Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΕΡΤ- ΟPEN : Τα δυο πρόσωπα της ελληνικής δημοσιογραφίας

Το γεγονός ότι ο ανταποκριτής στη Ρωσία της ΕΡΤ μετέδιδε απ΄ την Ελλάδα και τις ΜΗ επιπτώσεις σ’ αυτόν καθώς και τους  προϊσταμένους του. Σε αντιδιαστολή με την άψογη ενημέρωση που προσφέρει το OPEN και την καλή δημοσιογραφική δουλειά που κάνει, που επιβραβεύεται από τον κόσμο. Αυτά αναδεικνύει σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο, στο «Ανοιχτό παράθυρο» την Τρίτη 15 Μαρτίου ο Γιώργος Λακόπουλος.

• • •

Το πρώτο περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές. Και παλιότερα δημοσιογράφοι μετέδιδαν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή από την… Κύπρο- αλλά ας μην το ανοίξουμε , είναι μεγάλοι άνθρωποι πλέον.

Στα σημερινά, ένας ανταποκριτής της ΕΡΤ μετέδιδε τον πόλεμο της Ουκρανίας,  για όσους επιμένουν να παρακολουθούν τις ειδήσεις της, από  προκεχωρημένες θέσεις: την Φωκίωνος Νέγρη και καμιά φορά και από την Πλατεία Κυψέλης. 

«Να πάμε τώρα στον ανταποκριτή μας» έλεγε η παρουσιάστρια και ο ριψοκίνδυνος δημοσιογράφος μετέδιδε με τρεμάμενη φωνή από το μέτωπο   του σαλονιού του.

 Όταν το κόλπο αποκαλύφθηκε – και μάθαμε ότι ο ερίφης αμείβεται από τους φόρους των Ελλήνων για να βρίσκεται τουλάχιστον στη Μόσχα, αλλά δεν πάτησε ποτέ το πόδι του και έχει το θράσος να υποδηλώνει ότι βρίσκεται  έξω από Κίεβο, δεν έσταξε η ουρά του γαϊδάρου.

Ούτε ο ίδιος απολύθηκε, ούτε ο δημοσιογράφος γενικός διευθυντής της ΕΡΤ παραιτήθηκε, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός κινητοποιήθηκε, ούτε ο  Πρωθυπουργός στον οποίο υπάγεται η  ΕΡΤ επενέβη.

Γιατί;  Ενας λόγος είναι ότι ο εν λόγω λουφάρει εν γνώσει της ΕΡΤ. Δεν είναι καν μέλος της ΕΣΗΕΑ, αλλά τον πήραν για ανταποκριτή σε μεγάλη πρωτεύουσα. Και όταν έγινε γνωστό ότι όλοι μαζί κοροϊδεύαν τον κόσμο, δεν υπήρξε καμία συνέπεια.

Ενδεχομένως γιατί είναι «δικός μας παιδί» και αλίμονο αν αρχίσουμε να πειράζουμε τους δικούς μας για τα παραπτώματα τους. Δεν θα μείνει κανένας.

Ο άλλος λόγος είναι ότι ο άνθρωπος δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από ό,τι κάνει ολόκληρη η ΕΡΤ από τότε που την ανέλαβε ο Μητσοτάκης.  Μεταδίδει τα «νον πέιπερς» που παράγει κουστωδία δημοσιογράφων που έχει εγκατασταθεί στο Μαξίμου. Αυτό δεν χρειάζεται ούτε παρουσία στο μέτωπο – και σε κανένα ρεπορτάζ- ούτε να ρωτάς και κανέναν άλλον πέρα από  τον υπουργό σου.

Άρα δεν υπάρχει «αδίκημα» και ας χτυπιούνται, η ΕΣΗΕΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και  οι τηλεθεατές. Ειδικά οι τελευταίοι σκασίλα μας μεγάλοι και δέκα παπαγάλοι.

 

Το δεύτερο περιστατικό είναι επίσης τηλεοπτικό.  Από την ώρα που άρχισε ο πόλεμος , ένα κανάλι- το  OPEN-  κάνει αυτό που κάνουν τα κανάλια που θεωρούν ότι η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν πληροφορίες  για τον πόλεμο και όχι να προπαγανδίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης, για τον πόλεμο.

Είχε στον αέρα ολημερίς και ολονυχτίς, τους ανθρώπους του στα πεδία των μαχών και τις μεγάλες πρωτεύουσες, και ενάλλασσε στα πάνελ του όσους έχουν γνώση και πείρα χωρίς έλεγχο φρονημάτων και απόψεων.

Πρωτίστως δεν  εγκατέλειπε την ενημέρωση από τον πολεμο για να μεταδώσει το σκουπιδαριό με το οποίο κυνηγούν την τηλεθέαση οι αρμόδιοι της ελληνικής τηλεόρασης.

Με γειά του και με χαρα του, σιγά μη σκοτιστούν τα λοιπά καρναβάλια να κάνουν το ίδιο.

Πώς να κόψεις τη περσόνα  που εκστασιάζεται με την καλεσμένη της που της αποκαλύπτει τι θα φορέσει την άνοιξη και της εξομολογείται ότι τα πάει καλά με τον πρώην της,  για να μεταδώσεις ότι σκοτώνονται άνθρωποι, στου διαόλου τη μάνα. Αυτά θα τα πουν τα δελτία του καναλιού, με το κατάλληλο υλικό από τη σωστή γωνία.

Τη δουλειά τη χάλασαν οι τηλεθεατές. Οι  αθεόφοβοι αρχίσαν να βλέπουν το  OPEN.  Κάθε μέρα και περισσότερο ώσπου το ανέβασαν στην κορυφή.

Κλάμα οι λοιποί ενημερωτές. Αλλά αντί να καταλάβουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά αρμενίζουν στραβά οι ίδιοι, τα έβαλαν με το κανάλι που χαλάει την πιάτσα.

Τη σημαία σήκωσε στέλεχος ομίλου του οποίου το κανάλι περιφρονούν οι κακομαθημένοι τηλεθεατές. Χωρις επαγγελματική συναίσθηση και αιδώ,  συκοφάντησε τη δουλειά καταξιωμένων δημοσιογράφων που μοχθούν για την ενημέρωση,  καταγγέλλοντας ότι το κανάλι κάνει … ρωσική προπαγάνδα.

Ούτε ο Μητσοτάκης-  για χάρη του οποίου σ’ αυτόν τον όμιλο απολύουν δημοσιογράφους που τον ενοχλούν- δεν είπε τέτοιο πράγμα για τον ιδιοκτήτη του OPEN.

Ούτε τα ταβάνια έπεσαν να τον πλακώσουν, ούτε λογαριασμό κλήθηκε ένα δώσει πουθενά, ούτε κατάλαβε το λάθος για να τα πάρει πίσω, ούτε το οικείο κανάλι άλλαξε ρότα.  Απλώς ο ίδιος  «άλλαξε μέτρα και σταθμά, αλλά σκοπό δεν άλλαξε».

Ο πόλεμος χώρισε το ταμπλό της ελληνικής δημοσιογραφίας στα δυο. Στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα σάιτς.

Πλακώνουν τον Πούτιν και δοξάζουν τον Ζελένσκι- εναρμονιζόμενοι με την πολιτική της Δύσης- αλλά μια κουβέντα από την αντιπολίτευση στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν σκέφτηκαν να αναζητήσουν.

Η ελληνική δημοσιογραφία πήγε στον πόλεμο: κάποιοι  αυτοκτονούν, άλλοι θα βγουν τραυματισμένοι και μόνο λίγοι έχουν τον εξοπλισμό να επιβιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου