Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Οι ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις δεν παραγράφονται λένε Γερμανοί ιστορικοί


Η κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε στις 4 Ιουνίου στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και για τις αποζημιώσεις από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Αυτές τις αξιώσεις βέβαια τις αρνείται συνέχεια η επίσημη Γερμανία. Όμως μέσα σ’ αυτή υπάρχουν φωνές περί του αντιθέτου. Και ειδήσεις όπως η παρακάτω, μας δίνουν ελπίδες πως κάτι μπορεί να γίνει.
Βέβαια βασική προϋπόθεση είναι να κυνηγήσει το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και η κυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές, της 7ης Ιουλίου.
Ας δούμε την αισιόδοξη είδηση:
* * *
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά το μακελειό στο Δίστομο, η Γερμανίαδεν εξοφλεί το χρέος των πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα Junge Welt.
Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη με τον Καρλ-Χάιντς Ροτ, ο οποίος από κοινού με τον ιστορικό Χάρντμουτ Ρίμπνερ έγραψαν το βιβλίο "To χρέος των αποζημιώσεων - Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη" που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Ο Καρλ-Χάιντς Ροτ χαρακτηρίζει "κακόβουλη την ερμηνεία της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται νομικά και πολιτικά λήξαν. Το επιχείρημα της Γερμανίας είναι ότι μετά την, επί δεκαετίες, ενσωμάτωση της χώρας στην Δύση, η διεθνής φήμη της χώρας έχει πλέον αποκατασταθεί.
Από νομικής πλευράς επικράτησε η άποψη ότι το ζήτημα των επανορθώσεων θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συνθήκης. Όμως στη λεγόμενη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερις, η οποία ντε φάκτο είναι ειρηνευτική συνθήκη το ζήτημα των επανορθώσεων εξαιρέθηκε. Πρόκειται ξεκάθαρα για κυνισμό. Βάσει του διεθνούς δικαίου οι αξιώσεις δεν παραγράφονται, αλλά αντίθετα εξακολουθούν να υφίστανται δίχως περιορισμούς".
Στο ερώτημα με ποιους τρόπους η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει επανορθώσεις με βάση το διεθνές δίκαιο, ο Καρλ-Χάιντς Ροτ απαντά: "Υπάρχουν διάφοροι μοχλοί πίεσης. Σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ. Νομικά η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Γερμανίας, μιας και η τελευταία παραβιάζει διεθνές δίκαιο με την άρνησή της να καταβάλει επανορθώσεις. Μέχρι αυτή την ώρα όμως οι αρμόδιοι στην Ελλάδα είναι υπερβολικά διστακτικοί"», σημείωσε.


Αναδημοσίευση: press-gr.com
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου