Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Δίκαια νικήτρια η Αργεντινή στο Μουντιάλ, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε

Με τον τελικό αγώνα που διεξήχθη χθες, 18 Δεκεμβρίου, τέλειωσε και το χειμωνιάτικο Μουντιάλ. Το πρώτο και μοναδικό, ελπίζω στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων.

Ένα Παγκόσμιο κύπελλο που σημαδεύτηκε αρχικά από τις φήμες για τον χρηματισμό των αξιωματούχων της FiFa και την διαφθορά, όπως αναδημοσίευσα στις 14 Νοεμβρίου. Αλλά και από τους χιλιάδες νεκρούς (πάνω 6.500 λένε οι πληροφορίες) που υπήρξαν κατά την διάρκεια της κατασκευής των γηπέδων.


Όμως έγινε μια όμορφη διοργάνωση, από καθαρά ποδοσφαιρική σκοπιά. Με τις εθνικές ομάδες ν’ αποδίδουν καλό ποδόσφαιρο, μια που το τουρνουά έγινε εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου. Γι’ αυτό οι ποδοσφαιριστές ήταν «σε καλή φόρμα» μια που τέτοια περίοδο οι εγχώριες και διεθνής διοργανώσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Βέβαια προγραμματισμός των διοργανώσεων καταστράφηκε. Έτσι είχαμε στην Ελλάδα το πρωτάθλημα της SuperLeague ν’ αρχίσει 19 Αυγούστου και ο πρώτος γύρος του να τελειώσει 13 Νοεμβρίου. Κάτι που κανονικά έπρεπε να γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Όσο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που ξεκινούσε η «φάση των ομίλων» προς το τέλος του Σεπτεμβρίου και τελείωνε μέσα Δεκεμβρίου, φέτος «μαζεύτηκε» από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου (6/9 -  1/11).

Στα καθαρά ποδοσφαιρικά λοιπόν είχαμε εκπλήξεις όπως νίκη της Σαουδικής Αραβίας με 2-1 επί της Αργεντινής στον δεύτερο αγώνα του τουρνουά. Είχαμε και καλά παιχνίδια, θυμίζω την νίκη της Βραζιλίας με 4 – 1 επί της Κορέας. Είχαμε ομάδες εκπλήξεις για παράδειγμα το Μαρόκο ή την Ιαπωνία. Αλλά είχαμε κι απογοητεύσεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας που αποκλείστηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στη φάση των ομίλων. Επειδή κατετάγη τρίτη στον όμιλό της μετά την Ιαπωνία και την Ισπανία, μπροστά μόνο από την Κόστα Ρίκα.

Είχαμε αξιόλογο θέαμα στην «φάση των 16», όπως  κι όμορφους προημιτελικούς και ημιτελικούς. Κι ένα συναρπαστικό τελικό μεταξύ της δίκαια τροπαιούχου Αργεντινής με την Κροατία που κρίθηκε στα πέναλτι. Στον κανονικό αγώνα, νικούσε από το πρώτο ημίχρονο η Αργεντινή ισοφαρίστηκε με γκολ στο 80’ και 81’. Στη παράταση είχαμε από ένα ακόμη γκολ για κάθε ομάδα και 4 – 2 στα πέναλτι.

Στην Ελλάδα όλα αυτά έχουμε συνωθήσει να τα ζούμε στο κατακαλόκαιρο. Δίπλα στη θάλασσα ή στα χωριά μας πίνοντας μπύρα στα καφενεία σχολιάζοντας μεγαλόφωνα τον αγώνα με ανθρώπους που παρακολουθούμε μαζί τους αγώνες. Φίλους, γνωστούς κι αγνώστους. Έτσι το Μουντιάλ του Κατάρ δεν μπορέσαμε «να το ζήσουμε» όπως θέλαμε.

Πώς μπορείς να χαρείς τον αγώνα μόλις έχεις γυρίσει από τη δουλειά, όταν στο κεφάλι σου έχεις ακόμη τις σκοτούρες τις κάθε μέρας; Πολύ περισσότερο όταν ο αγώνας έχει ήδη αρχίσει ή έχεις να παρακολουθήσεις κι έναν δεύτερο το βράδυ;

Συν όλα αυτά είχαμε και τον ΑΝΤ1 να έχει πάρει τα δικαιώματα της μετάδοσης των αγώνων. Το πρόβλημα που είχαμε και μας προβλημάτιζε πριν την έναρξη του τουρνουά, ήταν πως οι μισοί και παραπάνω αγώνες είχαν προγραμματιστεί στον ΑΝΤ1+ . Που χρειαζόταν συνδρομή, νομίζω και Ίντερνετ, 20 €.. Την συνδρομή την διαφήμιζε, 3,33 τον μήνα, αλλά στα ψιλά γράμματα έλεγε υποχρεωτικά συμβόλαιο 6 μηνών. Ευτυχώς η απόπειρα αυτή εξελίχθηκε σ' ένα ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ ΦΙΑΣΚΟ και μεταφέρθηκαν όλοι οι αγώνες στον ελεύθερο ΑΝΤ1.

Φιάσκο όμως ήταν και οι μεταδόσεις των αγώνων. Οι σπίκερ, μόνο μετάδοση δεν έκαναν. Σχολίαζαν το παραμικρό ενώ η «μπάλα παίζονταν», ενώ υπήρχαν στιγμές που έλεγαν άλλα αντί άλλων. Πολλές φορές εκτός του ανθρώπου που έκανε την περιγραφή, υπήρχε κι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Στέλιος Γιαννακόπουλος να κάνει τον σχολιασμό. Εδώ κι αν γινόταν ΤΑ εξωφρενικά. Ο αγώνας να βρίσκεται σε εξέλιξη και ο δημοσιογράφος να συζητά με τον κ Γιαννακόπουλο. Και φυσικά όλοι να σκεφτόμαστε «Γιατί ν’ ακούμε αυτή τη συζήτηση, ενώ τέτοιου είδους συζήτηση κάναμε κάναμε στο καφενείο». Βέβαια η διαφορά είναι πως ο δημοσιογράφος πληρώθηκε ενώ εμείς πληρώναμε (τον καφέ ή το ποτό στην καφετέρια που βλέπαμε το ματς.

Να μη πω το ότι δεν έλεγαν τίποτε παραπάνω απ’ ότι δείχνει η οθόνη. Αυτό το τελευταίο αν το συνδυάσεις πως δεν υπήρξαν αποκλειστικές συνεντεύξεις με κάποιον που αποδεδειγμένα ήταν στην Ντόχα (ας πούμε ένα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που έχει δείξει η κάμερα) μπορείς να πεις πως η περιγραφή γινόταν από την Αθήνα. Και το ότι υπήρξαν πλάνα απεσταλμένων στη Ντόχα να δίνουν ανταποκρίσεις δεν λέει τίποτε. Γιατί εύκολα μ' ένα green room μπορεί πανεύκολα να εμφανιστεί κάποιος μέσα σε οποιαδήποτε τηλεοπτική εικόνα

Και το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης; Άλλοι να ψάχνουν τηλεοπτικές μεταδόσεις του εξωτερικού να δουν τα ματς (όσοι έχουν τον εξοπλισμό και τη τεχνογνωσία και οι πιο πολλοί να βλέπουμε στα σπίτια μας το ποδόσφαιρο με τον ήχο στο mute.

Το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο θε διεξαχθεί σε τρεις χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Ευτυχώς επιστρέφουμε στην συνηθισμένη εποχή. Μια και το τουρνουά είναι προγραμματισμένο να γίνει μεταξύ 8 Ιουνίου και 3 Ιουλίου. Με 48 ομάδες αυτή τη φορά ενώ στο Κατάρ ήταν 32. Κι ελπίζουμε στην Ελλάδα να επιστρέψουν οι μεταδόσεις στην ΕΡΤ. Μια που έλειψαν οι άψογες αναμεταδόσεις της, όπως και οι περιγραφές και τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της. Τους οποίους πολλές φορές τους κατηγορούμε μερικές φορές όχι άδικα. Κι αυτό, Ίσως γιατί περιμένουμε πολλά από αυτούς μια που όλοι τους είναι μαθητές του Γιάννη Διακογιάννη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

 

 

Πηγές: en.wikipedia.org και google.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου