Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στη Euractiv ότι κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε όλο το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

• • •

Όπως αναφέρει, η έρευνα της επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή του spyware Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και στους ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, αναφέροντας πως: «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει έρευνες, ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως ποιες υποθέσεις επεξεργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις εν εξελίξει διαδικασίες και την έκβασή τους».

 Δύο διαφορετικές πηγές δήλωσαν στη EURACTIV ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς έφεραν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε μία πηγή.

 «Η ελληνική κυβέρνηση, στην αρχή, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το αν ακολουθήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες», αναφέρει το EURACTIV.

Υπενθυμίζει πως «το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό μέσο Inside Story και τους New York Times, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα παροχής πληροφοριών που εστάλη στις 14 Φεβρουαρίου».

 «Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επίσης παράσχει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA για το θέμα. Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, ο πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των γενικών εκλογών του Μαΐου», αναφέρει το Euractiv.

Σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα είδη«διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

 

 

Αναδημοσίευση: thepressproject.gr

Πηγές: euractiv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου