Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ο Τρισέ τορπίλισε το σχέδιο του ΔΝΤ
για κούρεμα του χρέους το 2010

Για τα γεγονότα του 2010 και πώς ο ΓΑΠ μας πήγε στα μνημόνια έχουν πολλά γραφτεί. Η ιστορία της αναδιάρθρωσης του χρέους κάτι ακούστηκε. Όμως η παρακάτω είδηση ποτ κυκλοφορεί (κυρίως στα blog) δείχνει τον «ένοχο» από πλευράς ευρωπαίων, γιατί από Ελληνικής πλευράς είναι η τότε κυβέρνηση, για την δολοφονία (κι όχι θυσία, μια που θυσία λέγεται η ηθελημένη πορεία προς τον βέβαιο θάνατο) του Ελληνικού λαού
Μετά απ’ όλα αυτά να ευχηθώ: Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους. Θα τα ξαναπούμε μετά από μια βδομάδα, την Πέμπτη 16 του Απρίλη.
* * *
Ο προκάτοχος του Μάριο Ντράγκι και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αποδεικνύεται ίσως ο μοιραίος άνθρωπος της ελληνικής κρίσης: Είναι ο άνθρωπος που, σύμφωνα με αποκαλυπτική διεθνή έρευνα, τίναξε στον αέρα το 2010 το σχέδιο του ΔΝΤ για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, επιλέγοντας να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Διεθνούς Διακυβέρνησης και Καινοτομίας (CIGI) που βγαίνει σήμερα στο φως, την άνοιξη του 2010 και λίγο πριν το Καστελόριζο και την υπογραφή του Μνημονίου το ΔΝΤ έστειλε μυστικά απεσταλμένους στο Παρίσι και τη Φραγκφούρτη για να συζητήσουν σχέδιο δραστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Ο συγγραφές της έρευνας του CIGI Πολ Μπλουστάιν αποκαλύπτει όμως πως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση φοβούμενος για τις ζημιές που θα είχαν οι τράπεζες της Γαλλία και της Γερμανίας οι οποίες ήταν τότε «φορτωμένες» με ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Ο Πολ Μπλουστάιν επικαλείται τη μαρτυρία στελέχους της κεντρικής τράπεζας, το οποίο δηλώνει πως την άνοιξη του 2010 όταν το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ο Τρισέ τορπίλησε το σχέδιο. Σύμφωνα με το εν λόγω στέλεχος ο πρόεδρος της ΕΚT φώναζε "Είμαστε μια οικονομική και νομισματική ένωση και δεν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους». «Ούρλιαζε», λέει το ίδιο στέλεχος.
Τα στοιχεία και την έρευνα παρουσιάζει το Business Insider, το οποίο απευθύνθηκε στην ΕΚΤ ζητώντας επιβεβαίωση ή διάψευση. Η απάντηση που πήρε από τον εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας ήταν ότι «δεν σχολιάζουμε τί συμβαίνει στα Διοικητικά Συμβούλια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CIGI, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικό κρατικό χρέος έφθανε τότε στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και των γερμανικών στα 35 δισεκατομμύρια. Εάν αποφασιζόταν το κούρεμα και αναγκάζονταν να αναλάβουν τις επακόλουθες ζημιές, η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος θα δεχόταν ισχυρότατους τριγμούς.


Αναδημοσίευση: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου