Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Τί είναι τα «γκαφάλια», που λέμε υποτιμητικά στη Θεσσαλία

Όλοι οι Θεσσαλοί κυρίως από το νομό Λάρισας και δυτικότερα, σίγουρα θα έχουν ακούσει τη συγκριμένη βρισιά. Έχω ακούσει στο χωριό μου, με βαριά Θεσσαλική προφορά «μμμ γκαφαλι» ή άλλη φορά «ου γκαφάλια».

Πάντα αναρωτιόμουν τι σημαίνει. Ο πρόλογος άρθρου του  Διδάκτωρος Φυσικής του Πανεπιστήμιου του Manchester και Δ/ντη Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά μου έλυσε την απορία.

Ας δούμε το τι έγραψε στην «δημοκρατία» στις 3 Απριλίου.

Βέβαια αν ψάξει κανείς στο internet, θα βρει και τα εξής:

• • •

Η λέξη «γκαφάλι» έχει αλβανική ρίζα και χρησιμοποιείται στη Θεσσαλία για να περιγράψει άτομο μειωμένης αντίληψης. Τα γκαφάλια, λόγω του χαμηλού βαθμού ευφυΐας που τα διακρίνει, είναι αυτά που εργάζονται για να καταληστεύονται νομίμως μέσω της αισχρής φορολογίας, ώστε να τρέφονται και να επιβιώνουν οι υπόλοιποι.

Αυτοί, οι «άλλοι», εκτός της έντονης αδηφαγίας τους, χαρακτηρίζονται και από έντονη αμετροέπεια και υπερθετικό θράσος, επειδή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ληστεύουν ολοένα περισσότερο τα γκαφάλια. Οι «άλλοι» λοιπόν έχουν εμπεδώσει ότι τα γκαφάλια δεν αντιλαμβάνονται τη ληστεία, αρκεί να τους τη σερβίρουν ως πολιτική αντιπαράθεση. Εάν αυτή περιλαμβάνει και ολίγη πολιτική ορθότητα, τότε η συνταγή της αειθαλούς ληστείας είναι εγγυημένη.

 

 

Αναδημοσίευση: newsbreak.gr

Πηγές: slang.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου