Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Eξαγορά της Nokia από την Rostelecom με τις «ευλογίες του Πούτιν»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξουσιοδότησε την Πέμπτη 30 Μαΐου μια θυγατρική της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Rostelecom να αγοράσει το μερίδιο της Nokia Solutions and Networks σε μια κοινοπραξία λογισμικού μεταξύ της Rostelecom και της Nokia, σύμφωνα με διάταγμα.

• •


Η Nokia είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2022 ότι θα αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά μετά την αποστολή στρατευμάτων από τον Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε ανακοίνωσή της, η Rostelecom ανέφερε ότι το προηγούμενο επιχειρηματικό της μοντέλο κατέστη αδύνατο μετά την αποχώρηση της Nokia από τη ρωσική αγορά. “Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σύντομα”, δήλωσε η Rostelecom. “Άλλες λεπτομέρειες δεν αποκαλύπτονται”.

Η Ρωσία και η Δύση έχουν παλέψει για το καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η μία στη δικαιοδοσία της άλλης τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Μόσχα να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα μέτρα που θα της επιτρέψουν να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες στη Ρωσία.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει θέσει υπό “προσωρινό” έλεγχο αρκετές δυτικές εταιρείες από την έναρξη του πολέμου, μια κίνηση που ορισμένες από τις εταιρείες και δυτικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ως παράνομη εθνικοποίηση.

Η Δύση έχει επίσης στοχοποιήσει τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Ρωσίας μέσω κυρώσεων στις εξαγωγές τεχνολογίας και υλικού.

 

   

Αναδημοσίευση: gr.gizchina.com

Πηγή: reuters.com

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Συχνά λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε το πλυντήριο ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων είναι αναμφίβολα από τις πιο απαραίτητες οικιακές συσκευές, καθώς μας διευκολύνει και μας εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο.

Παρόλα αυτά, συχνά κάνουμε κάποια λάθη, τα οποία όχι μόνο καταστρέφουν τα ρούχα, αλλά μπορεί να χαλάσουν και το ίδιο το πλυντήριο. Και επειδή κανείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν θέλει να κάνει περιττά έξοδα, συγκεντρώσαμε τα 6 χειρότερα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε. Για να μην γυρίσουμε -έστω και προσωρινά- στις εποχές των γιαγιάδων μας που τα έπλεναν όλα στο χέρι!

• •

Χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού

Πολλοί πιστεύουν ότι όσο περισσότερο απορρυπαντικό χρησιμοποιούν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα της πλύσης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, και ακόμη και οι ίδιοι οι κατασκευαστές το υποστηρίζουν.

Η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει ζημιές όπως, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί πολύς αφρός που μπορεί να εμποδίσει την αποστράγγιση. Επιπλέον, μπορεί να φράξει το συρτάρι, εμποδίζοντας το απορρυπαντικό να φτάσει ακόμη και στα ρούχα- που σημαίνει ότι θα παραμείνουν βρώμικα.

 

Δεν βάζουμε τα εσώρουχα και τις κάλτσες σε σακούλες πλύσης

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το πλυντήριο ρούχων αφορούν τον κάδο.

Οι σακούλες πλύσης εμποδίζουν μικροαντικείμενα να μπουν στο φίλτρο και να το κάνουν να σπάσει!

 

Δεν καθαρίζουμε συχνά (ή ποτέ) το φίλτρο

Τα φίλτρα στα πλυντήρια είναι πραγματικά σημαντικά. Συλλέγουν όλα τα μικρά πράγματα που στην πραγματικότητα δεν πρέπει να είναι εκεί, όπως νομίσματα ή διάφορα μικροαντικείμενα.

Θα πρέπει να καθαρίζετε το φίλτρο 4 φορές το χρόνο ή ακόμα πιο συχνά εάν υπάρχει άσχημη μυρωδιά ή εάν το μηχάνημα δεν κάνει τη δουλειά του σωστά.

 

Βάζουμε πολλά και διαφορετικής κατασκευής ρούχα στον κάδο

Ακόμα κι αν έχετε μια τεράστια στοίβα από άπλυτα ρούχα, δεν είναι καλή ιδέα να υπερφορτώσετε το πλυντήριο.

Πρώτον, τα ρούχα δεν θα πλυθούν ποτέ σωστά και δεύτερον, η υπερφόρτωση της συσκευής θα μειώσει τη διάρκεια ζωής των ανταλλακτικών της. Ιδανικά:

• Για βαμβακερά και λινά φορτώστε τα 3/4 του μηχανήματος

•  Για συνθετικά φορτώστε το 1/2 του μηχανήματος

•  Για μάλλινα φορτώστε το 1/3 του μηχανήματος

 

Χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν προορίζονται για πλυντήρια

Τα προβλήματα ξεκινούν με το που πετάμε το εγχειρίδιο του πλυντηρίου μετά την αγορά του!

Και οι οδηγίες πάντα λένε ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά εκτός από αυτά που έχουν σχεδιαστεί για πλυντήρια. 

Διαφορετικά, μπορεί να δημιουργηθεί πολύς αφρός και να σπάσει το φίλτρο!

 

 

Καθαρίζουμε σπάνια (ή ποτέ) το πλυντήριο

Τις περισσότερες φορές, εάν το μηχάνημα μυρίζει άσχημα ήτο αγνοούμε ή προσθέτουμε περισσότερο απορρυπαντικό. Αλλά η άσχημη μυρωδιά μέσα στον κάδο είναι ένα σημάδι ότι δεν φροντίζουμε καλά πλυντήριο. Εκτός από τον καθαρισμό του φίλτρου, πρέπει επίσης να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία πλυσίματος του κάδου.

Εάν δεν έχετε τέτοια λειτουργία, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κανονικό πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, αλλά χωρίς να υπάρχουν ρούχα μέσα. Προσθέστε λίγο ξύδι επίσης.

Ακόμη, τα υγρά και ζεστά περιβάλλοντα είναι ιδανικά για μούχλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να διατηρείτε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου όταν δεν χρησιμοποιείται.

 

 

Αναδημοσίευση: mama365.gr

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Τα ιστορικά γεγονότα της 'Αλωσης της Κωνσταντινούπολης

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε στις 29 Μαϊου του 1453, μετά από πολιορκία που είχε ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Ο υπερασπιστής της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει απόρθητα τα οχυρά.

Χρησιμοποίησε ακόμα και τη διπλωματία. Προτού ξεκινήσει η στρατιωτική αναμέτρηση έστειλε αντιπρόσωπό του στο σουλτάνο και του υπενθύμιζε ότι στην πόλη παραμένει φρουρούμενος ο πρίγκιπας Ορχάν, διεκδικητής του οθωμανικού θρόνου.

• •

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Η είσοδος του Μωάμεθ Β’
στην Κωνσταντινούπολη

(Ζαν-Ζοζέφ Μπενζαμέν Κονστάντ,
19ος αιώνας)

Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς της μπομπάρδας, του τεράστιου κανονιού που σημάδευε τα τείχη της πόλης.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

Η τελευταία πολιορκία
της Κωνσταντινούπολης

(γαλλική μινιατούρα, 15ος αιώνας)

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Ο Παλαιολόγος Χρησιμοποίησε ακόμα και τη διπλωματία. Προτού ξεκινήσει η στρατιωτική αναμέτρηση έστειλε αντιπρόσωπό του στο σουλτάνο και του υπενθύμιζε ότι στην πόλη παραμένει φρουρούμενος ο πρίγκιπας Ορχάν, διεκδικητής του οθωμανικού θρόνου.

Ζήτησε από τον σουλτάνο να πληρώσει τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί για τη φρούρηση του εσωτερικού του αντιπάλου. Είναι παιχνίδι της ιστορίας, αλλά έτσι ξεκίνησε η Άλωση της Πόλης. Με την άρνηση του Μωάμεθ να πληρώσει λεφτά στον Παλαιολόγο.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις αιτίες που οδήγησαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η Κερκόπορτα, η βοήθεια που δεν ήρθε από τη Δύση, η πολιτική και στρατιωτική παρακμή, ο ρόλος της εκκλησίας και των αρχόντων που κοίταζαν το θησαυροφυλάκιό τους και όχι την Πόλη.

 

 

Αναδημοσίευση: sansimera.gr

Πηγή: mixanitouxronou.gr