Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Η Σερβία έκανε αγωγές εναντίον του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς του 1999

Σαν Τετάρτη 24 Μαρτίου του 1999 το ΝΑΤΟ άρχισε να βομβαρδίσζει την Γιουγκοσλαβία. Οι αεροπορικές επιδρομές διήρκεσαν έως τις 10 Ιουνίου.

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την τραγωδία που προκάλεσε η επίθεση αυτή. Που αποτελεί μια «μαύρη σελίδα» στην ιστορία των ΗΠΑ, ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ, που ήταν υπό την ηγεσία του Μπιλ Κίντον. Ενός προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος που θεωρείται ότι προοδευτικότερο, με ότι σημαίνει αυτό σε όλους τους τομείς, στην μοναδική υπερδύναμη εκείνη την εποχή.

Είναι μια «μαύρη σελίδα» πολύ περισσότερο για στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί οι ηγέτες της που επέτρεψαν να βομβαρδιστεί Ευρωπαϊκή χώρα για πρώτη φορά μετά την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

 • • •

Τα θύματα του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, θα καταθέσουν αγωγές εναντίον της συμμαχίας για τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των αεροπορικών όπως αναφέρει ο δικηγόρος που ηγείται της νομικής ομάδας, Σρτζαν Αλέξιτς (Srdjan Aleksic).

Ο Αλέξιτς (φωτο) και η ομάδα του συνθέτουν υποθέσεις με απτά αποδεικτικά στοιχεία εδώ και αρκετά χρόνια. Οι αγωγές κατά του ΝΑΤΟ ως νομικού προσώπου θα κατατεθούν για λογαριασμό των θυμάτων.

«Υποβάλλουμε αγωγές σε δικαστήρια στις πόλεις του Βελιγραδίου, Νόβι Σαντ, Κραγκούγεβατς, Νις και Βράνιε. Μιλάμε για τα σημαντικότερα δικαστήρια [της χώρας] στα οποία θα υποβάλουμε πέντε αγωγές. Τα θύματα είναι φυσικά πρόσωπα, νεκροί, άρρωστοι στρατιώτες και αστυνομικοί της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι βρίσκονταν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Σε ένα πρώτο στάδιο, θέλουμε να είναι πανομοιότυπες υποθέσεις, όπως και στον ιταλικό στρατό» δήλωσε ο Αλέξιτς.

Όπως συνέβη με τους στρατιώτες χωρών της Δυτικής Ευρώπης που έλαβαν υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ενώ υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ κοντά σε ραδιενεργά πυρομαχικά και στους τόπους χρήσης τους, ο δικηγόρος επιδιώκει να κερδίσει αποζημίωση για καθένα από τα θύματα ύψους τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Μάλιστα, προσπάθεια του Αλέξιτς ενισχύεται από τον Ιταλό δικηγόρο, Άντζελο Φιόρε Ταρτάγκλια, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει με επιτυχία τα συμφέροντα του ιταλικού στρατού στο παρελθόν.

«Έχει 181 δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη. Θα είναι μέλος της νομικής μου ομάδας. Έχουμε περισσότερες από 3.000 σελίδες υλικού, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων, γνωμοδοτήσεων εμπειρογνωμόνων, καθώς και στοιχεία από μια ειδική ιταλική κυβερνητική επιτροπή. Έχουμε συλλέξει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία» σημείωσε ο Αλέξιτς

Το επόμενο βήμα, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο στο Βελιγράδι αποδεχτεί τις αγωγές, θα είναι η αποστολή επίσημης ειδοποίησης στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ εντός έξι μηνών. Η συμμαχία, από την πλευρά της, θα πρέπει να απαντήσει εντός 30 ημερών.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου 1999 και τερματίστηκαν στις 10 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Ο ακριβής αριθμός θυμάτων των αεροπορικών επιθέσεων είναι άγνωστος. Οι σερβικές αρχές λένε ότι περίπου 2.500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών. Παράλληλα, 12.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς ενώ σύμφωνα με διάφορες πηγές, η υλική ζημία εκτιμάται μεταξύ 30 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

Αναδημοσίευση: sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου