Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Με μέτρα υπέρ των ισχυρών και πολύ ζέστη
γίνεται προσπάθεια για «επανεκκίνηση της ζωής»

Φτάνουμε στο τέλος της καραντίνας που έβαλε την Ελλάδα η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού. Μια καραντίνα που μπήκε όλος σχεδόν ο πλανήτης και φαίνεται για την ώρα πως ήταν μια σωστή απόφαση.
Ωστόσο σήμερα (Δευτέρα 18/5) ανοίγουν δυο βδομάδες νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί τα εμπορικά κέντρα. Δίνοντας «ένα χαστούκι» στις τοπικές αγορές. Στα μικρά εμπορικά καταστήματα στις πόλεις όλης της Ελλάδας που βρίσκονται κοντά στα εμπορικά κέντρα.
Έτσι μένουν κλειστά μόνο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θ’ ανοίξουν την άλλη βδομάδα ίσως μαζί με τα γυμναστήρια και τα θέατρα και τους κινηματογράφους.
Είναι απορίας άξιο γιατί τόσο οι καφετέριες όσο και  τα εστιατόρια τα κρατάνε κλειστά. Τώρα που είναι καλοκαίρι και ο πελάτες είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα είχε σαν συνέπεια να μην συνωστίζεται ο κόσμος στις πλατείες.
Όπως γίνεται τώρα δηλαδή που απολαμβάνουμε τις υπέροχες βραδιές, με τους φίλους μας και με την μπύρα από το περίπτερο στο χέρι.
 Στις καφετέριες θα υπήρχε ένας έλεγχος, μια που όπως λέγεται, θα μειωθούν οι χωρητικότητες τους τουλάχιστον κατά το 50%. Κι έτσι δε θα υποχρεωνόταν η αστυνομία και τα ΜΑΤ να εκκενώνουν πλατείες ή οι δήμαρχοι να ζητάνε συγγνώμη όπως έγινε στην Ομόνοια μ τον Μπακογιάννη.
Βέβαια τόσο μειώθηκε η χωρητικότητα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όχι σε όλα αλλά στα ταξί τα λεωφορεία, τα τρένα και τα πλοία. Αλλά στα αεροπλάνα η πληρότητα μπορεί να είναι και 100%. Μα θα υπάρχει συνωστισμός λένε όλοι, «θα φοράνε οι επιβάτες χειρουργικές μάσκες» η απάντηση.
Εκεί που πάει το μυαλό μας όμως, είναι η οικονομική και πολιτική δύναμη που έχουν οι αεροπορικές εταιρίες. Που δεν συμφέρει να «πετάξει» το αεροπλάνο να μη είναι γεμάτο. Οπότε λύσαμε και το πρόβλημα του συνωστισμού, αλλά κι αυτό του air condition.
Θα βάλουν λέει νοσοκομειακά φίλτρα, που δε μεταδίδουν τον ιό. Αλλά γιατί να μην παρθούν αυτά τα μέτρα και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής Μεταφοράς. ‘Ώστε να ταξιδεύουν γεμάτα από επιβάτες;
 Έστω στα πλοία, εκτός των Flying dolphin, δεν μπορούν να παρθούν. Σε λεωφορεία και τρένα όμως σίγουρα. Και στα ταξί μπορεί να υποχρεώνονται όταν είναι περισσότεροι από δύο επιβάτες, να έχουν χειρουργικές μάσκες κι να μην ανοίγει ο οδηγός το air condition, αλλά τα παράθυρα.
Οι ίδιες διακρίσεις γίνονται και υπέρ των εμπορικών κέντρων και κατά των μεμονωμένων καταστημάτων. Τα εμπορικά κέντρα έχουν air condition, όπως άκουσα σήμερα σε πρωϊνή εκπομπή ο αέρας εκεί είναι, «εξωτερικός» κι όχι ανακυκλώσιμος. Τα καταστήματα όμως που έχουν μικρά κλιματιστικά που ο κρύος αέρας είναι ανακυκλώσιμος;
Ε αυτά λέει ο κανονισμός ας έχουν ανεμιστήρες. Κι όσο μπορούν να δροσίσουν τον χώρο στο Ελληνικό κατακαλόκαιρο. Ή ας αλλάξουν τα φίλτρα στα κλιματιστικά σε νοσοκομειακά. Που βέβαια αυτά μπορεί να έχουν κάποιο κόστος.
Το ίδιο συμβαίνει και κατά των θερινών θεάτρων και κινηματογράφων. Θα μπορούσαν οι θεατές να φορούν «χειρουργική μάσκα»
Βέβαια τα κλιματιστικά που μεταδίδουν τον ιο με τα σταγονίδια που μεταφέρουν υπάρχει κι ένα πρόβλημα που δεν μας το έχουν πει. Αυτό γίνεται στους δημόσιους χώρους, καταστήματα κλπ. Στο σπίτι λέει με την οικογένεια Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μια που τα μέλη της οικογένειας ξέρουμε αν έχουν συμπτώματα του COVID 19. Αλήθεια πως είμαστε σίγουροι; Κι αν είμαστε με τους επισκέπτες τι γίνεται; Μ’ αυτούς κι αν δεν ξέρουμε Άρα ή δεν δεχόμαστε επισκέψεις στο σπίτι μας ή όταν έρθει ένας που δεν έρθει κάποιος το κλείνουμε. Έστω κι αν αυτό μπορεί να το θεωρήσει προσβλητικό ή γυρίζουμε στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 και βάζουμε μόνο ανεμιστήρα κι ανοίγουμε όλα τα παράθυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου