Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο βλαπτικά είναι τα παπούτσια στα πόδια μας



Μπαίνουμε σιγά σιγά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, και οι ώρες τις διασκέδασής μας θα πολλαπλασιαστούν. Καλά έχω μείνει στα χρόνια πριν της κρίσης, και μπορεί να μην είναι ώρες διασκέδασης.
Θα είναι  όμως πολλές οι ώρες εκτός σπιτιού θα είμαστε. Είτε για λατρευτικούς λόγους (εκκλησία), για επισκέψεις σε γνωστούς και φίλους ή σε διάφορα Χριστουγεννιάτικα πάρκα που έχουν κατακλίσει την Ελλάδα. Σίγουρα δε θα μπορούμε να ξεκουράσουμε τα πόδια μας και χρειαζόμαστε το καλό παπούτσι γι’ αυτό. Ειδικά οι γυναίκες που το στυλ η μόδα και η ομορφιά επιτάσσουν διαφόρων ειδών υποδήματα
Ας δούμε τι πρέπει να ξέρομε για τα παπούτσια μας:
* * *
Τα ψηλά τακούνια βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ποδιών, μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα στα πόδια και τη μέση, ενώ αυξάνουν και τις πιθανότητες για ατυχήματα.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να φοράμε ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο στις εξόδους μας και όχι σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες. Ένα τακούνι 2,5-3 πόντων είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση.

Μυτερά
Τα μυτερά και στενά παπούτσια «καλουπώνουν» το πόδι σε ένα σχήμα που διαφέρει κατά πολύ από το φυσικό του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανατομικές ανωμαλίες, όπως κότσια, γαμψοδακτυλίες με αγκυλώσεις, σφυροδακτυλίες και κάλοι στα δάχτυλα. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε παπούτσια στο σχήμα του ποδιού, δηλαδή τετραγωνισμένα ή στρογγυλά στο μπροστινό μέρος.

Φλατ
Οι «μπαλαρίνες» επιλέγονται από γυναίκες κάθε ηλικίας για όλες τις ώρες. Είναι όμως ασφαλείς; Η απάντηση είναι «όχι πάντα». Τα τελείως φλατ παπούτσια δεν δημιουργούν πρόβλημα όταν το πόδι έχει συνηθίσει σε αυτά. Όταν όμως έχει συνηθίσει σε ένα αρκετά μεγάλο ύψος (π.χ. τακούνι 5 εκ. καθημερινά), δεν μπορεί να προσαρμοστεί από τη μία μέρα στην άλλη, γεγονός που επιβαρύνει τα γόνατα και τη μέση.

Η σημασία του υλικού
Το υλικό των παπουτσιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και την υγιεινή των ποδιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικό για την κατασκευή τους είναι το γνήσιο δέρμα, το οποίο επιτρέπει τη σωστή οξυγόνωση του ποδιού. Τα παπούτσια από πλαστικό ή άλλα υλικά δημιουργούν μυκητιάσεις και άλλα δερματικά προβλήματα, ενώ προκαλούν και αίσθηση καυσαλγίας, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους.

Είναι στο νούμερό σας;
Το σωστό νούμερο στα παπούτσια είναι βασική προϋπόθεση όχι μόνο για άνεση στο περπάτημα αλλά και για την υγεία των ποδιών, αφού το μεγαλύτερο νούμερο προκαλεί τριβές κατά τη βάδιση, ενώ το μικρότερο ασκεί πιέσεις, που προκαλούν τριβές στα μεσοδακτύλια. Όταν το νούμερο είναι μεγαλύτερο, η τοποθέτηση πάτων μπορεί να βοηθήσει. Αν υπάρχει ανατομικό πρόβλημα (π.χ. πλατυποδία) ωστόσο, καλό είναι να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένοι πάτοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, τα παπούτσια πρέπει να μας εφαρμόζουν ακριβώς.

Το ιδανικό παπούτσι...
• είναι φτιαγμένο από καλό δέρμα.
• έχει σταθερή σόλα (για να μην γλιστράει).
• διαθέτει κορδόνια ή βέλκρο ή κάποιο κράτημα στον αστράγαλο ή στο κουντεπιέ ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της κίνησης του ποδιού στο εσωτερικό του.
• έχει τακούνι 2,5-3 πόντων.
Συμβουλή: Δοκιμάζετε τα παπούτσια προς το τέλος της ημέρας που τα πόδια είναι πρησμένα, για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα σας στενεύουν όταν τα φοράτε αρκετές ώρες.




Αναδημοσίευση: peramatozoa.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου