Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

O πρ. υπουργός Αμυνας του Καναδά μιλά
για ύπαρξη UFO που πρωτομίλησε ο Αβέρωφ

Ο Πολ Χίλιερ, πρώην υπουργός Αμυνας του Καναδά, άνοιξε το θέμα «εξωγήινοι» το 2005, δηλώνοντας σε συνεντεύξεις του ότι εξωγήινα όντα έχουν επανειλημμένως επισκεφτεί τον πλανήτη μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Με την πρόσφατη ομιλία του, στο Πανεπιστήμιο του Calgary, όμως, ο Χίλιερ έγινε όπως αναφέρει η Daily Mail, ο πρώτος υψηλόβαθμος πολιτικός που μιλά δημόσια για την ύπαρξη εξωγήινων, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις μεγάλων χωρών γνωρίζουν την αλήθεια, την οποία όμως φροντίζουν επιμελώς να διατηρούν κρυφή. Παράλληλα, έκανε στις κυβερνήσεις δημόσια έκκληση να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την αλήθεια σχετικά με την επίσκεψη και παραμονή εξωγήινων μορφών ζωής στον πλανήτη μας.
Σε συνεντεύξεις του, ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει ότιυπάρχουν τουλάχιστον 80 διαφορετικά είδη εξωγήινων μορφών ζωής, ενώ έχει δώσει και λεπτομέρειες για τις «φυλές» των εξωγήινων όντων που ζουν ανάμεσα μας με ανθρώπινη μορφή: πρόκειται για τους «Tall Whites» (μην μπερδευτείτε με τους... Whitewalkers του «game of thrones») που συνεργάζονται με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ στη Νεβάδα, τους «Short Grey's» που έχουν πολύ λεπτά χέρια και είναι πολύ ψηλοί με μεγάλα κεφάλια και τους «Nordic Blondes».
Σύμφωνα πάντα με τον 91χρονο Χίλιερ, οι εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας (το είχε βεβαίως προβλέψει και ο Κάρπεντερ στην ομώνυμη ταινία το 1988) και μοιάζουν ακριβώς σαν κι εμάς. «Θα μπορούσαμε να τους προσπεράσουμε στον δρόμο χωρίς να το καταλάβουμε». Οπως δηλώνει, σχεδόν όλοι είναι καλοπροαίρετοι και θέλουν να μας βοηθήσουν -μόνο ένα δυο είδη δεν είναι φιλικά.
Πάντα σύμφωνα με τις απόψεις του Καναδού πρώην Υπουργού, οι εξωγήινοι είναι υπεύθυνοι για πολλές από τις διαδεδομένες ανακαλύψεις της σύγχρονης τεχνολογίας (όπως τα μικροτσίπ). Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ προσωπικά κάποιον εξωγήινο, όμως έχει δει UFO.
Ας γυρίσουμε όμως περίπου 35 χρόνια πίσω. Και αε δούμε δηλώσεις του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης Εξάγγελο Αβέρωφ.
* Ένα «κυνηγητό» στα τέλη της δεκαετίας του 1970 πάνω από το Αιγαίο μεταξύ ενός ΑΤΙΑ και ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου Α-7Η Corsair της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν η αφορμή για μια ιστορική δήλωση.
Ο ίδιος υπουργός εθνικής άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εξέπληξε τους δημοσιογράφους σε Πρες κονφερανς που έγινε μετά το περιστατικό αυτό, όταν προέτρεψε για μια επείγουσα ερευνά του φαινομένου αυτού.
Ο (πρώην) υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβέρωφ, επέστρεφε από μια επίσκεψη του στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες πού προέρχονται από τον αντισμήναρχο της Ελληνικής Αεροπορίας Ε. Πετ……… ο υπουργός είχε ενδιαφερθεί εδώ κι αρκετό καιρό για τα ΑΤΙΑ, και μάλιστα στη διάρκεια τού ταξιδιού του προς την Αθήνα κρατούσε μέσα στο αεροπλάνο σχετικές σημειώσεις.
Δεν ήξερε προφανώς ακόμα ότι ένας αξιωματικός στην Αθήνα είχε ήδη αναφέρει μερικές από τις παρατηρήσεις του πιλότου του A7Η Corsair, μαζί με μια δήλωση πού επέμενε ότι δεν υπήρχε «καμιά ουσία» στις αναφορές για ΑΤΙΑ.
Ο κ. Αβέρωφ επρόκειτο να εμφανιστεί σε μια συνηθισμένη πρες κόνφερανς, για να συζητήσει θέματα τού ΝΑΤΟ. Η συγκέντρωση αυτή συνέβη στο ξενοδοχείο Σελέκτ, κοντά στη Πλάκα, στην Αθήνα.
Ο κ. υπουργός προς μεγάλη έκπληξη των συνεργατών του και όλων εκείνων που πιστεύουν στην ύπαρξη μίας επίσημης πίεσης για ένα δήθεν «ξεσκέπασμα» της υπόθεσης των ΑΤΙΑ, είχε φαίνεται αποφασίσει ν’αλλάξει τακτική, σχολιάζοντας δημόσια το αυξανόμενο μυστήριο των ιπταμένων δίσκων στην Ελλάδα.
Είχε δε στη διάθεση του έναν φάκελο που κάλυπτε αρκετά περιστατικά ΑΤΙΑ, στα οποία περιλαμβανόταν κι εκείνο τού Α-7Η. Ύστερα λοιπόν από τα προκαταρκτικά σχόλια πάνω σε άλλα θέματα, ό κ. Αβέρωφ έκανε την ιστορική δήλωση ότι δεν αμφιβάλει πια για την ύπαρξη των ΑΤΙΑ. Σιωπή έπεσε στην αίθουσα.
Ο υπουργός κοίταξε με νόημα τους δημοσιογράφους κι έκανε μία δήλωση απίστευτης σπουδαιότητας για έναν άνθρωπο της θέσης πού αυτός κατείχε: «Θέλω να συστήσω να εξεταστεί ή περίπτωση μίας έρευνας άμεσης ανάγκης σχετικά με την προέλευση και την ταυτότητα των άγνωστων αυτών εναέριων φαινομένων» .
Υπάρχουν πάντως σοβαρές ενδείξεις ότι ο κ. Αβέρωφ ή άλλαξε γνώμη ή δέχτηκε τις προτροπές «ανωτέρων» του για να υιοθετήσει μια διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τον βοηθό στρατιωτικό ακόλουθο η άποψη αυτή εκφράζει την προσωπική άποψη του κ. Αβέρωφ και όχι την επίσημη Ελληνική κυβέρνηση.
Αποσπάσματα από ρεπορτάζ της εποχής από το περιοδικό “UFO Ιπτάμενοι Δίσκοι”,  τεύχος Ιανουαρίου 1979,  σελίδα 4


Αναδημοσίευση: thetoc.gr & xorisorianews.gr

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Το τμήμα του ασφαλιστικού που
πρέπει να ανοίξει η κυβέρνηση

Δεν κλείνει, λένε, η συμφωνία με τους δανειστές μας γιατί αυτοί (οι δανειστές) θέλουν να ανοίξει το ασφαλιστικό. Αλήθεια ζήτησε η κυβέρνηση, η παρούσα γιατί η προηγούμενη είμαι σίγουρος πως δεν το έκανε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων;
Δείτε (εδώ) όλα τα ποσά από την απάντηση στις 2/8/2012, της Τράπεζας τη Ελλάδος. Η απάντηση ήταν σε ερώτηση του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  και νυν α’ αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου.
Μέρος του πίνακα φαίνεται στη φωτογραφία αριστερά
Ας θυμηθούμε της αντιδράσεις εκείνης της εποχής, ελάχιστες που «θάφτηκαν» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και ας τις συγκρίνουμε με αυτές που δανείστηκε τα διαθέσιμα για λίγες μέρες (όπως λέει) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κάλυψη που είχαν αυτές από τα ίδια Μέσα.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Οι 5 κινήσεις του Βαρουφάκη που ταπείνωσαν τους δανειστές & τον στοχοποίησαν απ' τα διεθνή ΜΜΕ

Ο ανασχηματισμός της πολιτικής ομάδες διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης αποτέλεσε αντικείμενο συνεχών δημοσιευμάτων του γερμανικού κυρίως Τύπου για την αλλαγή στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ρόλο συντονιστή της ομάδας. Κάτι που έκανε τον Τύπο (γραπτός κι έντυπος) σήμερα 28/6/15 πανηγυρίζει
Το συμπέρασμα είναι ο Γ.Βαρουφάκης και οι κινήσεις του ουσιαστικά έθεσαν τους δανειστές εκτός ισορροπίας όσο καιρό ακριβώς ήθελε η κυβέρνηση και τώρα με την αλλαγή στην δομή της ομάδας (η οποία όμως σημειωτέον εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την οικονομική εποπτεία του υπουργού Οικονομικών) ξεκινά με πλεονέκτημα την οριστική διαπραγμάτευση.
Πλεονέκτημα γιατί οι εταίροι αισθάνονται ως και ανακουφισμένοι που ο Γ.Βαρουφάκης όχι δεν θα επιβλέπει την διαπραγμάτευση, αυτό το γνωρίζουν, αλλά που δεν θα είναι αναγκασμένοι να συνδιαλέγονται με ένα πρόσωπο το οποίο ουσιαστικά τους έφερε προ των ευθυνών τους αλλά και που τους είπε όσα δεν είχαν ακουστεί ποτέ στο παρελθόν, γιατί πολύ απλά οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών απλά δεν τολμούσαν να πουν.
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει τα γερμανικό περιοδικό Focus οι πέντε κινήσεις (τις αναφέρει ως λάθη) που έκαναν τους ειδικά τους Γερμανούς να αισθανθούν μειονεκτικά απέναντι στην καταχρεωμένη Ελλάδα, κάτι που ασφαλώς δεν περίμεναν (ήταν προετοιμασμένοι για το αντίθετο) ήταν:
1. Troika Raus
Την πρώτη μεγάλη “προσβολή” έκανε ο G.Βαρουφάκης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές: Στις 30 Ιανουαρίου, έκανε με γνωστό ότι θα διώξει τη μισητή τρόικα από τη χώρα. Το πρόβλημα ήταν τα ίδια δύο πράγματα: Από τη μια πλευρά, ήταν η ώρα που το αφεντικό του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα επισκεπτόταν την Αθήνα και προφανώς δεν το διασκέδασε. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ήθελε χρήματα- ακριβώς από αυτά τα όργανα της Τρόικας που ο Βαρουφάκης προηγουμένως πρόσβαλε. Ήταν μόνο το πρώτο βήμα σε μια παρέλαση αντιφάσεων.
Το γεγονός βέβαια ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί αναγνωρίζουν ότι η Τρόικα τελικά εκπαραθυρώθηκε από την Ελλάδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι αυτό δεν έγινε ποτέ. Προφανώς το γερμανικό περιοδικό ξεχνά και την ρήση του υπουργου Οικονομικών ότι «η λέξη Τρόικα στην Ελλάδα δημιουργεί τα ίδια συναισθήματα με το άκουσμα της λέξης Δημοκρατία στο Ιράκ».
2. Συνεντεύξεις
Λίγους φίλους έκανε ο υπουργός Οικονομικών με τον μαραθώνιο Τύπου στην Ευρώπη. Περισσότερες από 40 συνεντεύξεις λέγεται ότι έδωσε στις πρώτες 30 ημέρες. Το «θλιβερό αποκορύφωμα», όπως το αποκαλεί το γερμανικό περιοδικό: μια πολυσέλιδη φωτογραφία στο «Paris Match» με τον Βαρουφάκη και τη σύζυγό του να ποζάρουν στο ρετιρέ με θέα στην Ακρόπολη. Στη βάση του αριστερού κόμματός του, δεν κέρδισε απαραίτητα νέους υποστηρικτές – αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι εταίροι είχαν κολλήσει στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, σίγουρα όχι.
Προφανώς εδώ το Focus θα επιθυμούσε Έλληνες υπουργούς Οικονομικών που όχι μόνο δε θα έδιναν συνεντεύξεις αλλά αντίθετα  θα παρουσιάζονταν σε στυλ ανακρινόμενου στα διεθνή ΜΜΕ να ομολογούν και να παρακαλούν για χρήματα.
3. Στενοχώρησε τον… Σόιμπλε
Σε μια συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε γκρινιάρης και αγενής, αναφέρει το Focus. Ο Σόιμπλε δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου, πως υπήρξε συμφωνία ότι διαφωνούν. Μετά είπε ο Έλληνας: Μην σκέφτεστε καν ότι υπήρχε συμφωνία. Αυτά τα λόγια μπορεί να ακούγονται εύκολα, αλλά δείχνουν ότι ο Βαρουφάκης ήταν περισσότερο για το σόου, από ότι για τα αποτελέσματα, λέει το γερμανικό περιοδικό θεωρώντας πως ο Έλληνας έπρεπε να σταθεί προσοχή στον Γερμανό ομόλογό του.
4. Αποκάλεσε «βασανιστές» τους εταίρους
Τα εκφραστικά… συμβάντα του Βαρουφάκη ενόχλησαν πολύ τις ευαίσθητες διεθνείς διαπραγματεύσεις. Παρομοίασε λίγο πριν από την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής τις ενέργειες της τρόικας με τα βασανιστήρια του εικονικού πνιγμού. Σε μια συνέντευξη στο Spiegel, είπε: «Λίγο πριν από την καρδιακή ανακοπή θα μας επιτρέψουν να πάρουμε μερικές ανάσες. Στη συνέχεια, θα μας ωθήσουν ξανά κάτω από το νερό και όλα αρχίζουν ξανά από την αρχή».
Εδώ οι Γερμανοί αισθάνθηκαν ότι πραγματικά είναι: Τηρουμένων των αναλογιών ακολούθησαν το ίδιο ακριβώς μοτίβο.
5. Ενεπλάκη στο «σκάνδαλο μεσαίο δάχτυλο»
Θα πρέπει να καταγραφεί στα χρονικά της Γερμανίας το μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη, ή, η μετέπειτα αντίδραση του. Κάποιος μπορεί να διαφωνεί για το αν ήταν μια φτηνή πρόκληση ενός talk show, το να δείξει μια παλιά συνέντευξη με την άσεμνη χειρονομία. Ωστόσο, η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών ήταν τελείως εκτός τόπου: Αντί να απορρίψει την αμαρτία της νιότης ως τέτοια, κατηγόρησε την τηλεοπτική ομάδα ότι ήταν πλαστό. Έτσι κλιμάκωσε μια κατάσταση που κανείς δεν θα ενδιαφερόταν- και έκανε τον εαυτό του μη πιστευτό.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών έδρασε όπως δεν περίμεναν οι Ευρωπαίοι συνθεμένοι από επικύψεις των προκατόχων του. Και για αυτό τα δηλητηριώδη σχόλια του διεθνούς Τύπου,. Ξεχνούν βέβαια ότι παραμένει υπουργός Οικονομικών και φυσικά αυτός σε συνεννόηση με το Μαξίμου είναι υπεύθυνοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων.


Αναδημοσίευση: defencenet.gr

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τα πρώτα στοιχεία του Λογιστικού Ελέγχου

Έχει ακούσει τα εξ αμάξης η Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Ζωή Κωνταντοπούλου για πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι η «Επιτροπή Αλήθειας» για το δημόσιο χρέος. Παρατίθενται μερικά από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξάγει η επιτροπή «Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου» όπως τα δημοσιεύουν η blogόσφαιρα και βέβαια όχι ο «κλάσικός» και «συστημικός» Τύπος
* * *
Το 70,3% του χρέους αφορά μόνο τόκους .Αυτό από μόνο του αποτελεί τον ορισμό του επαχθούς και επονείδιστου χρέους!!!
Άλλο στοιχείο σοκ, μέχρι το 1994 το δημόσιο χρέος είχε αποπληρωθεί ήδη 6,3 φορές πάνω από το αρχικό!!!
Ο συνταγματολόγος μάλιστα, Γιώργος Κασιμάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως η συγκρότηση της Επιτροπής θα βοηθήσει ιδιαίτερα την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο.
Η συγκρότηση της «Επιτροπής Αλήθειας» για το δημόσιο χρέος θα ενισχύσει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της χώρας και θα προσδιορίσει επακριβώς τα όρια της κόκκινης γραμμής!!!
Όταν το 1994 το χρέος ήταν 90 δισ. ευρώ, ο Ελληνικός λαός είχε πληρώσει γι' αυτό 575 δισ., δηλαδή 6,3 φορές πάνω από το αρχικό κεφάλαιο!!!
Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο, το χρέος ήταν 300 δισ. κατά την Eurostat και τα 211 δισ. από αυτά, αφορούσαν τόκους. Αυτό και αν είναι επαχθές χρέος ή επονείδιστο ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε!!!
Ο έλεγχος που θα γίνει θα είναι εξονυχιστικός και προς όλες τις κατευθύνσεις!!!
Θα γίνει έλεγχος για το μαγείρεμα του ελλείμματος, από την ΕΛΣΤΑΤ, του έτους 2009 που ξαφνικά ανέβηκε στο 15,4 αλλά και του χρέους που από το 115% του ΑΕΠ το ανέβασαν κάποιοι «φωστήρες» στο 126,8%!!!
Επίσης έχουμε ξαφνικές εκχωρήσεις Ελληνικού χρέους από τράπεζες σε κυβερνήσεις. Κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν αυτές οι εκχωρήσεις?
Όλα θα βγουν στο φως και θα αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι για την εξαθλίωση των Ελλήνων!!!



Αναδημοσίευση:
dynati-ellada.com

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ένας, δύο, τρεις, χίλιοι δεκατρείς Μπόμπολες

Την σύλληψη του κ Λεωνίδα Μπόμπολα καθώς και τη πληρωμή 1,8 εκατ. ευρώ από μέρος του σχολίασε στην «Αυγή» της Παρασκευής 24 του Απρίλη ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης
* * *
Αν τη δεις από την αμιγώς οικονομική πλευρά, η σύλληψη του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα ήταν άκρως αποδοτική. Μέσα σε δύο ώρες, το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του 1,8 εκατομμύρια ευρώ, χρήμα φρέσκο και αχνιστό, να το απλώνεις στο στρώμα και να γιομίζει το μάτι σου πεντακοσάευρα. Αν ήμουν ο Μπεϊζάνης, ο Θανάσης Βέγγος του «Θα σε κάνω βασίλισσα», θα σκεφτόμουν ως εξής: Από τον ένα Μπόμπολα βγάλαμε -ως δημόσιο ταμείο- 1,8 εκατομμύρια. Αν είχαμε εκατό Μπόμπολες, θα βγάζαμε 180 εκατομμύρια, ποσό γενναίο και σεβαστό. Πού να τους βρούμε, κύριε Μπεϊζάνη μου, τους εκατό Μπόμπολες; Ο ζητών ευρήσεται. Αν ψάξετε, θα τους βρείτε απαξάπαντος, καλή διάθεση να υπάρχει.
Ιδού λοιπόν το ερώτημα που καίει από προχθές τα χείλη του πανηλλήνιου. Αφού ο κ. Μπόμπολας μπορούσε να βρει μέσα σε δύο ώρες 1,8 εκατομμύρια, γιατί περίμενε πρώτα να τον συλλάβουν; Γιατί δεν τα έδινε από πριν; Δεν τα έδινε από πριν, γιατί δεν περίμενε ότι θα τον συλλάβουν, ήταν σίγουρος ότι θα την γλιτώσει και τώρα, όπως τη είχε γλιτώσει και στο παρελθόν. Ο κ. Μπόμπολας έκανε κακούς υπολογισμούς, υποτίμησε το γεγονός ότι έφυγαν από την κυβέρνηση οι φίλοι και οι προστάτες τους και ήρθαν κάτι περίεργοι τύποι, που δεν έχουν ιερό και όσιο. Τον ίδιο κακό υπολογισμό έχουν κάνει, νομίζω, και οι άλλοι εκατό Μπόμπολες. Έχετε δίκιο, κύριε Μπεϊζάνη, αν υπάρχει καλή διάθεση, είναι εύκολο να βρεθούν και εκατό, και διακόσιοι.
Πληρώνοντας το 1,8 εκατομμύρια, ο κ. Μπόμπολας αποδέχθηκε εμπράκτως όλες τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονταν. Αλλιώς θα διερρήγνυε τα ιμάτιά του, σαν τον Καϊάφα μπροστά στον Ιησού. Θα φώναζε ότι είναι αθώος, θα καλούσε δικηγόρους και δικολάβους, θα κραύγαζε ότι «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά». Μπορεί να γλίτωσε το κελί ο κ. Μπόμπολας, δεν γλίτωσε ωστόσο από την απαξία των εμπράκτως ομολογημένων πράξεων του. Απαξία ηθική, απαξία πολιτική, διότι, πώς να το κάνουμε, το μέλος μιας οικογένειας που ελέγχει μεγάλο μέρος των δημοσίων έργων και το ΜΜΕ έχει ρόλο πρωτίστως πολιτικό.
Εκτός των άλλων, ο κ. Μπόμπολας είναι και μεγαλομέτοχος του Mega, του καναλιού - δικαστή, που μας κουνάει κάθε βράδυ το δάχτυλο επειδή είμαστε φοροφυγάδες, επειδή είμαστε ακαμάτηδες, επειδή όλοι μαζί τα φάγαμε. Από την Τετάρτη το δάχτυλο αυτό θα έπρεπε να είχε παγώσει, να είχε κρυφτεί κάτω από το τραπέζι, μη σου πω ότι θα έπρεπε να είχε στραφεί προς τους οφθαλμούς των κηνσόρων. Αμ δε. Αυτό που κατάλαβε το Mega από την υπόθεση Μπόμπολα ήταν ότι «επιχειρήθηκε να σπιλωθεί η προσωπική και επιχειρηματική του εικόνα» και ότι «δημιουργείται ανησυχία και δυσπιστία στον επιχειρηματικό κόσμο».

Δεν πειράζει, η ανησυχία είναι ενίοτε άκρως παραγωγική. Μεγάλη αναταραχή, πολύ ωραία κατάσταση, που έλεγε και ένας παλαιός.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Σπίλμπεργκ και Χανκς ετοιμάζουν
ταινία για το Ελληνικό έπος του ’40

Έχει γραφτεί πολλά από διάφορους κινηματογραφόφιλους επανειλημμένως  πως η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε την μεγάλη της ιστορία για την προβολή της μέσω των ταινιών. Όχι Ελληνικών, που εδώ είχαμε τον Τζ. Πάρις που έκανε τανίες με θέμα τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 και τις βλέπουμε κάθε Οκτώβρη. Υπάρχει φυσικά κενό για την επανάσταση του 1821, Μιλώ για ταινίες του χόλυγουντ που μπορούν να δείξουν σε όλο τον κόσμο πως τα κατορθώματα δεν σταματούν στα Αρχαία χρόνια.
Αυτό το κενό πάει να καλυφθεί αν γίνει πραγματικότητα η παρακάτω είδηση. Και φυσικά, εδώ θα παίξει ρόλο η διαπραγματευτική ικανότητα γοητεία της κ. Κουντουρά να γυριστεί στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ταινία
* * *
Υπήρχε στο μυαλό τους ως ιδέα για πολλά χρόνια και επιτέλους γίνεται πραγματικότητα!
Ο Τομ Χανκς και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον κατάφεραν να πείσουν τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να αναλάβει ταινία που να βασίζεται στο Ελληνικό έπος του ’40.
Ο γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα Τομ Χανκς παρακολούθησε πρόσφατα την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Μανχάταν με αφορμή την εθνική επέτειο και μαγνητοσκόπησε βίντεο που ανάρτησε στο instagram με λεζάντα «Αγαπώ την παρέλαση, εσύ;».
Τις επόμενες μέρες συζήτησε ξανά με τον Σπίλμπεργκ το ενδεχόμενο μιας ταινίας με βάση τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο σε δικό του σενάριο και έγιναν οι κατάλληλες επαφές με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Αλβανίας. Ο Σπίλμπεργκ γι” αυτό το λόγο μετέθεσε την παραγωγή της βιογραφίας της φωτορεπόρτερ Λίντσεϊ Αντάριο με τη Τζένιφερ Λόρενς, για το 2017.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έλαβε προσωπική επιστολή από τον Τομ Χανκς και δηλώνει ενθουσιασμένος με την προοπτική και η Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας Μίμι Κοντέλι αναμένει την έναρξη των γυρισμάτων στα ελληνοαλβανικά σύνορα μέσα στον Οκτώβρη του έτους. Ενδεχομένως τα γυρίσματα να ξεκινήσουν για συμβολικούς λόγους την 28η Οκτωβρίου.
Να θυμίσουμε πως ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον ήταν οι παραγωγοί της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας «Γάμος αλά Ελληνικά» και επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι.
Η καινούργια ταινία των Σπίλμπεργκ και Χανκς, το ψυχροπολεμικό δράμα «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» σε σενάριο των αδελφών Κοέν θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου 2015 και οι συντελεστές αναμένεται να είναι παρόντες.



Αναδημοσίευση:
pentapostagma.gr

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Mέλος των Abba ανοίγει στη
Σουηδία ελληνική ταβέρνα!

Οι Abba (φωτό τότε), το επιτυχημένο σουηδικό pop / disco μουσικό συγκρότημα που μεσουράνησε  κόσμο την περίοδο 1975-1982 (και οι επιτυχίες του ακούγονται ακομή και σήμερα) αίναι αποδειγμένο πως αγαπάνε την Ελλάδα. Και το έδειξαν με τη συμετοχή τους και με την μουσική επένδυση, στην ταινία Mamma mia που γυρίστικε στη Σκόπελο το 2008 (και ύο υποψηφιότητεες για Χρυσή Σφαίρα στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ και Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Στριπ). Ας δούμε τι κάνουν σήμερα:
* * *
Το θρυλικό συγκρότημα των Abba έχει αφήσει πολλές επιτυχίες σε fans, αλλά και πιο νέους ανθρώπους που σίγουρα θα έχουν χορέψει στους ήχους του "Dancing Queen", του "Waterloo" ή του "Gimmie". Η σουηδική μπάντα έχει εμπνεύσει τη συγγραφή ενός από τα πιο δημοφιλή μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, από το οποίο ξεπήδησε και το φιλμ 'Μάμα μία' με την ανεπανάληπτη Μέριλ Στριπ στα καταγάλανα νερά των Βόρειων Σποράδων.
Πρώην μέλος του συγκροτήματος, ο Bjorn Ulvaeus ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ευελπιστεί να μεταφέρει το επενδεδυμένο με τα κομμάτια των Abba σόου σε μια ελληνική ταβέρνα που αναμένεται να ανοίξει τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Στοκχόλμη.
Η βασική ιδέα προβλέπει μουσικούς και ηθοποιούς να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες και τους σερβιτόρες του εστιατορίου, προσκαλώντας τους να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους, στους ρυθμούς των επιτυχιών της δεκαετίας του '70s. O 69χρονος Ulvaeus ανέφερε στο Associated Press πως έχει σκοπό να ονομάσει τη μαγαζί "Η ταβέρνα του Νίκου", που αναμένεται να ανοίξει στο χώρο του μουσείου για τους Abba το πάρκο αναψυχής Grona Lund.
Ο Bjorn Alvaeus όπως τον θυμάστε από τη δεκαετία του '70 και σήμερα (δεξιά) στα 69 του χρόνια
Φυσικά, το σκηνικό της ταβέρνας θα είναι εμπνευσμένο από ελληνικό νησί, όπως και στο μιούζικαλ, με την ιστορία όμως να παραλλάσσεται από μέρα σε μέρα και να έχει στο επίκεντρο έναν Έλληνα 50αρη και τη Σουηδή γυναίκα του. Μάλιστα ο Ulvaeus δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν το πείραμα αποδειχτεί επιτυχημένο να δοκιμάσει τα Abba εστιατόρια και εκτός σουηδικών συνόρων. "Δεν βρίσκω λόγο να μην το δοκιμάσω. Ίσως να βρίσκαμε ένα καλό μέρος στο Λονδίνο, το Αμβούργου ή οπουδήποτε" ανέφερε.



Αναδημοσίευση:
ellada.in

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

«Βόμβα» του Κώστα Χρυσόγονου
στο Ευρωκοινοβούλιο, για τη Γερμανία

Για τη θέση της Γερμανίας στην οικονομία της ΕΕ και το πολύ μεγάλο πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές της, που αποτελεί λόγο άσκησης πίεσης σε βάρος των οικονομικά αδύναμων κρατών μελών της ευρωζώνης, συνέταξε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος (φωτό), την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 12 ευρωβουλευτές. To κείμενο της ερώτησης είναι:
* * *
Θέμα: Ερώτηση για το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αυξάνεται σταθερά από το 2000, περίπου δηλαδή από τότε που υπάρχει η νομισματική ένωση. Το 2013, η γερμανική οικονομία είχε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 206 δις €, το οποίο ισούται με το 7,5% του ΑΕΠ ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο για το 2014 και το 2015. Έχει υποστηριχθεί ότι αυτό το υπερβολικό πλεόνασμα, που υπερβαίνει το ανώτατο όριο 6% που συνιστάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν πρόσθετα βάρη σε άλλα κράτη μέλη που πασχίζουν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση. Αν μία χώρα έχει πλεόνασμα, μία αλλη πρέπει να εμφανίσει έλλειμμα, γιατί οι επιπλέον εξαγωγές της χώρας που εμφανίζει πλεόνασμα πρέπει να απορροφηθούν από μία άλλη χώρα υπό μορφή επενδυσεων, κατανάλωσης ή εισαγωγών.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει και τι πρόταση ετοιμάζει να υποβάλει ώστε να ανακουφίσει το βάρος που δημιουργείται στα λοιπά κράτη μέλη από το υπερβολικό πλεόνασμα της Γερμανίας;
2) Συμμερίζεται την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τους μισθούς, να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των δομών της και να δώσει κίνητρα για επενδύσεις και κατανάλωση; Τι μέτρα προτίθεται να ζητήσει από τη Γερμανία προς το σκοπό αυτό;



Αναδημοσίευση:
oparlapipas.com

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αρχαίο φυτό, βλάστησε ξανά
ύστερα από 32.000 χρόνια!

Όταν η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Είναι εντυπωσιακή η είδηση που καλύφτηκε από τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην χώρα μας και στην Ευρώπη.
* * *
Η «Εποχή των παγετώνων» έγινε επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων και  ο μικρός σκίουρος, ο Σκρατ, έγινε διάσημος όταν στην προσπάθειά του να μεταφέρει ένα βελανίδι προκάλεσε μια καταστροφική χιονοστιβάδα. Το κινηματογραφικό σενάριο μοιάζει να αντιγράφει τη ζωή. Και μάλιστα την επιστημονική ανακάλυψη στην παγωμένη Σιβηρία με πρωταγωνιστή έναν λιγότερο γνωστό σκίουρο, που πριν από χιλιάδες χρόνια μετέφερε έναν καρπό φυτού και τον έθαψε στη γη για να εξασφαλίσει τροφή στις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Πρόσφατα Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν τους καρπούς του είδους Silene stenophylla, μέσα σε μια φυσική κρύπτη μετά από 32 χιλιάδες χρόνια! 
Το τρομερό εύρημα από την εποχή των παγετώνων βρέθηκε κοντά στις όχθες του ποταμού Kolyma και η ραδιοχρονο- λόγηση επιβεβαίωσε, ότι οι σπόροι είχαν αυτήν την ηλικία . Οι καρποί συντηρήθηκαν μέσα στον πάγο και ξεθάφτηκαν από βάθος 38 μέτρων. Οι ώριμοι σπόροι είχαν καταστραφεί, ίσως και από τον ίδιο τον σκίουρο , για να μην βλαστήσουν μέσα στο λαγούμι, αλλά μερικοί από τους ανώριμους σπόρους διατηρήθηκαν. “Ετσι οι επιστήμονες τα τοποθέτησαν σε ειδικά φιαλίδια και κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε να βλαστήσουν. Το φυτό Silene έρχεται κατευθείαν απο την εποχή των Μουσώνων και των Μαμούθ. Άνθισε πάλι μετά από 32 χιλιάδες χρόνια και είναι υπέροχο. Η λέξη “Silene” προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό «δαίμονα» Σειληνό που ήταν ο παιδαγωγός του θεού Διόνυσου. Από το γένος Silene υπάρχουν 108 είδη στην Ελλάδα (από τα 700 σε όλο τον κόσμο) και πολυάριθμα υπο-είδη. Αντλήθηκαν πληροφορίες από τον εκπαιδευτικό ιστότοπο wi-fi botany και national geographic.


Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

«Ρατσιστική κι αηδιαστική η επίθεση
κατά του ελληνικού λαού» λέει Γιόζεφιν Βιτ Μάρκμαν
που επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι

Τον γύρο του κόσμου έκαναν τα πλάνα τα οποία έδειχναν ακτιβίστρια των Femen να επιτίθεται στον Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.  
Η 21χρονη Γιόζεφιν Βιτ Μάρκμαν, (φωτο) που είναι Γερμανίδα και σπουδάζει φιλοσοφία, μίλησε στο protothema.gr για αυτή της την τολμηρή κίνηση και αποκάλυψε τους λόγους που το έκανε, αλλά και πώς κατάφερε να περάσει από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και να βρεθεί μέσα στην αίθουσα χωρίς να την καταλάβουν οι φρουροί.
* * *
«Είχα εγγραφεί ως δημοσιογράφος και στην ασφάλεια έδειξα μόνο την προσωπική μου ταυτότητα. Δεν είμαι δημοσιογράφος και δεν έχω δημοσιογραφική ταυτότητα, όμως, στην ΕΚΤ δε μου ζήτησαν να την δείξω», τόνισε η 21χρονη αποκαλύπτοντας ότι είχε καταχωρηθεί ως δημοσιογράφος του Vice Media Γερμανίας και ότι αυτή της την κίνηση την σχεδίαζε σιωπηλά εδώ και μερικές εβδομάδες.
Η ίδια, είπε πως έπειτα από τις διαμαρτυρίες τον περασμένο μήνα στη νέα έδρα της ΕΚΤ, στις οποίες διαδηλωτές κατά της λιτότητας συγκρούστηκαν με την αστυνομία, είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει μία ειρηνική διαδήλωση μέσα στην τράπεζα.
Όπως εξηγεί ο λόγος που το έκανε είναι γιατί «οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι επηρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή κοινωνία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και οι πολιτικές που χαράζει δεν είναι υπέρ του λαού, αλλά υπέρ των τραπεζών. Ηθελα ο Μάριο Ντράγκι να μην έχει άλλες επιλογές στο να ακούσει ή όχι μία διαμαρτυρία και να του τρίψω την αλήθεια στη μούρη». 
«Δεν είμαι οικονομολόγος ούτε σπουδάζω αυτό το αντικείμενο. Κι, όμως, μπορώ να δω ότι πολλά πράγματα τα οποία κάνει ΕΚΤ αποτελούν τρομερά λανθασμένες αποφάσεις και δεν βοηθούν την Ελλάδα να αναπτυχθεί ή να δοθεί τέλος στην κρίση. Αν η ΕΚΤ ρυθμιζόταν με δημοκρατικές διαδικασίες, ίσως να ήταν όλα διαφορετικά. Θα ήθελα να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα αναδιαρθρωθεί ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης. Μπήκα μέσα στην ΕΚΤ για να δείξω ότι οι άνθρωποι με τους οποίους ασχολείται η πολιτική της ΕΚΤ δεν αδιαφορούν και απαιτούν αλλαγή εδώ και τώρα. Η διαμαρτυρία μου, επίσης, ήταν και φεμινιστική, αφού το σύνθημα μου ήταν "End ECB Dick-tatorship"», λέει ακόμη η Γερμανίδα ακτιβίστρια, προσθέτοντας πως «η εικόνα του προσώπου του Μάριο Ντράγκι ήταν ανεκτίμητη. Φοβήθηκε, εξεπλάγην κι έτρεμε. Ο τραπεζίτης αυτός ξαφνικά μετατράπηκε σε έναν συνηθισμένο άνθρωπο μπροστά μου. Του πέταξα, μάλιστα, κονφετί, γιατί ήμουν σίγουρη ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα με απομακρύνουν πολύ γρήγορα και το μήνυμα που έπρεπε να αποσταλεί ήταν πολύ μεγαλύτερο».
Οσο για το ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει προς τον ελληνικό λαό η ίδια σημειώνει τα εξής: «Θα ήθελα να τους πω ότι εγώ και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ζουν εδώ στη Γερμανία βρίσκουν αηδιαστική τη ρατσιστική περιγραφή που γίνεται εναντίον του ελληνικού λαού. Δεν είναι αλήθεια ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και άπληστοι. Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη κι όχι στα μέτρα λιτότητας που επιδεινώνουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση. Αν υπάρξει Grexit ολόκληρη η ευρωπαϊκή ιδέα θα αποτύχει».
Σχετικά με το πώς αντιδρά η οικογένειά της στις κινήσεις της, η 21χρονη ακτιβίστρια είπε ότι «οι γονείς μου είδαν στις ειδήσεις τι έκανα. Δεν θα είναι πολύ περήφανοι για την κόρη τους, αλλά μου έστειλαν ένα μήνυμα για να ελέγξουν αν είμαι καλά».
Σημειώνεται πως η Γιόζεφιν, που είναι μέλος του ευρωπαϊκού φεμινιστικού κινήματος διαμαρτυρίας Femen, έχει συμμετάσχει και σε επιθέσεις με στόχο άτομα υψηλού προφίλ. Μία από αυτές είχε στόχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε επισκεφθεί το 2013 εμπορική έκθεση στο Ανόβερο. 




Αναδημοσίευση:
http://www.protothema.gr

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Μπάμπης Νοστράδαμος

Με τον φόβο των Ελλήνων για χρεοκοπία  της χώρας και τον εκφοβισμό από μεριάς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ασχολείτο σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο ο Κώστας Βαξεβάνης στο site Κουτί τηςΠανδώρας την Πέμπτη 16 Απριλίου
* * *
“Θα χρεοκοπήσουμε;” με ρωτάει συνεχώς μια φίλη από τον Καναδά, η οποία ξενιτεύτηκε στα πενηντατόσα της γιατί δεν μπορούσε να ζήσει στη χρεοκοπημένη και απάνθρωπη Ελλάδα του Σαμαρά και του Βενιζέλου. “Θα χρεοκοπήσουμε;” με ρωτάει και ένας φίλος από το χωριό που έχει δυό γιούς άνεργους. “Θα χρεοκοπήσουμε;” μου λέει στο τηλέφωνο και ένας γνωστός μου επιχειρηματίας,τον οποίο θα έπρεπε εγώ να ρωτάω αν έχει χρεοκοπήσει. Το σύνολο της Ελλάδας, της πόλης, του βουνού και του λόγγου, της ξενιτιάς και της ομογένειας,κοιμάται και ξυπνάει με το ίδιο ερώτημα. Στην πραγματικότητα κοιμάται και ξυπνάει με την τηλεόραση αναμμένη.Φοβάται και τρέμει με τη νυχτερινή μορφή της Τρέμη, αγωνιά όταν η φωνή του Πρετεντέρη τσακίζει περισσότερο η τσάκιση του παντελονιού του.
Και αν χρεοκοπήσει πότε θα χρεοκοπήσει; Θα είναι 20 Φλεβάρη; Μήπως 9 Απρίλη; Υπάρχει πιθανότητα για 6 Μαίου; Θα είναι ο Κρόνος στην Αφροδίτη; Ο Ερμής ανάδρομος; Θα παίξει ρόλο ο ωροσκόπος του Βαρουφάκη; Οι Νοστράδαμοι του ΣΚΑΙ και του Mega και του ΑΝΤΕΝΝΑ, ως εσχατολόγοι της «Εκκλησίας των Τελευταίων Ημερών», προβλέπουν το μέλλον και κραδαίνουν την τιμωρία.
Η πραγματική τους αγωνία ωστόσο είναι άλλη. Και ο Μπάμπης Νοστράδαμος και ο Γιάννης Νοστράδαμος και Μαρία Νοστράδαμου αναρωτιούνται: «θα χρεοκοπήσει ο ΣΚΑΙ;», «Θα κλείσει το Mega;» , «θα πνίξουν τα χρέη τον ΑΝΤΕΝΝΑ και θα χάσουμε το παντεσπάνι μας;». Αυτός είναι ο πραγματικός φόβος και για να τον ξορκίσουν, ή μάλλον για να αποφύγουν την πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα από αυτή την κυβέρνηση, τα βάζουν με τον αντίπαλο.
Φαντάζομαι πως ο καθένας αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεται τις ισορροπίες τρόμου πάνω στις οποίες απλώνεται το τηλεοπτικό τοπίο. Τα κανάλια χρωστάνε εκατομμύρια που δεν έχουν σε τέλη (αντιθέτως έχουν οι καναλάρχες σε προσωπικούς λογαριασμούς), πρέπει να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες που θα πάρουν και πιθανόν θα χάσουν την ψηφιακή πλατφόρμα της DIGEA που εισπράττει χρήματα από εκατό και πλέον κανάλια σε όλη τη χώρα. Αν όλα αυτά εφαρμοστούν, η νομιμότητα δηλαδή και η απλή λογική, οι καναλάρχες χάνουν τα πάντα. Ταυτόχρονα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την οικονομική διαπλοκή με την πολιτική κόβεται δια παντός. Κάτω από αυτή την απειλή υπάρχει κάποιος ο οποίος πιστεύει πως τα συγκροτήματα Τύπου θα βγουν να παρουσιάσουν την πραγματικότητα ή να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους; Θα πουν μπράβο στην κυβέρνηση ή θα προσπαθήσουν να την οδηγήσουν χωρίς λάστιχο στο βενζινάδικο και το βουλκανιζατέρ;
Ο ρόλος των μιντιαρχών είναι ξεκάθαρος για όποιον αντιλαμβάνεται τι ακριβώς κάνουν τα κανάλια τόσα χρόνια και πώς  τροφοδοτούν  το σύστημα της διαπλοκής. Το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς κάνει και τα κανάλια οφείλουν να πείσουν πως αυτό που κάνει είναι καλό. Φοβίζουν, τρομοκρατούν, κλείνουν τους δρόμους της λογικής αφήνοντας ως μοναδικό δρόμο αυτόν που οδηγεί στο λαγούμι στο οποίο η κοινωνία οφείλει να λουφάξει σαν τον κυνηγημένο λαγό.
Υπάρχει μία ακόμη σοβαρή διάσταση στο θέμα. Η αντιπολίτευση, είτε πρόκειται για τη ΝΔ του καταθλιπτικού πολιτικά Σαμαρά, είτε πρόκειται για το τοξικό Ποτάμι, δεν υπάρχει. Γιατί πολιτική ύπαρξη σημαίνει πρόταση που οδηγεί σε πολιτική μεταβολή και σκοπό. Ποιός είναι λοιπόν σήμερα ο πολιτικός στόχος της αντιπολίτευσης; Να πέσει η κυβέρνηση ώστε μία νέα κυβέρνηση να υπογράψει μέτρα περικοπών και απολύσεων; Αυτή η πρόταση δεν απορρίφθηκε στις πρόσφατες εκλογές;
Δεν υπάρχει αντιπολίτευση όπως δεν υπάρχει και πρόταση. Το ρόλο της αντιπολίτευσης παίζουν τα κανάλια. Αυτά ορίζουν την πολιτική ατζέντα, που μονοδιάστατα συνίσταται στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για δικό τους συμφέρον. Δηλητηριάζουν την καθημερινότητα με προφητείες,βιάζονται να γίνει τώρα το τελικό χτύπημα πριν το καλοκαίρι φέρει ραστώνη και έσοδα στα ταμεία. Έχοντας παίξει το παιχνίδι του πολιτικού εκβιασμού με επιτυχία αρκετές φορές, γνωρίζουν πως αυτή τη φορά και γιατί υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και γιατί υπάρχει πλέον αυτή η συνείδηση στον κόσμο, δεν μπορούν να επαναλάβουν το παιχνίδι. Έτσι έχουν επιλέξει τη σύγκρουση η οποία όμως απαιτεί πρώτα να αποστεθεροποιηθούν οι μάζες, να αποστασιοποιηθούν από τα αξιακά στοιχεία που τις κάνουν συναισθηματικές και ανθεκτικές και να δηλητηριαστεί η κοινωνική ζωή με ανασφάλεια και φόβο.
Γνωρίζουν πως έχουν το πλεονέκτημα της «ενημέρωσης» σε ομάδες που δεν φτάνουν τα νέα ιντερνετικά Μέσα και επενδύουν στη δύναμη της συνήθειας δεκαετιών. Το επικοινωνικό δόγμα του σοκ θα ολοκληρωθεί όταν η αμφιβολία επικρατήσει. Ως τότε η Ζωή θα παθαίνει λάστιχα, ο Κατρούγκαλος θα εμφανίζεται χειρότερος από τους διεφθαρμένους καναλάρχες και ο Παππάς άνθρωπος αόρατων συμφερόντων. Εκτός αν η κυβέρνηση εφραμόσει η ίδια το δόγμα του σοκ από την ανάποδη. Ως τότε κλείστε τις τηλεοράσεις και ανοίξτε τα μάτια.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

6 δισ. από την Μόσχα έναντι μελλοντικών κερδών του αγωγού που υπογράφεται ίσως πολύ σύντομα

Η παρακάτω είδηση κυκλοφορεί στο Internet από το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα. Είδηση που δεν πολυκυκλοφόρισε στον «κλασικό» Τύπο
* * *
Σε άμεση καταβολή ποσού τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση, εντός των επομένων εβδομάδων, πρόκειται να προχωρήσει η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Το ποσόν αυτό «λύνει» τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και την καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτική στις πιέσεις που ασκούνται απο τους δανειστές μας κατά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Τη σχετική συμφωνία υπονόησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν, κατά την κοινή συνέντευξη, δήλωσε ότι διερευνάται «η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».
Αργά το βράδυ ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός, χωρίς όμως να προσδιορίζουν το ύψος της προκαταβολής.
Η ουσία είναι ότι «ανοίγει» μια πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης για πρώτη φορά από το 2009, οπότε και εκδηλώθηκε η κρίση στην Ελλάδα .
Η κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη, χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως», από τη διαμετακόμιση του αερίου
Παράκαμψη του εμπάργκο
Στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη Ομοσπονδία.
Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα.
Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας μας.
Τέλος η Ρωσία, δια του Προέδρου της, εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.
Να δούμε τώρα τι γράφει vima.gr (που θεωρείται έγκυρο, όχι απο μένα, αλλά πάντως  ΣΥΡΙΖΑ δεν το λες). Λέτε στο συνδυασμό των δυο αυτών ειδήσεων να οφείλεται η αισιοδοξία των ανθρώπων της κυβέρνησης;
* * *
Σε ορίζοντα λίγων ημερών αναμένει ο υπουργός Παραγωγικής ΑνασυγκρότησηςΠαναγιώτης Λαφαζάνης να υπογραφεί η κατ' αρχήν συμφωνία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη, έργο το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος την  Τετάρτη 15/4, και Πέμπτη 16/4, βρέθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τη FYROM συνεπάγεται μια επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στα οφέλη για τη χώρα -όπως επισημαίνει το υπουργείο- περιλαμβάνονται ακόμη μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά, ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανταγωνισμού, περιορισμός ή εξάλειψη της οφειλής που προκύπτει από τη ρήτρα 'take or pay' που προβλέπει την πληρωμή του αντιτίμου για συγκεκριμένες ποσότητες αερίου, ακόμη και αν αυτές δεν καταναλώθηκαν (όπως συνέβη στη χώρα μας όπου οι καταναλώσεις μειώθηκαν λόγω κρίσης), δυνατότητα άμεσης οικονομικής συνδρομής από τη Ρωσία έναντι των εσόδων που θα έχει το Δημόσιο μετά το 2019, οπότε προγραμματίζεται η λειτουργία του αγωγού και ακόμη συμμετοχή ρωσικών εταιριών στους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.


Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Άγρια ΓΙΟΥΧΑ στον Σαμαρά στο Ναύπλιο

Η παρακάτω είδηση, έπεσε στην αντίληψη μου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Δεν την ανέβασα γιατί δεν την θεώρησα έγκυρη. Όπως και τώρα που θεωρώ πολύ «τραβηγμένη» ίσως και ψεύτικη. Όμως την Τρίτη ο κ. Μπογδάνος στον Σκάι άρχισε σοβαρά να μιλάει για επεισόδιο στην Αιδηψό με την κ. Κωνσταντοπούλου. Να σημειώσω και την παρουσία του κ. Πορτοσάλτε που με τα λεγόμενά του ενίσχυε την σοβαρότητα  της είδησης. ΚΑΙ αυτή την είδηση δεν την θεώρησα σοβαρή.
Μάλιστα την Τετάρτη μπήκαν κι άλλα τηλεοπτικά μέσα στο «παιχνίδι» κι έβγαζαν συνεντεύξεις από «αυτόπτες μάρτυρες». (Αλλά κι εφημερίδες μια που τόσο «τα Νέα» όσο και η «Εφημερίδα των συντακτών» δώσαν τελείως άλλη εκδοχή με μαρτυρία άλλου αυτόπτη μάρτυρα) Αλήθεια γιατί δεν είπαν τίποτε για τις αποδοκιμασίες στον Σαμαρά; Γιατί δεν «έβγαλαν» έστω κάποιον θαμώνα του cafe Negro να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει;.
Πάντως όσο πιστεύω τη μία είδηση άλλο τόσο πιστεύω και την άλλη.
* * *
Ομάδα φοιτητών που κατάγονται απο το Ναύπλιο… του φώναζαν “Λεχρίτη… Απατεώνα… το παίζεις και θρήσκος!!!”
Στην συνέχεια πήγαν κάτω από το φωταγωγημένο σπίτι στο cafe Negro και φώναζαν “ΕΒΓΑ ΕΞΩ Μαλ@κα…”
Κατά τις 2.30 π.μ η κ. Τέτη, η πεθερά, έκλεισε τα μπαλκόνια και τα φώτα και κάπως έτσι η βραδιά τέλειωσε…



Αναδημοσίευση: contraseolous.gr

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ο Τρισέ τορπίλισε το σχέδιο του ΔΝΤ
για κούρεμα του χρέους το 2010

Για τα γεγονότα του 2010 και πώς ο ΓΑΠ μας πήγε στα μνημόνια έχουν πολλά γραφτεί. Η ιστορία της αναδιάρθρωσης του χρέους κάτι ακούστηκε. Όμως η παρακάτω είδηση ποτ κυκλοφορεί (κυρίως στα blog) δείχνει τον «ένοχο» από πλευράς ευρωπαίων, γιατί από Ελληνικής πλευράς είναι η τότε κυβέρνηση, για την δολοφονία (κι όχι θυσία, μια που θυσία λέγεται η ηθελημένη πορεία προς τον βέβαιο θάνατο) του Ελληνικού λαού
Μετά απ’ όλα αυτά να ευχηθώ: Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους. Θα τα ξαναπούμε μετά από μια βδομάδα, την Πέμπτη 16 του Απρίλη.
* * *
Ο προκάτοχος του Μάριο Ντράγκι και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αποδεικνύεται ίσως ο μοιραίος άνθρωπος της ελληνικής κρίσης: Είναι ο άνθρωπος που, σύμφωνα με αποκαλυπτική διεθνή έρευνα, τίναξε στον αέρα το 2010 το σχέδιο του ΔΝΤ για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, επιλέγοντας να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Διεθνούς Διακυβέρνησης και Καινοτομίας (CIGI) που βγαίνει σήμερα στο φως, την άνοιξη του 2010 και λίγο πριν το Καστελόριζο και την υπογραφή του Μνημονίου το ΔΝΤ έστειλε μυστικά απεσταλμένους στο Παρίσι και τη Φραγκφούρτη για να συζητήσουν σχέδιο δραστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Ο συγγραφές της έρευνας του CIGI Πολ Μπλουστάιν αποκαλύπτει όμως πως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση φοβούμενος για τις ζημιές που θα είχαν οι τράπεζες της Γαλλία και της Γερμανίας οι οποίες ήταν τότε «φορτωμένες» με ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Ο Πολ Μπλουστάιν επικαλείται τη μαρτυρία στελέχους της κεντρικής τράπεζας, το οποίο δηλώνει πως την άνοιξη του 2010 όταν το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ο Τρισέ τορπίλησε το σχέδιο. Σύμφωνα με το εν λόγω στέλεχος ο πρόεδρος της ΕΚT φώναζε "Είμαστε μια οικονομική και νομισματική ένωση και δεν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους». «Ούρλιαζε», λέει το ίδιο στέλεχος.
Τα στοιχεία και την έρευνα παρουσιάζει το Business Insider, το οποίο απευθύνθηκε στην ΕΚΤ ζητώντας επιβεβαίωση ή διάψευση. Η απάντηση που πήρε από τον εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας ήταν ότι «δεν σχολιάζουμε τί συμβαίνει στα Διοικητικά Συμβούλια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CIGI, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικό κρατικό χρέος έφθανε τότε στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και των γερμανικών στα 35 δισεκατομμύρια. Εάν αποφασιζόταν το κούρεμα και αναγκάζονταν να αναλάβουν τις επακόλουθες ζημιές, η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος θα δεχόταν ισχυρότατους τριγμούς.


Αναδημοσίευση: tvxs.gr

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η Ιστορική Σημαία του Ράιχσταγκ στα Καλάβρυτα


 Το ότι η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή, πραγματική, αντιπολίτευση μόνο τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης (κυρίως την τηλεόραση) είναι γνωστό. Τώρα γιατί δεν αναφέρθηκε πουθενά η παρακάτω είδηση δεν μπορώ να καταλάβω. Βέβαια φαντάζομαι πως λόγω και της, επικείμενης τότε, μια που πήγε τη Δευτέρα 7/4 και είναι και σήμερα 9/4, επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν ήθελαν να στεναχωρήσουν τους «τους Γερμανούς τους φίλους μας». Φυσικά κάποιοι φίλοι θα μιλήσουν για θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά οι ενδείξεις τις επιβεβαιώνουν.

* * *
Συγκλόνισε η κίνηση Ρώσου αξιωματικού κατά την επίσκεψη στο μουσείο του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος.Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος επισκέφθηκαν αξιωματικοί και πλήρωμα του ρωσικού ιστιοφόρου «Kruzenshtern». Αφού παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις διηγήσεις των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1943 στα Καλάβρυτα, μπήκαν στο χώρο του Μουσείο.
Εντυπωσιακή η κίνηση Ρώσου Αξιωματικού όπου ανέβηκε πάνω στην προθήκη που… βρίσκεται η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε τα μαύρα χρόνια της κατοχής στα Καλάβρυτα δίνοντας το δικό του μήνυμα ενάντια στο ναζισμό.
Την ιστορική σημαία του Κόκκινου Στρατού που υψώθηκε στις 30 Απριλίου του 1945 πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ (καγκελαρία της Γερμανίας) στο Βερολίνο και σηματοδότησε την νίκη απέναντι στο Ναζισμό, έφεραν μαζί τους οι Ρώσοι ναύτες και ύψωσαν στα Καλάβρυτα μπροστά στο μνημείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Ηταν 30 Απριλίου του 1945 και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ. Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο διοίκησης και ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!» Παρόλο που δεν είχαν τελειώσει οι μάχες και τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν να αμύνονται μέσα στο Βερολίνο, το γεγονός είχε ξεχωριστή σημασία.
Ηταν πια φανερό πως ο πόλεμος στην Ευρώπη από στιγμή σε στιγμή τελείωνε οριστικά.



Αναδημοσίευση:  greeknation.blogspot.gr

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η Σύρος και τα Ναυπηγεία
μέσα στα σχέδια των Ρώσων;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα (Μ. Τετάρτη 8/4) με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν. Έχει γραφτεί σε πολλά Μέσα για το ενδιαφέρον των Ρώσων τόσο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όσο και για την ΤΡΕΝΟΣΕ. Αυτά που δεν έχει γραφτεί στα λεγόμενα «συστημικά Μέσα» είναι τα παρακάτω:
* * *
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ λίγα 24ωρα πριν και ίσως αυτό να αποτελεί ένδειξη διπλωματικής τακτικής για την επίλυση του Ουκρανικού θέματος. Είναι ένα σενάριο που ΄΄παίζει΄΄ τις τελευταίες μέρες και φέρει τους Αμερικανούς να εμπιστεύονται στον Έλληνα Πρωθυπουργό το ρόλο του αγγελιοφόρου – διαμεσολαβητή. Από την άλλη ίσως είναι μια ευκαιρία και για τον ίδιο να δείξει διπλωματικό ΄΄ανάστημα΄΄ και να προτείνει δικές του προτάσεις και να λειτουργήσει ως γέφυρα εξεύρεσης λύσης.
Σίγουρα οι συζητήσεις όμως θα επικεντρωθούν γύρω από το ελληνικό πρόβλημα και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά για τη Χώρα μας.
Το γεωπολιτικό παιχνίδι χοντραίνει επικίνδυνα και μόνο με σοφία και θράσος μπορεί μια Χώρα που σέβεται τον εαυτό της κι έχει κάνει την αυτοκριτική της έχοντας αποφασίσει επιτέλους να αξιοποιήσει τα προτερήματά της, μπορεί να κερδίσει και διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Και η Ελλάδα μολονότι βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση μια 5ετία τώρα διαθέτει το ισχυρότερο όπλο παγκοσμίως για να καταστεί πρωτεύων παίχτης στη γεωπολιτική σκακιέρα : Την γεωγραφική της θέση!
Οι διακαείς πόθοι των Ρώσων
Η ώρα μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής με βάση μόνο το εθνικό συμφέρον έχει πια φτάσει. Η πρόσδεση στο Νατοϊκό και Ευρωπαϊκό άρμα φορώντας παρωπίδες και μη θέτοντας όρους μας δημιούργησαν όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν, αναρίθμητα προβλήματα και ταπεινώσεις όπως Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Μακεδονικό, Ίμια – γκρίζες ζώνες, ασύστολες δανειοδοτήσεις / επιδοτήσεις που κατέστρεψαν τον βιομηχανικό, εμπορικό και αγροκτηνοτροφικό τομέα, μη ανακήρυξη της ΑΟΖ ως τώρα άρα μη εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου που κρύβουν οι θάλασσές μας κλπ
Ένα κράτος, αν θέλει να σέβεται τον εαυτό του αλλά πρωτίστως να το σέβονται οι άλλοι, οφείλει να έχει μια ευέλικτη και πολύπλευρη σχέση με όλη την Υφήλιο, πλην όμως ειλικρινή και τίμια. Οι μονοδιάστατες συμμαχίες αποδεδειγμένα οδήγησαν σε μύρια κακά.
Οι Ρώσοι λοιπόν, που επαξίως για άλλη μια φορά στην Παγκόσμια Ιστορία διεκδικούν ηγετικό ρόλο στον πλανήτη, ανέκαθεν ήθελαν να αποκτήσουν προσβάσεις στο Αιγαίο κι ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί, στη Συρία, απέκτησαν κάποια στιγμή τη ναυτική βάση της Ταρσούς, αλλά όταν βρίσκεται μπροστά σου στο δρόμο προς τον Εύξεινο Πόντο η φίλη μεν αλλά ενταγμένη στο ΝΑΤΟ Ελλάδα, τότε η προαναφερόμενη βάση αυτομάτως απομονώνεται, όπως κι έγινε.
Ήδη οι Ρώσοι συζητούν με τους Κυπρίους για δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μεγαλόνησο και παραχώρηση προς χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου.
Η Ελλάδα όμως είναι το ζητούμενο! Τι θα απαντήσει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αν του ζητήσουν το Νεώριο της Σύρου για αγκυροβόλιο και ναυπηγείο που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συντελέσει στην ενεργοποίηση από την Ελλάδα των ανενεργών ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Περάματος;;;
Αν γίνει τέτοια πρόταση από τους Ρώσους, τι ανταλλάγματα θα ζητήσει άραγε και πόσο επικίνδυνο ακούγεται αυτό στα αυτιά των Αμερικανών και της Μέρκελ;;
Λέτε να το αφήσουν αν εξελιχθεί με αυτό το τρόπο (υπάρχει και το προηγούμενο του Καραμανλή) ή θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να αποτρέψουν τέτοιου είδους συμφωνία;;
Οι διπλωματικές κινήσεις μέσα από τις οποίες παραχωρείται τμήμα Εθνικής Κυριαρχίας θέλουν μεγάλη προσοχή (κάτι που δεν έχουν δείξει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις οι οποίες επέτρεψαν στους Αμερικάνους να γεμίσουν με βάσεις την Ελλάδα).
Τα διαπραγματευτικά ατού της Ελληνικής πλευράς είναι πάρα πολλά αφού η χώρα μας αποτελεί στρατηγικής σημασίας Κέντρο από το οποίο οι διαβάσεις στα στενά των Δαρδανελίων, του Σουέζ και του Γιβραλτάρ είναι ζήτημα λίγων ωρών για τους Ρώσους!!!
Να θυμήσουμε σε αυτό το σημείο την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ταταρστάν, μιας εκ των ρωσικών Δημοκρατιών, που έγινε πέρσι στο νησί μας και για την οποία το protevousa.gr είχε επισημάνει την σπουδαιότητά της αλλά και την πραγματική της χρησιμότητα : «Όταν ένας τέτοιος οικονομικός γίγαντας σε επισκέπτεται όχι μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα που τον επισκέφθηκες εσύ, αλλά και αιφνιδιαστικά σημαίνει ότι έχει κάνει τους λογαριασμούς του και θέλει πράγματα που δεν διαθέτει. Ένα από αυτά είναι η έξοδος στη Μεσόγειο και μάλιστα σε κεντρικό θαλάσσιο σταυροδρόμι πριν τα Στενά του Βοσπόρου. Ξέρετε κάποιο καλύτερο μέρος από την Σύρο και μάλιστα με το καλύτερο φυσικό λιμάνι και με ναυπηγεία σε λειτουργία; Ένα από τα μέρη που επισκέφθηκε άλλωστε η Ταταριανή αντιπροσωπεία ήταν το Νεώρειο. Επιπλέον, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Σε πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο η Σύρος αποτελεί πανευρωπαϊκό κέντρο ενδιαφέροντος, ενώ η ανταλλαγή τεχνογνωσίας που επιθυμούν οι Ταταριανοί ασφαλώς δείχνει προς Πανεπιστήμιο Αιγαίου μεριά και ειδικότερα τη Σχολή της Σύρου που διδάσκει βιομηχανικό σχέδιο. Θυμηθείτε, το Ταταρστάν είναι σαν να λέμε η βιομηχανία της Ελλάδας επί τρία. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι Ταταριανοί θέλουν βιομηχανία, εμπορική διασύνδεση και τεχνογνωσία προσφέροντας τουριστική ανταπόδοση και εισαγωγή παραδοσιακών μας προϊόντων. Θεωρούμε σίγουρη την κατάθεση εκ μέρους τους οικονομικής προσφοράς για αγορά του Νεωρείου. Αν φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, τα πράγματα θα περιπλεχθούν καθώς αυτομάτως το ζήτημα θα ανέβει στην πολιτική διαβάθμιση και θα εμπλακεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση που ως γνωστόν ακολουθεί πιστά ευρωπαϊκή και φιλοδυτική πολιτική. Κάποιοι ΄΄σύμμαχοί΄΄ μας δεν επιθυμούν σε καμμία περίπτωση να δουν τους Ρώσους μόνιμα στο μέσον του Αιγαίου και μάλιστα ένα βήμα μακριά από τη Μέση Ανατολή. Τα πράγματα πάντα έχουν δύο πλευρές. Ενθαρρυντικές αυτές οι ανταλλαγές επισκέψεων για τη Σύρο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά όχι και με τόσο αθώα πρόθεση. Πρέπει να υπάρξει προσοχή, διορατικότητα, αλλά και…τόλμη.» Βέβαια, στα πλάνα των Ρώσων βρίσκονται και άλλες ελληνικές περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, η Σκύρος και τα Κήθυρα.
Οι Ρώσοι βέβαια μπορεί να ζητούν, αλλά δίνουν κιόλας. Έτσι, προτείνουν άμεση συνεργασία στον τουρισμό ώστε η Ελλάδα να καταστεί πρώτος προορισμός για τους Ρώσους πολίτες, να εισάγουν από μας πρωτίστως όσα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα χρειάζονται, να μετατρέψουν τη Χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο ρωσικού φυσικού αερίου, να ενισχύσουν το οπλοστάσιο της Χώρας μας με τελευταίας τεχνολογίας όπλα πάσης φύσεως συν παράδοση τεχνογνωσίας για συμπαραγωγές και να εγγυηθούν την ασφάλεια μας μέσω πρωτίστως του πανίσχυρου στόλου τους και δευτερευόντως μέσω της μόνιμης εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη στρατιωτικής βάσης. Να αναφέρουμε βέβαια ότι πλέον η Ρωσία μπορεί να δώσει και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αφού η Τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) είναι πλέον γεγονός με αρχικό κεφάλαιο 100 δις ευρώ με στόχο να φτάσει σύντομα στα 2 τρις.
Άραγε η Σύρος να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, άρα και οικονομικά; Ή μια πιθανή κάθοδος των Ρώσων στο νησί θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλειά της; Οι τοπικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες τι έχουν να πουν; Οι Κυκλαδίτες βουλευτές; Καλό θα ήταν να μας πουν όλοι οι προαναφερόμενοι τη γνώμη τους σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Και σύντομα, διότι οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα δεν ακολουθούν τους χρόνους που ακολουθεί η ελληνική επαρχία. Στην ουσία, όταν στην δεύτερη περίπτωση κινείται το πρώτο πιόνι, στην πρώτη κάποιοι φωνάζουν ΄΄ματ΄΄!



Αναδημοσίευση: protevousa.gr

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Δ.Μάρδας: Το χρέος της Γερμανίας
στην Ελλάδα είναι 278,7 δισ. ευρώ

Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα διαμέσου του υπουργείου Οικονομικών το ποσό που οφείλει η Γερμανία
στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση για τα δεινά που υπέστη η χώρα από την εισβολή και την Κατοχή από τους Γερμανούς Ναζί την περίοδο 1941-44.
Αυτή τη φορά η δήλωση δεν προήλθε από κάποια Επιτροπή αλλά από τα χείλη του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δ.Μάρδα στην Επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.Βέβαια ονόματα δεν δίνει, αλλά κάπου πάει το μυαλό μου.
* * *
Στα 278,7 δισ. ευρώ υπολογίζει τις γερμανικές οφειλές το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Μάρδα στην Επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Από το ποσό αυτό, τα 10,3 δισ. ευρώ αφορούν στο λεγόμενο «αναγκαστικό» δάνειο που χορηγήθηκε στους ναζί, ενώ το υπόλοιπο αφορά αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων ή αποζημιώσεις λόγω καταστροφής υποδομών.
Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έχει ήδη δοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας: «Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή όλων εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες "γερμανικές αποζημιώσεις". Έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι φάκελοι και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό το οποίο χρειάζεται σε κάθε αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα το ζητήσει».
Αναφορικά με τα ποσά που αναφέρονται στην έκθεση, είπε: «Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, το χρέος το οποίο συνδέεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια είναι το λεγόμενο "αναγκαστικό δάνειο" και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές. Στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 το ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή».
Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή είναι η αρμοδιότητα την οποία έχουμε και σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, διαχειριζόμαστε όλες τις κινήσεις των κεφαλαίων που αφορούν την εξόφληση του δημόσιου χρέους, όπως και τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας».



Αναδημοσίευση: ksipnistere.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Eντολή Μαξίμου για σύλληψη
τριών μεγαλοδημοσιογράφων

Η κυβέρνηση άρχισε «να τα βάζει» με τους Μεγαλοκαναλάρχες. Μάλιστα ο κ Παππάς έβγαλε λίστα με το τέλος χρήσης συχνοτήτων για την τελευταία τετραετία. Βέβαια την ύπαρξη αυτών των χρεών την αντικρούουν (παρουσιάζουν και χαριστικούς νόμους). Μετά από αυτό δεν έχω λόγο να μη πιστέψω την παρακάτω είδηση.
Βέβαια ονόματα δεν δίνει, αλλά κάπου πάει το μυαλό μου.
* * *
Εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες - της σύλληψης συμπεριλαμβανομένης-  τριων τηλεοπτικών αστέρων (μιλάμε για βαριά ονόματα) οι οποίοι εντοπίσθηκαν με καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.
Οι συγκεκριμένοι συμπεριλαμβάνονται στην μεγάλη λίστα των ανθρώπων των ΜΜΕ οι οποίοι διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό και στους οποίους παρείχαν ασυλία όλες σχεδόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η σύλληψή τους σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ωρών.
Στην περίπτωση μάλιστα του ενός έχει εντοπισθεί και συγκεκριμένο παραδικαστικό κύκλωμα που του παραχωρεί ιδιότυπη ασυλία!


Αναδημοσίευση: kourdistoportocali.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Παράλογοι φόβοι, λογικές προσδοκίες
και ευσεβείς πόθοι

Με το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Μόσχα, ασχολήθηκε σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή της Παρασκευής 3 Απριλίου.
* * *
Είναι να απορεί κανείς με την υψηλών τόνων κινδυνολογία, κυρίως του γερμανικού και δευτερευόντως του αγγλόφωνου Τύπου, για την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να αποκαθιστά σχέσεις με την κομμουνιστική Κούβα και να επιδιώκει ιστορικό συμβιβασμό με το ισλαμικό Ιράν. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί να γιορτάζει τα γενέθλιά του με τον κατά μία έννοια εργοδότη του Βλαντιμίρ Πούτιν – μια και, ως γνωστόν, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας παραμένει πρόεδρος του Δ.Σ. του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Αλλά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας χώρας που διατηρεί ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν μπορεί να επισκεφθεί τη Μόσχα χωρίς να κατηγορηθεί για πισώπλατο χτύπημα στην –όχι και τόσο ευδιάκριτη, από την Αθήνα– ευρωατλαντική αλληλεγγύη.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε πιο κατάλληλη συγκυρία για ένα πραγματικό άλμα στις διμερείς σχέσεις, το οποίο προαναγγέλλουν και οι δύο πλευρές. Η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δυνατό στήριγμα, καθώς η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους φαίνεται, για την ώρα, να προσκρούει σε «τείχος του Βερολίνου» και η κατάσταση της οικονομίας έχει γίνει οριακή. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει ισχυρούς λόγους να στηρίξει κάθε φιλική γι’ αυτήν φωνή στους κόλπους της Ε.Ε., καθώς η οικονομία της πλήττεται κυρίως από την κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και δευτερευόντως από τις κυρώσεις για το ουκρανικό ζήτημα. Ενδεχόμενη ομαλοποίηση των σχέσεων Δύσης - Ιράν θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.
Επιστρέφοντας από τη Μόσχα, όπου κατά κάποιο τρόπο προετοίμασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έδωσε το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας - πακέτο, που υπόσχεται σημαντικότατα οφέλη για την Ελλάδα. Ενδεχόμενη κατασκευή του εναλλακτικού South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Σερβίας, θα αποφέρει θέσεις εργασίας και δημοσιονομικά οφέλη σε μόνιμη βάση, αλλά και θα ενισχύσει σχέσεις συνεργασίας στα ασταθή Βαλκάνια. Από την άλλη, ενδεχόμενη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη υπόσχεται αμοιβαία οικονομικά οφέλη, πέραν της συμβολικής σημασίας που θα είχε μια πιο μόνιμη ρωσική παρουσία στα ελληνικά ύδατα.
Ωστόσο, οι λογικές προσδοκίες από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού δεν θα έπρεπε να οδηγούν σε ψευδαισθήσεις, υπό το κράτος συναισθηματισμών που, όταν υπαγορεύουν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, πληρώνονται ακριβά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ασφαλώς θα επιδιώκει, στους κόλπους της Ε.Ε., να βάζει φρένο στις πιο ακραίες αντιρωσικές φωνές, σε συμμαχία με ικανό αριθμό χωρών που έχουν παρόμοια συμφέροντα. Δεν εννοεί, όμως, να αμφισβητήσει τη θέση της χώρας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, γεγονός που περιορίζει εκ των πραγμάτων τα περιθώρια κινήσεων.
Από την πλευρά της, η Ρωσία θα βοηθήσει οικονομικά –στο μέτρο των δυνατοτήτων της, που δεν είναι και άπειρες– την Ελλάδα, στον βαθμό που η κυβέρνησή της θα έχει κάνει τις κρίσιμες επιλογές της σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Διότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι μια μεγάλη δύναμη, όπως η Ρωσία, θα δεχόταν ποτέ να λειτουργήσει απλώς ως διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας, διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της με τη Γερμανία, οι οποίες, αν και δοκιμάζονται λόγω Ουκρανίας, παραμένουν στρατηγικής σημασίας. Οσοι περιμένουν να δουν τη Ρωσία στον ρόλο του από μηχανής θεού, που θα σώσει το ομόδοξο έθνος από τα αδιέξοδά του, πιθανότατα θα απογοητευθούν. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα “διασώζει” τους δανειστές,
κι όχι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι την Ελλάδα

Μας «έχουν ζαλίσει» οι τηλεοπτικοί σταθμοί με διάφορα δημοσιεύματα των ΜΜΕ του εξωτερικού. Το θέμα είναι πως όλα όσα αναφέρουν είναι αρνητικά για την Ελλάδα. Θα  μου πείτε «ίσως τα θετικά ίσως δημοσιεύονται σε ΜΜΕ που δεν παρακολουθούν Έλληνες δημοσιογράφοι.». Όχι δεν είναι αυτό μια που το παρακάτω κείμενο είναι του Reuters (δείτε και το πρωτότυπο κείμενο φυσικά στα Αγγλικά) που το παρακολουθούν κατά βάση. Και κάνουν θέμα ότι αρνητικό έχει γράψει για την Ελλάδα και την σημερινή κυβέρνηση.
* * *
Το επιχείρημα πως οι χώρες σε κρίση “διασώθηκαν” με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, αντικρούει ανάλυση του Reuters, που αναφέρει πως στην πραγματικότητα οι πολίτες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, δεν έχουν χάσει ούτε ευρώ, ενώ τα κρατικά ταμεία των χωρών, έχουν κερδίσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ανάλυση αναφέρει πως τα προγράμματα διάσωσης συνολικού ύψους πάνω από 400 δισ. ευρώ, δεν έχουν στοιχίσει τίποτα στους φορολογουμένους, ενώ προστίθεται πως η αντίληψη αυτή όχι μόνο δεν διαψεύδεται αλλά καλλιεργείται σκοπίμως για πολιτική εκμετάλλευση.
Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν κερδίσει τεράστια ποσά, χάρη στη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού, αφού το δικό τους κόστος δανεισμού έχει μειωθεί δραματικά – χωρίς τα ποσά αυτά να αναδιανέμονται.
“Είναι μία εκούσια συνέπεια της κρίσης, η Φινλανδία έχει επωφεληθεί τα μέγιστα” δηλώνει ο Μάρτι Σαλμι, ο επικεφαλής του τομέα διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων του φινλανδικού υπουργείο Οικονομικών. “Ισχύει ό,τι και στη Γερμανία, δεν έχουμε χάσει σεντ”, προσθέτει.
Η ανάλυση παραθέτει τα στοιχεία από έρευνα της Allianz, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία συγκέντρωσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010 – 2012, λόγω της πτώσης του κόστους δανεισμού, καθώς το επιτόκιο στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο έπεσε από το 3,39% στο 1,18%.
Άλλη έρευνα του Jens Boysen-Hogrefe από το IfW υπολόγισε πως τα γερμανικά κρατικά ταμεία εξοικονόμησαν 8,6 δισ. ευρώ το 2011, λόγω του χαμηλού επιτοκίου και του γεγονότος πως η Γερμανία έγινε “ασφαλές καταφύγιο” για τους επενδυτές ομολόγων.
“Αν προσθέσουμε το κέρδος από τα επιτόκια την περίοδο 2010 – 12 και αυτά που θα κερδίσει η Γερμανία όσο διαρκεί ο δανεισμός, φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα 67 δισ. ευρώ” αναφέρει η έρευνα της Allianz – πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 3% του γερμανικού χρέους.
Η έρευνα αναφέρει πως στην καρδιά αυτής της παρανόησης περί απωλειών των φορολογουμένων βρίσκεται ότι στην δημόσια συζήτηση ο δανεισμός δεν διαχωρίζεται από τη δωρεά, ενώ – με τα αισθήματα των Bορειοευρωπαίων κατά των προγραμμάτων διάσωσης και το γεγονός πως κόμματα “ζουν” από αυτά – δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει γνωστή η αλήθεια.
Σημειώνεται επίσης ότι η μόνη περίπτωση να χάσουν χρήματα οι χώρες που δάνεισαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο θα είναι η στάση πληρωμών εκ μέρους των χωρών αυτών – ωστόσο αυτή η προοπτική έχει εξαλειφθεί σχεδόν.
Όσο για την Ελλάδα – παρά τη συζήτηση περί Grexit που συντηρείται από πολιτικούς και ΜΜΕ -, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και μη πληρωμής. “Κάθε ημέρα που περνά το ρίσκο η Ελλάδα να κοστίσει οτιδήποτε στους φορολογούμενους μειώνεται” δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. “Αυτή τη στιγμή δεν πάει άσχημα και υπάρχει η πιθανότητα ότι στο μέλλον θα πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν” προσθέτει.

Αναδημοσίευση: agonaskritis.gr

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Οι Ρώσοι «κάρφωσαν» τον Σαμαρά στον Λαφαζάνη:
«Προτίμισε τον Τουρκικό κι όχι τον Ρωσικό αγωγό

Λαβράκια φέρεται να «έβγαλε» η τελευταία επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα. Ας δούμε τι κυκλοφορεί σε διάφορα blogs πως του είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι
* * *
Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επιθυμούσε μια ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα των λεγομένων του επικεφαλής της Gazprom ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα 30 / 03 με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Από τις συναντήσεις που είχε ο Έλληνας υπουργός με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, κατέστη σαφές ότι οι σχέσεις των δυο χωρών γυρίζουν μια νέα σελίδα.
Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον πρόεδρο Πούτιν να διερευνήσει τις προοπτικές της συνεργασίας αυτής, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή του στις 8 Απριλίου με τον Ρώσο ηγέτη.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να ακολουθήσει μια νέα ενεργειακή πολιτική , η οποία θα ανταποκρίνεται στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα «χωρίς υποτέλειες και χωρίς δορυφορικές σχέσεις και συμπλέγματα» και παράλληλα εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των υπαρχουσών παραδοσιακών σχέσεων με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση στα γραφεία της Gazprom, ο επικεφαλής της Α.Μίλλερ άφησε αιχμές γιατί η ενεργειακή συνεργασία με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν προωθήθηκε, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει κατά τη ρωσική άποψη «και μέλλον και προοπτική».
Ο Α. Μίλλερ διατύπωσε μια σειρά από ανησυχίες, που είχε η ρωσική πλευρά, βλέποντας να μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα, «όμως καταλαβαίνουμε σε τι οφείλεται και ευελπιστούμε η νέα κυβέρνηση να διορθώσει την κατάσταση».
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Gazprom αναφέρθηκε εκτενώς και στον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό» και ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που «η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να σταματήσει τον αγωγό South Stream» και εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει στην κατασκευή δικών της υποδομών έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε έως 47 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι φυσικού αερίου θα διατίθενται στην ελεύθερη αγορά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο, από τα συνολικά 63 δισεκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ο νέος αγωγός με την ολοκλήρωσή του, οι 16 θα διατίθενται σε τουρκικό έδαφος για τις ανάγκες της γείτονος και οι υπόλοιποι θα διοχετευθούν είτε στην ευρωπαϊκή, είτε στην ελεύθερη αγορά.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι από το 2019 η Ρωσία δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση για τη διοχέτευση του φυσικού της αερίου μέσω του δικτύου των αγωγών σε ουκρανικό έδαφος και οριστικά θα ακυρωθεί αυτή η δίοδος για τις ευρωρωσικές σχέσεις.



Αναδημοσίευση: oparlapipas.com

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Παγκόσμιο ΣΟΚ: Αιφνιδιαστική έξοδος
της Καλιφόρνια από τις …ΗΠΑ

Η Πρόεδρος των ΗΠΑ, Angela Burger, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα την έξοδο της Καλιφόρνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Καλιφόρνια, που ήταν προηγούμενα μέρος της Ισπανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την ένταξή της στο Μεξικό το 1821 για να καταλήξει ως 31η πολιτεία των ΗΠΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 1850, αποτελεί από σήμερα μια ανεξάρτητη Δημοκρατία.
Με ένα έλλειμμα 20 δισ. δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, σε έναν βασικό προϋπολογισμό περίπου 100 δις δολαρίων, η Καλιφόρνια είχε επιπλέον συσσωρεύσει έναν μεγάλο όγκο μη καταγεγραμμένου χρέους – ειδικά μέσω κρατικών ομολόγων – σε τόσο υψηλό επίπεδο που οι ΗΠΑ έπρεπε να δεσμεύουν περίπου 6% των δαπανών τους για την εξυπηρέτηση του χρέους και χρειάζονταν να δανείζονται λίγο παραπάνω από το σύνηθες. Μεγάλο μέρος του χρέους συσσωρεύτηκε μεταξύ των ετών 2003-04, όταν η Καλιφόρνια δανείστηκε 15 δις δολάρια για να καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της μέχρι το τέλος του 2004, όπως την υποχρέωνε ο νόμος.
Οι διαπραγματεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την Πολιτεία ήταν συνεχείς. Το πρόγραμμα λιτότητας της Προέδου Burger – με μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, εκτεταμένες απολύσεις, χωρίς σημάδια ανάπτυξης και με την ανεργία να είχε σκαρφαλώσει στο πρωτοφανές ποσοστό του 50% στους νέους -, προκαλούσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Καλιφορνέζων που κατέβαιναν ολοένα και πιο συχνά σε πορείες διαμαρτυρίας εναντίον της Προέδρου, με συνθήματα αμφισβήτησης του ομοσπονδιακού κράτους.
Τα αιτήματα του νεοεκλεγμένου Κυβερνήτη της π. Πολιτείας κ. Alex Cheap για χαλάρωση των μέτρων με ταυτόχρονη αύξηση στη διοχέτευση ομοσπονδιακού εισοδήματος από το 20% στο 30%, καθώς και την αύξηση των επιστροφών πάνω από το 78% που λάμβανε η Καλιφόρνια από τις καταβολές της, δεν είχαν συναντήσει την προθυμία της Προέδρου και του Κογκρέσου. Έτσι, με την εισήγηση της Προέδρου Burger, το κόμμα της οποίας έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία τα τελευταία δύο χρόνια, η ολομέλεια αποφάσισε την έξοδο της πολιτείας από τις ΗΠΑ και από το δολάριο.
Η Πρόεδρος Burger ενημέρωσε τους Αμερικανούς στο διάγγελμά της, ότι οι ΗΠΑ ήταν προετοιμασμένες από καιρό για αυτό το σενάριο και ότι η έξοδος της Καλιφόρνια δεν θα έχει επιπτώσεις στην Αμερικανική οικονομία ούτε αναμένεται να πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις στις χρηματαγορές.
Μετά την ανακοίνωση της εξόδου της η Καλιφόρνια, ως ανεξάρτητο πια – πλην όμως χρεοκοπημένο κράτος -, αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας, η οποία είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον να ενισχύσει την τοπική οικονομία ήδη από τον περασμένο μήνα. Τεχνικά κλιμάκια από τη Μόσχα μεταβαίνουν ήδη στο Λος Άντζελες, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον Κυβερνήτη, τους Δημάρχους Λος Άντζελες και Σαν Φραντσίσκο, αλλά και τους διεθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών της Silicon Valley, όπως της Apple, της Google και της Facebook. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η Καλιφορνέζικη (τ. Αμερικανική) Ακαδημία κινηματογράφου, αποφάσισε τη μετάδοση της φετινής τελετής των βραβείων Όσκαρ από την Αγία Πετρούπολη. Εξάλλου, Ρωσικές σημαίες κυματίζουν από σήμερα στη λεωφ. Sunset Boulevard.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επαφές της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Καλιφόρνια με την κυβέρνηση της Ελλάδας, που προσέφερε 10,000 ρίζες ελιάς και 100 τόνους σπόρων ροδιάς για καλλιέργειες.
* * *
Αν τα παραπάνω σας φαντάζουν απολύτως …απίθανα (Πρωταπριλιά γαρ, καλό μήνα σε όλους), μολονότι τα οικονομικά μεγέθη και οι αναφορές στα ελλείμματα είναι απολύτως ακριβείς, τότε έχετε δίκιο. Και για αυτόν το λόγο πρέπει να σκεφτείτε τη μεγάλη διαφορά: Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι και τόσο ενωμένη στην πραγματικότητα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, έθνη όπως η Ελλάδα δεν θα υποχρεώνονταν να ισοσκελίσουν όλες τις δημόσιες δαπάνες εντός των συνόρων, όπως συμβαίνει με τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Το ζήτημα της αντιμετώπισης των δημοσίων δαπανών θα ετίθετο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ελλάδα θα έπρεπε απλώς να ισοσκελίσει το όποιο μέρος των συνολικών δημοσίων δαπανών βρισκόταν υπό άμεσο έλεγχο σε κρατικό επίπεδο. Το χρηματοοικονομικό σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί με τρόπο αποτρεπτικό για τους κερδοσκόπους. Οι υπερτράπεζες και τα ταμεία δεν θα είχαν τη δυνατότητα να παίζουν βραχυπρόθεσμα παιχνίδια, ενώ θα μπορούσαν να επιτευχθούν σύνθετες μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Βασισμένο σε πραγματικές σκέψεις του Gary Dymski, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside.



Αναδημοσίευση: maga.gr