Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Το «κυνήγι των επιχειρήσεων» στη Λάρισα
ξεκίνησε από την τρίγωνη πλατεία


Δεν ήθελα ν’ ασχοληθώ ξανά με την οδό Μανδηλαρά και ειδικά με το τμήμα μεταξύ Παπαναστασίου και Παναγούλη, μια που επιτέλους παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Το τμήμα απόστασης τριών σχεδόν οικοδομικών τετραγώνων «το δουλεύαν» περίπου τρεις μήνες!!! Από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου το τέλειωσαν πριν μερικές μέρες, τα μέσα Οκτωβρίου. Τελικά νομίζω δεν δουλεύαν (σ)τον δρόμο, αλλά δουλεύαν εμάς.
Και δε θα μιλήσω για κακοτεχνίες και για κακή ποιότητα της ασφάλτου. Γιατί δεν είμαι ειδικός να ξεχωρίζω την ποιότητα του τάπητα, αν και «δεν μου γέμισε το μάτι». Είναι αλήθεια βέβαια, πως όσο περνούν οι μέρες και την «πατάνε» τα λιγοστά αυτοκίνητα ο δρόμος δείχνει πιο καλός.
Ούτε τα πλακάκια που «έστρωσαν» στα τεράστια πεζοδρόμια οι εργάτες. Που ανά 2 – 3 σειρές υπάρχει κενό μισού περίπου εκατοστού. Ίσως να έχουν δίκιο αυτό που είπαν σε μια κυρία που τους ρώτησε «γιατί υπάρχει αυτό το κενό». Της εξήγησαν για να «μη χαλάσουν με την διαστολή και συστολή λόγω του κρύου και της ζέστης του καιρού». Λες και είναι σιδηροτροχιές και θα εκτροχιαστεί το τρένο.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό.
Έχω γράψει πως η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, μισεί τους πολίτες της Λάρισας. Ίσως να είμαι υπερβολικός. Μισεί όμως τους καταστηματάρχες του κέντρου.
Στη συγκεκριμένη περιοχή κοντά στη διασταύρωση της Μανδηλαρά με τον πεζόδρομο της Ρούσβελτ υπάρχουν 5 – 6 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Μιλάω για καφετέριες, με τη μία μάλιστα δεν έχει τραπεζοκαθίσματα να σερβιριστεί το ρόφημα. Αλλά και για σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα αλλά και πιτσαρία. Για να μείνουμε στα καταστήματα «που βλέπουν» στον δρόμο. Λογικό είναι αυτοκίνητα που περνούν από εκεί να κάνουν ολιγόλεπτη στάση να πάρουν το καφεδάκι τους ή το κολατσιό τους.
Όπως όμως στένεψε ο δρόμος, δεν μπορούν να σταματήσουν επί του οδοστρώματος. Έτσι «καβαλάνε» τον πεζόδρομο της Ρούσβελτ, μια που το πλακόστρωτό του κατεβαίνει μέχρι το οδόστρωμα τη κάθετης Ρούσβελτ και το «τραβούν» όσο πιο άκρη μπορούν. Σημειώνω πως ο πεζόδρομος στην συμβολή με τον δρόμο δεν κάνει «σκαλοπάτι» σε όλο σχεδόν πλάτος του, για να κυκλοφορούν εύκολα τα αυτοκίνητα από τα πάρκινγκ κυρίως του Φρουραρχείου αλλά και τα καροτσάκια των μωρών.
Από τη βόρεια πλευρά όμως στην δυτική γωνία υπάρχει στύλος που υπάρχουν καλώδια ρεύματος. Αν και δύσκολα, μπορεί κανείς να σταματήσει το αυτοκίνητό του εκεί χωρίς να κλείσει την διασταύρωση. Απέναντι; Ο δήμος λέει πλέον «ΟΧΙ δεν πρέπει να σταματήσεις».
Έβαλε κι εκεί έναν στύλο, που στην κορυφή του υπάρχει μια θηλιά από καλώδιο. Όχι να κρεμάσουν κανέναν, αλλά να βάλουν λάμπα δρόμου.
Λες κι αν είναι αναμένα τα φώτα της τρίγωνης πλατείας, μαζί μ’ αυτά των καταστημάτων δεν είναι μια από τα πιο φωτεινά σημεία της πόλης μας. Βέβαια τις τελευταία τα φώτα της τρίγωνης πλατείας δεν ανάβουν και το θέαμα αυτό, της σκοτεινής πόλης, είναι πρωτόγνωρο για τους περίοικους.
Και δεν φτάνει που ο στύλος μπορούσε να μπει πιο άκρη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο γιατί αυτοί που θέλουν να πάρουν τον καφέ τους ή το κολατσιό τους μπορεί να κλείνουν τον πεζόδρομο.
Όμως πάνω στον καινούριο αυτό στύλο έβαλαν ένα σήμα του ΚΟΚ. Απαγορεύεται η στάθμευση, αλλά και η στάση όπως μπορεί να δει κάποιος στην φωτογραφία.
Αλλά ας μην είμαστε άδικοι. Αυτός δεν είναι ο στόχος που στένεψε ο δρόμος και χωράει μόνο ένα αυτοκίνητο; Να μη μπορεί να σταματήσει κανείς στην άκρη του δρόμου; Φυσικά η διαδικασία που περιέγραψα πριν, είναι παράνομη οπότε δεν χρειαζόταν το σήμα της τροχαίας. Παράβαση υπάρχει με το που «καβαλάς» πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο.
Τώρα αν από τα παρακείμενα καταστήματα «κόβουμε πελάτες»; δεν ενδιαφέρει την δημοτική αρχή. Δεν ξέρω ποιος είναι ο στόχος. Να φύγουν;
Ε δε θα φύγουν, όσο κι αν φαίνεται μακριά ο Μάιος είναι κοντά. Και δεν προλαβαίνει η πλειοψηφία του κόσμου ν΄ αλλάξει συνήθειες. Και ο κόσμος θα εξακολουθήσει να έρχεται στο κέντρο και  θ’ αντέξουν οικονομικά ως τότε. Και θα σταματούν αυτοκίνητα κλείνοντας λίγα λεπτά την Ρούσβελτ ή «καβαλώντας το πεζοδρόμιο» πιο κάτω που υπάρχει σκαλοπάτι.
Οπότε η νέα δημοτική αρχή θα μπορέσει να επαναφέρει κι εδώ την κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου