Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Η Fake είδηση που δεν ήταν «fake news» …

ήταν ακόμη χειρότερο, κάποιοι δημοσιογράφοι
ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ την δουλειά τους


Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, είχαμε στο Ελληνικό κοινοβούλιο την πρώτη ψηφοφορία για το ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή. Μετά τις εθνικές εκλογές.
Κατά τις 5 το απόγευμα άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση, πως καταψηφίστηκε ο άρθρο 3 που αφορά «τις σχέσεις κράτους εκκλησίας». Μάλλον πήρε 150 ψήφους ενώ για να περάσει στην «επόμενη φάση» της αναθεώρησης έπρεπε να πάρει 151.
Την είδηση την είδα στο twitter. Μας ενημέρωνε ο Τέλογλου για πολιτική ήττα του Τσίπρα. Πανηγύριζε ο Μανώλης Καψής πως «τον ήπιε η κυβέρνηση», ναι έτσι ακριβώς, σα να νικούσε η ομάδα του. Και Φυσικά ο Άδωνις. που αυτός δεν είναι δημοσιογράφος κι έχει κάθε λόγο ν' αναμεταδίδει κάθε τι που τον συμφέρει πολιτικά, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να  ψάξει από πού προήλθε η είδηση. Όπως όλοι μας.
Ψάχνοντας να επιβεβαιώσω την είδηση, την είδα σε πολλές σοβαρές ιστοσελίδες. Μεταξύ των οποίων και η «Καθημερινή», που το έβαλε και στο twitter.
Αργότερα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, βρέθηκαν 151. Τότε τα συγκεκριμένα site και αυτοί που μας ενημέρωναν πανηγυρίζοντας για την κυβερνητική ήττα μιλούσαν για ανατροπή.
Η άποψή μου και μερικών πραγματικών δημοσιογράφων, είναι πως ορισμένοι βιάστηκαν να μεταδώσουν την φήμη ως είδηση. Είτε από την χαρά τους, για την ήττα της κυβέρνησης, είτε επειδή βιαζόταν να την μεταδώσουν πρώτοι, είτε γιατί δεν την διασταύρωσαν επειδή την είδηση την μετέδωσε και η τάδε σοβαρή ιστοσελίδα άρα θα έχει πληροφορίες. Γιατί λοιπόν να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση ή γιατί να «ψάξω για την πηγή της πληροφορίας.
Ε λοιπόν δεν ήταν ανατροπή, όπως το άκουσα και στο «Καλημέρα Ελλάδα» του Αντέννα. Την οποία θεωρούσα σοβαρή ενημερωτική εκπομπή, γιατί μετά από αυτό όχι πια
Μόνο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης το έγραψε σωστά. Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες, κι όχι ανατροπή που λέει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», που κάνει retweet.
Η ιστορία αυτή είναι μία ακόμη ήττα για την δημοσιογραφία. Γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι να πανηγύρισαν για την «ήττα της κυβέρνησης». Και δεν μετέδωσαν μόνο την είδηση. Αλλά εκτός αυτού έμειναν στην πληροφορία που είδαν, ίσως μόνο στο twitter. Και δεν διασταύρωσαν την είδηση. Ακόμη χειρότερο για τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Γιατί εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, πως αν ήθελε ο κ. Βούτσης και με κάποια πρόφαση ανακοίνωνε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τις πρώτες πρωινές ώρες θα εξέθετε και τα τηλεοπτικά δελτία ορισμένων ιδιωτικών καναλιών αλλά και τις περισσότερες εφημερίδες.
Γιατί αν τα έδινε τα αποτελέσματα στις 1 μετά τα μεσάνυχτα τόσο ο Σκάι θα το μετέδιδε όσο και ο Αντέννα. Αλλά σίγουρα και οι πρώτες εκδόσεις ορισμένων εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου