Πολλές τροφές απελευθερώνουν τοξίνες όταν ξαναζεσταίνονται. Είναι καλύτερο να τις χρησιμοποιείτε σε σαλάτες ή σε κρύα πιάτα για να αποφεύγετε κινδύνους υγείας.
Ας δούμε ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε. Στο σπίτι σας, πιθανότατα ακολουθείτε τον κανόνα του να μην αφήνετε το φαγητό να πηγαίνει χαμένο. Κάθε μέρα τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι πεινάνε και δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.
• • •
Συνιστάται να διατηρείτε πάντα το φαγητό σας στο ψυγείο και να το ξαναζεσταίνετε μετά από μια ή και δυο μέρες έτσι ώστε να μην καταλήγει στα σκουπίδια.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται καθώς μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ξέρετε ποιες είναι αυτές οι τροφές;
Δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνετε τις παρακάτω τροφές
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι μια από τις πιο συνήθεις τροφές που διατηρούμε στο ψυγείο καθώς διατηρείται καλά και διατηρεί τη γεύση του εφόσον ξαναζεσταθεί. Ωστόσο, το κοτόπουλο θα πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρεσκομαγειρεμένο ή κρύο.
Αν ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών του γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Αν δεν καταναλωθεί αμέσως μετά την προετοιμασία του, μπορεί να ξαναζεσταθεί αλλά μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Μανιτάρια
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να τα προετοιμάσετε και το ξαναζέσταμά τους μοιάζει με μια πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνονται όταν είναι φρεσκομαγειρεμένα· όταν έχουν ακόμη όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες και τα υγιεινά τους οφέλη.
Αν σας έχουν περισσέψει μερικά μανιτάρια καλύτερα καταναλώστε τα κρύα. Τα μανιτάρια υφίστανται αλλαγές στη σύνθεσή τους όταν ξαναζεσταίνονται και μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι και φούσκωμα.
Πατάτες
Οι πατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και παρά το γεγονός ότι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές μέρες, δεν πρέπει ποτέ να τις ξαναζεσταίνετε. Το ξαναζέσταμα αλλάζει τη γεύση τους, μεταβάλλει τις ιδιότητές τους και μπορεί να τις κάνει ακόμη και τοξικές.
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε με τις πατάτες που έχουν περισσέψει είναι να τις χρησιμοποιήσετε σε πουρέδες και σε κρύες σαλάτες.
Σπανάκι
Αυτό το πράσινο λαχανικό συνιστάται για τη διατροφή σας αλλά δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε αυτήν την τροφή καθώς περιέχει ένα υψηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων τα οποία όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπονται σε νιτρώδη άλατα. Τα νιτρώδη άλατα δεν είναι υγιεινά και μπορούν να έχουν σοβαρές επιδράσεις στην υγεία σας. Θα πρέπει πάντα να τρώτε το σπανάκι φρέσκο.
Παντζάρια
Τα παντζάρια περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνα νιτρώδη άλατα όταν ξαναζεσταίνονται. Αυτή είναι άλλη μια τροφή θα πρέπει να αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας. Στην πραγματικότητα, για να απολαύσετε στο μέγιστο τα οφέλη των παντζαριών θα πρέπει να καταναλώνονται σε σαλάτες ή σε smoothies.
Σέλινο
Αν η σούπα σας περιέχει σέλινο μην την ξαναζεστάνετε για να αποφύγετε τυχόν βλάβες στον οργανισμό σας. Όπως ακριβώς και με τις παραπάνω τροφές, το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα τα οποία μετατρέπονται σε νιτρώδη άλατα όταν ξαναζεσταίνονται.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε πιθανή καρκινογενή τροφή όταν ξαναζεσταθεί. Συνεπώς, θα πρέπει να προσπαθείτε να βγάζετε το σέλινο από τη σούπα όταν θέλετε να την ξαναζεστάνετε.
Αυγά
Τα αυγά συνήθως δεν ξαναζεσταίνονται καθώς αλλάζει το άρωμα και η γεύση τους. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ξαναζέσταμα των αυγών μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία σας καθώς οι ουσίες που περιέχει μπορεί να γίνουν τοξικές αν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πώς μπορώ να ξαναζεστάνω με ασφαλή τρόπο το φαγητό;
Αν και οι προαναφερόμενες τροφές δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναζεσταίνετε και τις υπόλοιπες τροφές.
Για να ξαναζεσταίνετε με ασφάλεια τα φαγητά να θυμάστε τις παρακάτω συμβουλές:
· Το ξαναζέσταμα θα πρέπει να γίνεται γρήγορα ώστε το κέντρο του φαγητού να φτάνει στους 80 ° C.
· Να ξαναζεσταίνετε μόνο την ποσότητα που θέλετε να φάτε.
· Οι μαγειρεμένες τροφές δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ωμές τροφές για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
· Να θυμάστε ότι δεν είναι ίδια όλα τα υλικά και μπορεί να μην ξαναζεσταίνονται το ίδιο. Όταν ξαναζεσταίνετε περισσότερα από ένα είδος τροφών καλύψτε τα έτσι ώστε να ζεσταίνονται ομοιόμορφα.
· Αν πιστεύετε ότι δεν θα μπορέσετε να φάτε το φαγητό εντός 4 ημερών τότε είναι καλύτερα να το βάλετε στην κατάψυξη.
Αναδημοσίευση: meygeia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου