Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τί έχει βάλει στο μάτι η τρόικα

Έρχεται η τρόικα σήμερα. Να δούμε τι έχουν στο μυαλό τους να πετύχουν να του δώσουμε (ξέρω τι σκέφτεστε) Αυτό πρέπει, όσα και αν επιχειρήσουν να περάσουν, να είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Σαμαρά
* * *
Οι επικεφαλής της τρόικας ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, «πατώντας» στη βραδύτητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τον άγονο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ....
Υποστηρίζουν ότι με τους ρυθμούς που προχωράει το πρόγραμμα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για εισπράξεις 11,1 δισ. ευρώ έως το 2016, και βάζουν στο τραπέζι πρόταση για την είσοδο ξένων manager με υπερεξουσίες στο Ταμείο, ενώ δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμα και την αναστολή της λειτουργίας του και την παραχώρηση του έργου του Ταμείου (εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου) να αναλάβει ιδιωτική εταιρία.
Είναι η δεύτερη φορά που οι πιστωτές πιέζουν για τη δημιουργία ενός νέου φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις. Είχε προηγηθεί τον Μάιο του 2011 η πρόταση των Ευρωπαίων πίσω από την οποία βρίσκονταν η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έκανε λόγο για επιτροπή ξένων που θα διαχειρίζεται τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.
Το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε μάλιστα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας να περάσουν σε ένα ελληνικό fund το οποίο θα διαχειρίζονται ξένοι ειδικοί. Την ίδια περίοδο είχε ακουστεί και άλλη μία εκδοχή που είχε κατατεθεί από την Φιλανδική κυβέρνηση. Είχε προτείνει την τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας σε μία κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εγγύηση για ένα νέο δάνειο από την Ε.Ε.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η δυσαρέσκεια των ξένων για τις ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησε μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα με την πώληση της ΔΕΠΑ και τα «αγκάθια» που ανέκυψαν στον διαγωνισμό για την διάθεση του 33% του ΟΠΑΠ.
Δεν πρόκειται για τυχαίες κρατικές επιχειρήσεις αλλά για τα «φιλέτα» των ΔΕΚΟ με τους δανειστές να απορούν με το γεγονός που δεν έχουν ακόμη πουληθεί, ειδικά η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου.
Το μνημόνιο προβλέπει για φέτος εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την ώρα που στο ΤΑΙΠΕΔ, θεωρούν δύσκολο ακόμη και το στόχο του 1 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβριο.
Η αναθεώρηση του εισπρακτικού στόχου θα απασχολήσει τις δύο πλευρές, οπότε και αναμένεται να τεθούν από την πλευρά των δανειστών και τα άλλα ζητήματα, καθώς οι επιδόσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχουν συνδεθεί με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι απολύσεις
Βαδίζοντας στα βήματα του τοποτηρητή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, οι επικεφαλής των δανειστών ετοιμάζονται να θέσουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και θέμα διπλασιασμού του ορίου των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από το 5% στο 10% για τις μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων.
Η πρόταση είχε διατυπωθεί αρχικώς πριν από ένα χρόνο και ο κ. Τράα φρόντισε να την «ξαναζεστάνει» στη διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στις αρχές της εβδομάδας, όταν τόνισε με έμφαση ότι: πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες τόσο για την είσοδο όσο και για την έξοδο από την αγορά εργασίας.
Με το υφιστάμενο καθεστώς, οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους το όριο που έχει τεθεί είναι έως 6 απολύσεις το μήνα. Για τις επιχειρήσεις όμως που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους (κεντρικό κατάστημα και υποκαταστήματα μαζί, αν υπάρχουν), το όριο είναι στο 5% ή μέχρι 30 εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση για τις ομαδικές απολύσεις απαιτείται δικαστική απόφαση, ενώ προβλέπεται και διαδικασία ενημέρωσης όσων απολύονται, τουλάχιστον 20 μέρες νωρίτερα.
Παράλληλα με την πλήρη, ουσιαστικά, απελευθέρωση των απολύσεων η τρόικα επιμένει και στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δανειστές της χώρας θέλουν ο προσδιορισμός των κατώτατων αποδοχών από την 1.1.2014 και μετά να μη χρειάζεται την έγκριση της Βουλής και να ακολουθείται η τακτική της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή της Υπουργικής Απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου