Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Περιπέτεια στη καταχώρηση του «Εξοικονομώ Αυτονομώ»

Είχα την ατυχία να δω τη λειτουργεία των συστημάτων πληροφορκιής του  Ελληνικού δημοσίου. Προσπάθησα να βάλω τα δικαιολογητικά για το εξοικονομώ 2020 για την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ερώτηση αυτού που δεν ξέρει είναι γιατί εσύ; Αφού δεν είναι η δουλειά σου αυτή.

Επειδή είναι δημοφιλές το πρόγραμμα, κι επειδή για να περάσει κάποιος μια αίτηση χρειάζεται, απ’ ότι είχα μάθει τουλάχιστον 10΄, οι πολιτικοί μηχανικοί που είναι κι ενεργειακοί επιθεωρητές, λένε τους πελάτες τους να κάνουν αυτοί τις αιτήσεις. Κι αυτό γιατί είναι όποιος προλάβει, συνήθως στη μισή ώρα και τελευταία στα 20’. Σε τόση ώρα δηλαδή τελειώνουν τα χρήματα του προγράμματος. Και για ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι 84 εκατ. €

Μου είχαν δώσει οδηγίες, είχα κάνει 4 – 5 φορές εξάσκηση σε σελίδα demo για να δω τις ταχύτητες συμπλήρωσης των δεδομένων και περίμενα να είμαι εντάξει.

Το πρώτο που έπρεπε να ξέρω είναι πω 9:59 έπρεπε να κάνω είσοδο στη σελίδα του  Προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ». Και να περιμένω μια που στις 10:00 «άνοιγαν» οι αιτήσεις για την περιφέρειά μας. Της Θεσσαλίας.

Πράγματι στις 10 άρχισα να γράφω. Τα προσωπικά μου στοιχεία.

Πατώ το κουμπί επόμενο, όπως έπρεπε. Δούλεψε για λίγο «το σύστημα» και προχώρησε. Να βάλω τα πιστοποιητικά του διαμερίσματος. Εδώ μπορεί να καθυστερήσει μου είπε η Ενεργειακός επιθεωρήτρια που μ’ ενημέρωσε. Κι όμως πέρασε σχεδόν αμέσως.

Ααα ωραία συλλογίζομαι κέρδισα χρόνο. Μια που η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης είναι αγώνας ταχύτητας όπως ενημερώθηκα. Συνήθως το portal κλείνει σε 20’.

Τι ήθελα και το σκεφτόμουνα; Γενικό λάθος, ή κάτι τέτοιο, μου λέει, με το που πάτησα «Αποθήκευση». Άρχισα να αγχώνομαι, τι να κάνω; Ξανά «αποθήκευση» πηγαίνει στην επόμενη σελίδα και φαινόταν πως άρχισα δύο αιτήσεις. Δίπλα στην κάθε αίτηση υπήρχαν οι επιλογές επεξεργασίας και διαγραφής. Εγώ στα δοκιμαστικά πήγαινα στην επιλογή της επεξεργασίας. Μια αίτηση ήθελα, οπότε την δεύτερη την διέγραψα.

Πολύ καλά πήγαινα. Είχαν περάσει 7 λεπτά.

Περνώ τα οικονομικά μου στοιχεία. Πάλι μήνυμα «Δεν έγινε ταυτοποίηση με το ΑΑΔΕ». Αμάν τι είν’ αυτό; Έλεγχος. Τα συμπλήρωσα όλα; Μήπως ξέχασα κάποιο πεδίο; ¨Όχι.


«Δεν έγινε ταυτοποίηση ΑΑΔΕ». Μα είναι δυνατόν; Γιατί;

Πάλι έλεγχος. Κι εκεί που έκανα για δεύτερη ή τρίτη φορά τον έλεγχο των στοιχείων, έφυγε το μήνυμα κι εμφανίστηκε το ποσό που είχε φορολογηθεί για το 2019, στη φορολογική δήλωση του 2020.

Ήμουνα κοντά στα 15’ εντός του portal. Άρχισα να ανησυχώ μια που έπρεπε να περάσω λίγα ακόμη στοιχεία τις αναβαθμίσεις του διαμερίσματος για να τελειώνω.

Περνώ τα στοιχεία ψάχνω να βρω τον πίνακα με τις αναβαθμίσεις ΤΙΠΟΤΕ. Ξαναψάχνω μήπως από το άγχος μου διέφυγε. Όχι.

Φυσικά, εμφανίστηκαν τα σχετικά
σχόλια στο «καφενείο του Twitter»
Οπότε η περιπέτειά μου έλαβε ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ.

Τα είχα οργανώσει τόσο καλά, που αν δεν υπήρχαν τα δυο κολλήματα, θα είχα τελειώσει στο δεκάλεπτο.

Μετά από λίγο μαθαίνω πως τα λεφτά του προγράμματος τελείωσαν στο 18ο λεπτό. Γιατί άραγε; Δεν είχε πρόβλημα η ιστοσελίδα σε άλλους υπολογιστές; 

Πρόλαβε κανείς ή μας μένει όλους «αμανάτι» το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και, η σοβαρή δουλειά - μελέτη - που κάνει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής; Και τι θα το κάνει όποιος δε θέλει να νοικιάσεις ή να πουλήσει το σπίτι του;

Αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία που δεν μας αφορά εδώ. Αλλά μένει η δουλειά που φυσικά χρειάζεται πολλές εργατοώρες, ειδικά όταν πλησιάζει η ώρα της διεξαγωγής του αγώνα ταχύτητας. Συγνώμη της κατάθεσης της αίτησης στο portal.

Και κάτι τελευταίο: Γράφουν ενημερωτικές ιστοσελίδες πως 3611 απ’ όλη τη Θεσσαλία μπόρεσαν και πέρασαν τελικά σ’ αυτό το «πρόγραμμα – παροδία». Γιατί δεν δημοσιεύονται τα ονόματα των δικαιούχων και γιατί όχι με την ώρα που έγινε η καταχώρηση των στοιχείων (την ώρα που πατήθηκε το τελευταίο "αποθήκευση" δηλαδή) να δούμε ποιοι είναι οι νικητές αυτού του ιδιότυπου αγώνα πληκτρολόγησης.

Κι αυτό γιατί λέγονται πολλά. Για παράνομα λογισμικά, για στημένη διαδικασία κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου