Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αυλοκολακεία άνευ ορίων

Τις «εντολές Σαμαρά» με την οποία γίνονται όλα (από την κυβέρνηση) σχολιάσε την περασμένη Τετάρτη (5/2) ο Παντελής Μπουκάλας στην Καθημερινή
* * *
Ώστε λοιπόν για να πάνε στην Κεφαλονιά οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης «έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός». Ωστε για να ξαναελεγχθούν τα χτυπημένα σπίτια μετά τον ισχυρό μετασεισμό, «έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός». Ώστε για να εφαρμοστεί ο «Δευκαλίων» χρειαζόταν συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αβραμόπουλο. Λέω συνεννόηση και όχι εντολή, γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δέχεται εντολή μόνο από στρατηλάτη, δηλαδή τον εαυτό του. Ωστε για να μην υλοποιηθεί η ωραία ιδέα για το εισιτήριο στα νοσοκομεία «έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός». Ο οποίος «θύμωσε» που οι υπουργοί του δεν πάνε στη Βουλή ούτε τις μέρες του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και τους κατσάδιασε. Έβαλε μάλιστα ανάμεσά τους μια φωτογραφία του ίση με το μπόι του, για ν’ ακούει κι ο ίδιος τον εξάψαλμο. Διότι αυτός δίνει το παράδειγμα της αδιαφορίας, αφού ούτε στη Βουλή συχνάζει ούτε σε υπουργικά συμβούλια χρονοτριβεί. Αν χαράμιζε την ώρα του στα δευτερεύοντα, πώς θα προλάβαινε να «δώσει εντολή» να διανεμηθούν στον λαό οι μιζοεπιστροφές;

Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά του: η δυσανεξία του στην κολακεία. Για μας τους θνητούς είναι πολύ δύσκολο να μη μας αρέσουν οι λιβανωτοί, να μην τεντώνουμε τ’ αυτιά μας για να μη χάσουμε ούτε φωνήεν από τους διθυράμβους που μας πλέκει η χορωδία των κολάκων. Αν ήταν εύκολο να αποστρεφόμαστε τις δοξολογίες της μεγαλοσύνης μας, δεν θα ’βρισκε αφορμή ο Κυνικός Διογένης για να πει όσα είπε. «Τι των θηρίων κάκιστα δάκνει; Διογένης έφη. Των μεν αγρίων συκοφάντης, των δε ημέρων κόλαξ». Ποιο θηρίο δαγκώνει χειρότερα; Από τα άγρια ο συκοφάντης. Κι από τα ήμερα ο κόλακας. Κι αν μετρήσουμε πόσο εύκολα μεταστρέφεται σε συκοφάντη ο κόλακας, μόλις δει ότι άδικα γίνεται γη για να τον πατήσει ο αφέντης, καταλαβαίνουμε τι θεριό είναι ο υβριδικός συκοκόλαξ.

Είναι προσβλητικό, υποθέτω, για τους υπουργούς να πληροφορούνται από τις ανακοινώσεις του κόμματός τους ή τις δηλώσεις του κυβερνοεκπροσώπου ότι έπρεπε να τους δοθεί πρωθυπουργική εντολή για να αντιληφθούν το αυτονόητο ή να πράξουν το στοιχειώδες, να πάνε λ.χ. στην Κεφαλονιά. Είναι προσβλητικό για τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου να μαθαίνουν ότι έπρεπε να τους προστάξει ο πρωθυπουργός για να κάνουν ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε: να ελέγξουν εκ νέου τα χτυπημένα σπίτια. Και είναι -υποθέτω και πάλι- προσβλητικό για έναν πρωθυπουργό να του λένε στην ουσία ότι διοικεί μια ομάδα ανικάνων, που πρέπει να τους δίνει μασημένη τροφή και εντολή ακόμα και για το πότε θα πουν καλημέρα. Αλλά αυτά δεν τα καταλαβαίνουν οι αυλοκόλακες. Αν τα καταλάβαιναν, θα έπεφταν στην ανεργία.

Σημείωση: Δεν κατονόμασα τον πρωθυπουργό, γιατί αυτά τα ήθη είναι της παραδόσεως. Κι ο κ. Τσίπρας να ’ρθει στα πράματα, μάλλον τα ίδια θ’ ακούμε. Είναι γνωστή άλλωστε η σχέση της Αριστεράς με την προσωπολατρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου