Συνεδριάζουν αυτές τις μέρες στην Ελβετία άνθρωποι της FIFA για να κάνουν τροποποιήσεις στη ποδόσφαιρο.
Θέλουν λέει να βάλουν ηλεκτρονικό σύστημα, ανάλογο μ’ αυτό του τένις για να δείχνει αν η μπάλα περνάει την γραμμή. Βέβαια αυτό που δεν σκέφτηκαν είναι πως δεν μοιάζει με το τένις το ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο και στον αέρα να περάσει ΟΛΗ η μπάλα τη γραμμή είναι γκολ. Στο τένις πρέπει να ¨σκάσει¨ μέσα όπως και στο βόλεϊ που οι άνθρωποί του δεν κάναν καμιά κίνηση.
Μ’ αυτό τον τρόπο εκτός ότι καταργούν τον διαιτητή και τον επόπτη θα μιλάμε για άλλο άθλημα στις πιο μικρές κατηγορίες και για άλλο άθλημα στην Α’ εθνική και στους διεθνείς αγώνες και γι’ άλλο στις πιο μικρές κατηγορίες και στις αλάνες.
Θα μου πείτε στο τένις δεν συμβαίνει το ίδιο; Συμβαίνει αλλά το τένις δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Και τα τουρνουά που διακυβεύονται ποσά, και μάλιστα μεγάλα έχουν τον τεχνικό εξοπλισμό που χρειάζεται. Βλέπεις το τένις δεν είναι άθλημα που παίζετε επαγγελματικά σε κάθε πόλη του κόσμου σε διαφορετικές συνθήκες.
Αυτό που χρειάζεται είναι, εκτός ότι οι διαιτητές πρέπει να είναι πιο σοβαροί και σχετικοί με το ποδόσφαιρο, να βρεθεί ένας τρόπος να μην επηρεάζονται από το όνομα των αντιπάλων. Γιατί τα λάθη είναι δεκτά, γιατί το λάθος είναι ανθρώπινο. Αρκεί να είναι ανθρώπινο το λάθος. Βέβαια αν υπήρχε τρόπος να μην επηρεάζονται σε κάτι που είναι τόσο φανερό, εδώ δεν μπορούμε να κρατήσουμε κρυφές τις ταυτότητες των αντιπάλων όπως στους διαγωνισμούς τα στοιχεία των διαγωνισθέντων, θα γινόταν και σε σοβαρές υποθέσεις με τους δικαστές να μην επηρεάζονται από τα ονόματα των διάδικων.
Θέλουν λέει να καταργήσουν και την παράταση μια που στο πρόσφατο Μουντιάλ δεν παιζόταν στις παρατάσεις «μπάλα» με σκοπό να πάνε στην διαδικασία των πέναλτι.
Καλή η πρόταση. Σίγουρα πάντως πιο καλή και από το χρυσό και από το ασημένιο γκολ. Διαδικασίες που έδωσαν από ένα καπέλο Ευρώπης στην Γερμανία το 1996 και την Ελλάδα το 2004.
Βέβαια αν θέλουν να κάνουν διαφορετικό άθλημα σους διεθνής αγώνες και ίσως στην Α’ Εθνική κι αφού θέλουν να πάρουν στοιχεία απ’ το τένις γιατί να μη πάρουν στοιχεία κι από τ’ αθλήματα πολεμικών τεχνών (Πάλη, πυγμαχία κλπ) Στο τέλος του αγώνα να παίρνουν τα στατιστικά οι διαιτητές και ν’ αποφασίζουν ποιος νίκησε «στα σημεία» ανάλογα με την κατοχή της μπάλας στην παράταση. Κι αν είναι μοιρασμένη να συμμετέχει και η κατοχή σ’ όλο το παιχνίδι. Και πάλι ισοπαλία; Τα κορνερ. Και πάλι; Τα οφ σαιντ Ξανά τα κερδισμένα φάουλ. Δεν μπορεί κάπου θα υπάρχει κυριαρχία μιας ομάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου