Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τηλεοπτικά δικαιώματα ζητούν πέντε
ιδιωτικά κανάλια από τους ξενοδόχους

Προτροπή προς τις επιχειρήσεις-μέλη του απηύθυνε με επιστολή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) να μη διατηρούν συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς...
Αντέννα, Mega, Alpha, Star και Σκάι στα δωμάτια διότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις τους για είσπραξη τηλεοπτικών δικαιωμάτων!
Οι εν λόγω ιδιωτικοί σταθμοί φυσικά ξεχνούν ότι οι ίδιοι εκπέμπουν χωρίς άδεια και χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων… Άλλα αυτό είναι ένα άλλο θέμα.. Που να αρχίσει και η λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας της Digea

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που διευκρινίζει ότι τα δωμάτια στα ξενοδοχεία αποτελούν ιδιωτικό χώρο, οι παραπάνω ιδιωτικοί σταθμοί μέσω της εταιρείας «Τηλεοπτικά Δικαιώματα ΑΕ» διεκδικούν αμοιβές για τις τηλεοπτικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων τους, ξεκινώντας δικαστικούς αγώνες κατά ξενοδοχείων.

Το ΞΕΕ προσπάθησε να έρθει σε διάλογο προκειμένου να υπάρξει κάποια συμφωνία επί ενός λογικού αμοιβολογίου, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Κατόπιν, προχώρησε σε δύο εξώδικα καταγγέλλοντας ως αναληθείς τους ισχυρισμούς των ιδιωτικών καναλιών ότι τα οπτικοακουστικά έργα παραγωγής τους, από τα οποία προκύπτει και η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του καθημερινώς μεταδιδόμενου τηλεοπτικού προγράμματος τους.

Όπως αναφέρεται στο δεύτερο εξώδικο του ΞΕΕ από μια απλή επισκόπηση του προγράμματος, αποδεικνύεται ότι οι εσωτερικές παραγωγές δεν καλύπτουν ούτε το 10%  του ημερήσιου προγράμματός, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι τελικά αλλοδαπές σειρές-παραγωγές.

Τελικά επήλθε και μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών όπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με το ΞΕΕ «το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των αμοιβών που επιθυμούν να εισπράττουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και της πρότασης του ΞΕΕ για αμοιβές που να είναι σύννομες και αντικειμενικά δίκαιες. Και τούτο, διότι υπάρχει μεταξύ μας σοβαρή διάσταση για το ποιά παραγωγή αποτελεί οπτικοακουστικό έργο και ως εκ τούτου προστατευτέο εκ του νόμου, δεδομένου ότι κατά την άποψή μας το σύνολο σχεδόν του προγράμματος των άνω σταθμών δεν έχει την ιδιότητα του οπτικοακουστικού έργου.»

Κατόπιν τούτων, το ΞΕΕ συμβούλευσε με εσωτερική επιστολή του τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να μεριμνήσουν ώστε οι τηλεοπτικές συσκευές των δωματίων να μη προβάλλουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα των πέντε σταθμών προκειμένου να αποφύγουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου