Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Οι… αλήθειες των ατσίδων

Επίκαιρο άρθρο με τον ίδιο τίτλο του Τάσου Παππά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου. Με το οποίο σχολιάζει τις δικαιολογίες της κυβέρνησης στις εθνικές καταστροφές. Αλλά και το «άπλετο φως» που τελικά πέφτει στις υποθέσεις.

• •

«Στο ίδιο έργο θεατές». Αυτή η φράση έχει γίνει πια κλισέ. Το ίδιο έργο προβάλλεται ασταμάτητα στις οθόνες μας. Γιατί; Μα γιατί το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας επικαλείται κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσκολίες ένα επιχείρημα: «Δεν φταίμε εμείς, αλλά κάποιοι άλλοι». Το είδαμε με την ακρίβεια. Παροδικό φαινόμενο, μην ανησυχείτε, μας έλεγε στην αρχή. Στη συνέχεια ενοχοποίησε τον Πούτιν γιατί μπούκαρε στην Ουκρανία.

Μας είπε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο όταν αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα χτυπάει αρνητικές πρωτιές παντού, ψέλλισε κάτι ακατάληπτα, υποσχέθηκε ότι θα φορολογήσει τα απρόσμενα κέρδη των εταιρειών, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχει ακουμπήσει. Περιορίστηκε στις εκκλήσεις προς τους επιχειρηματίες να αντισταθούν στον πειρασμό της κερδοσκοπίας. Με άλλα λόγια, τους ζήτησε να σταματήσουν να υπηρετούν τον καπιταλισμό της απληστίας, δηλαδή το σύστημα που αυτούς τους τρέφει και το κόμμα των ιδιοκτητών το ενισχύει ποικιλοτρόπως. Και με χρήμα και με μιντιακή υποστήριξη.

Για την τραγωδία στα Τέμπη ένοχος ο σταθμάρχης που δεν έκανε τη δουλειά του. Είναι τελείως αδιάφορο ότι οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για τα τεράστια κενά που υπήρχαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η ίδια ρητορική. Πρώτο στάδιο: Δεν υπάρχει σκάνδαλο. Δεύτερο στάδιο: Ιδιώτες είναι μπλεγμένοι. Τρίτο στάδιο: Ο Ερντογάν και ο Πούτιν είναι οι δράστες. Τέταρτο στάδιο: Ο πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ούτε ήξερε ούτε έπρεπε να ξέρει. Πέμπτο στάδιο: Ρυπαρά δίκτυα της ΕΥΠ αυτονομηθήκαν. Εκτο στάδιο: Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη η οποία θα ρίξει άπλετο φως. Εβδομο στάδιο: Ο λαός έδωσε πάνω από 40% στο κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας, οπότε βουλώστε το. Για τις φονικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες ευθύνονται η κλιματική κρίση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι διακινητές, οι Τούρκοι πράκτορες. Το κράτος; Αθώο. Η κυβέρνηση; Στο ύψος των περιστάσεων. Η Θεσσαλία και η Εύβοια; Ατυχες. Ο Εβρος; Κακορίζικος. Για το ναυάγιο στην Πύλο φταίνε το σαπιοκάραβο, οι διακινητές και η κακή μοίρα των επιβατών.

Και φτάνουμε αισίως (τρόπος του λέγειν) στο στέγαστρο του Καλατράβα. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης των ατσίδων; Εμείς εντοπίσαμε τη βλάβη και ξεκινήσαμε να τη διορθώνουμε. Ελα όμως που όλες οι ημερομηνίες δεν ευνοούν αυτήν την υπερασπιστική τακτική. Το βάρος της ευθύνης έπεσε στον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή. Αυτός έλυσε τη σιωπή του και πέταξε το μπαλάκι στον συνάδελφό του την εποχή εκείνη κ. Αυγενάκη. Η σούπα χάλασε. Στέλνει σαφές μήνυμα με την απολογητική δήλωσή του: «Η μοναδική συμμετοχή του υπουργείου Υποδομών ήταν η τεχνική έκθεση συμβούλου που ζήτησε τον Ιούλιο του 2019 και αφορούσε τις κερκίδες. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε να παραδίδεται τμηματικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τον Νοέμβριο του 2020 και ο πλήρης φάκελος διαβιβάστηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το ΟΑΚΑ».

Και για να βγει από πάνω και στην υπόθεση των Τεμπών ο κ. Καραμανλής προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ώστε να λάμψει και εκεί η αλήθεια». Μαγκιά; Κάθε άλλο. Σιγουριά. Γιατί; Μα στην εξεταστική επιτροπή την πλειοψηφία θα την έχει η Νέα Δημοκρατία. Οι βουλευτές της θα καταλήξουν σε ένα πόρισμα που θα τον αθωώνει πανηγυρικά, η κριτική της αντιπολίτευσης και των ειδικών θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων και μετά η ολομέλεια θα επικυρώσει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αλλη μια φορά η αλήθεια θα λάμψει. Η αλήθεια όπως την αντιλαμβάνεται το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας. Αλλη μια φορά το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Στο κόκαλο της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου