο άλλο κανάλι δημόσιο ή ιδιωτικό (πανελλαδικής ή τοπικής εμβέλειας)
Από περιέργεια κοίταξα να δω που ακριβώς έβλεπε τον αγώνα στο κινητό του. Ήταν ένα κανάλι του youtube. To CAF TV.
Και μου δημιουργήθηκε η απορία. Γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να πάρει τα δικαιώματα αυτών των αγώνων; Αγώνες που συμμετέχουν καλοί ποδοσφαιριστές Ελληνικών συλλόγων αλλά και μεγάλων κι ευρωπαϊκών. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι βασικά στελέχη στις ομάδες τους, και είναι σημαντική απώλεια γι’ αυτές που αγωνίζονται στις εθνικές των χωρών τους.
Την ίδια εποχή διεξάγεται και στο Κατάρ το Κύπελλο Εθνών Ασίας, που έχει την ίδια αντιμετώπιση από τη συνδρομητική τηλεόραση. Και προφανώς εδώ οι αγώνες μεταδίδονται από το αντίστοιχο κανάλι της διοργάνωσης στο youtube. Το AFCAsian Cup. Εδώ είναι ίσως πιο δικαιολογημένη η αδιαφορία των διοικήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, μια που δεν συμμετέχουν τόσο γνωστοί ποδοσφαιριστές. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί υπάρχει αυτός ο ρατσισμός εις βάρος του ποδοσφαίρου της Αφρικής. της Ασίας αλλά και της Ωκεανίας που συμμετέχει στο Κύπελλο Εθνών Ασίας. Και μάλιστα όταν τους αγώνες αυτούς τους έχουν συμπεριλάβει στο κουπόνι τους όλες οι στοιχηματικές εταιρείες.
Προσωπικά αποκλείω να είναι για φυλετικούς λόγους. Αφού κανείς από αυτούς συμμετέχουν δεν «ανήκουν στην Άρια φυλή» ή έστω στην Ινδοευρωπαϊκή φυλή. Όμως κρατώ μια επιφύλαξη μια που καθημερινά έχουμε δυσάρεστες τέτοιες εκπλήξεις.
Σίγουρα για μένα είναι οικονομικοί λόγοι. Αλλά και πάλι δεν το καταλαβαίνω γιατί:
• Και χορηγοί μπορούσαν να υπάρξουν, αφού όλο και κάποιοι θα τζογάρουν. Και αν είχαμε την «ζωντανή αναμετάδοση» των αγώνων σίγουρα θα ήταν πολύ περισσότεροι. Μια που οι ώρες που διεξάγονται αυτοί «είναι κοντά» με τις ώρες που μπορούν να δουν ποδόσφαιρο οι Έλληνες. Μια που στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν δυο «ώρες πίσω» από την Ελλάδα. Δηλαδή ο αγώνας που ενδιέφερε τον συγκεκριμένο άντρα που ήταν στης 7 εκεί ήταν 5. Ενώ στο Κατάρ έχουν μια «ώρα μπροστά». Ουσιαστικά δηλαδή η θερινή ώρα Ελλάδος
• Και τα λεφτά που χρειάζονταν να πάρουν τα δικαιώματα για την τηλεοπτική μετάδοση της διοργάνωσης δεν πρέπει να είναι πολλά..
Βέβαια θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς, δε θα χρειαζόταν αποστολές αθλητικογράφων στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Κατάρ; ¨Όχι είναι η απάντηση. Γιατί τόσο η NOVA όσο και η COSMOTE μεταδίδει πλήθος αγώνων από πολλά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Δεν πιστεύω πως οι περιγραφές γίνονται με τους αθλητικογράφους μέσα στα γήπεδα που διεξάγονται οι αγώνες, αλλά από τα studio. Υπάρχουν Βέβαια και οι εξαιρέσεις για κάποια σημαντικά ματς, που «ένα έμπειρο μάτι» μπορεί εύκολα να καταλάβει, πως ο σπήκερ είναι στο γήπεδο της Ιταλίας, για παράδειγμα κι όχι στο studio. Γιατί κάνει κανονική περιγραφή με τα ονόματα των παικτών και το κλίμα του γηπέδου. Κάτι που δεν γινόταν ούτε στους αγώνες του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ με το οποίο μας «βασάνισε» με τις μεταδόσεις του ο ΑΝΤ1 τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου