Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κόσμος βιώνει ένα "απαρτχάιντ" στα εμβόλια

Είναι κάτι που το σκέφτεται λογικά και ο πιο απλός άνθρωπος. Έστω πως γίνεται ο εμβολιασμός για τον COVID 19, σε όλες τις χώρες τις πλούσιες χώρες. Σε όλο τον κόσμο. Παρόλα τα προβλήματα. Αντιεβολιαστικά κινήματα, προβλήματα των εμβολίων κλπ.

Είναι και οι φτωχές χώρες, που θα έχουν τον ιό. Και κάποιοι πολίτες τους θα έρθουν μετανάστες στη Δύση για καλύτερη ζωή. Έτσι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πως έχει δίκιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που κάνει έκκληση για κατεπείγουσα δωρεά εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που διαθέτουν ελάχιστες δόσεις σε σχέση με τα πιο πλούσια κράτη.

• • •

Όλος ο κόσμος βιώνει ένα «απαρτχάιντ εμβολίων», δήλωσε τη Δευτέρα (17/05), ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο Φόρουμ Ειρήνης στο Παρίσι.

«Ο κόσμος είναι σε κατάσταση "απαρτχάιντ εμβολίων". Όπως γνωρίζετε, οι χώρες με υψηλό εισόδημα αντιστοιχούν στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά έχουν 45% των παγκόσμιων εμβολίων ενώ οι χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, που αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό του πληθυσμού, έχουν λάβει μόλις το 17% των εμβολίων που διατίθενται παγκοσμίως» τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Πρόσθεσε δε, ότι επείγει η δωρεά εμβολίων.

«Ζητάμε από χώρες να προχωρήσουν σε δωρεές και φυσικά, κάποιες χώρες έχουν ήδη ανταποκριθεί, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Δανία και οι ΗΠΑ. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλα κράτη».

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό έφτασε τα 3,3 εκατομμύρια ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 163 εκατ. κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1,4 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν διατεθεί παγκοσμίως.

Ακόμα ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ, ο Μπρους Άιλγουορντ δήλωσε πως ο στόχος του εμβολιασμού του 20% του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο από κορονοϊό, μέσω του μηχανισμού COVAX, ίσως αποτύχει λόγω οικονομικών ζητημάτων και προβλημάτων στην διαθεσιμότητα των εμβολίων.

«Υπάρχουν προκλήσεις για την χρηματοδότηση του μηχανισμού COVAX σε κάποιον βαθμό αλλά ακόμα και αν υπάρχουν χρήματα τώρα, δεν μπορεί κανείς να αγοράσει τις δόσεις. Επομένως, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εργαστούμε με τους παραγωγούς για να δοθεί προτεραιότητα στον μηχανισμό COVAX και στα αντίστοιχα συμβόλαια» πρόσθεσε.

 

 

Αναδημοσίευση: sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου