Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

FT: Οι κροίσοι του πλανήτη αγοράζουν
«σκοτωμένες» βίλες στην Ελλάδα!



Οι φημολογούμενες  πωλήσεις των βιλών του κ Κωστόπουλου και της κ. Κορομηλά στη Μύκονο επιβεβαιώνει το παρακάτω δημοσίευμα των Financial Times. Σε σημείο να πορεύεται ο καθένας τον λόγο της υπερφορολόγισης των ακινήτων. Μη ξεχνάμε πως εκτός τα πολυτελέστατα σπίτια υπάρχουν και τα χωράφια που τα θέλουν οι βόρειοι «σύμαχοί μας», λέγε με Γερμανοί, να βάλουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες εκμεταλευόμενοι τον ήλιο και τον αέρα της χώρας μας.
* * *
Μια πολυτελής βίλα σε ένα νησί έγινε σύμβολο στάτους για πολλούς Ελληνες κατά τη διάρκεια του μπουμ της κτηματαγοράς, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με δανεικά. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, όμως, ακόμα και παραθεριστικές κατοικίες-τρόπαια πωλούνται σε «σκοτωμένες» τιμές.
Η χειρότερη κρίση στην ιστορία της Ελλάδας έχει μειώσει το ΑΕΠ κατά σχεδόν το 1/3, οδηγώντας εκατοντάδες κερδοφόρες στο παρελθόν οικογενειακές επιχειρήσεις σε λουκέτο, ενώ προκλήθηκε και μαζική φυγή νέων πτυχιούχων. Αν και η συζήτηση για «Grexit» έχει ξεθωριάσει, η Αθήνα είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης το 2015.
Το πολιτικό ρίσκο είναι ακόμα υψηλό. Μια αδύναμη κυβέρνηση συνεργασίας πασχίζει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές, ενώ ένα ριζοσπαστικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα δραστικό «φόρο πλούτου», προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Κι’ όμως για επενδυτές με «ατσάλινα νεύρα», η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες αγοράς που εμφανίζονται μια φορά σε μια γενεά, με αριθμό ρεκόρ σε υψηλής αξίας περιουσία να πωλείται, υποστηρίζει η Κατερίνα Σαμαροπούλου, της Samaropoulou Associates, μια εταιρείας real estate.
«Οι τιμές έχουν πέσει στο μισό από το 2008. Μπορείς να βρεις εξαιρετικής ποιότητας παραθεριστικές κατοικίες σε τιμές ανάλογες της Ισπανίας και της Τουρκίας, ενώ προηγουμένως ήταν έως και 40% υψηλότερες, δεδομένου ότι υπήρχαν λίγες διαθέσιμες».
Ενας λόγος για την αύξηση του αριθμού των πωλητών είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες που έχουν περισσότερα του ενός εξοχικά μειώνονται. Το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί μετά το «χαράτσι» που προστέθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την εφορία που τώρα αναζητά αυτούς που δεν δήλωσαν το εισόδημα από την ενοικίαση μέσω ίντερνετ του εξοχικού τους.
«Κροίσοι» έδειξαν το δρόμο πέρυσι, αποκτώντας δυο ιδιωτικά νησιά, αμφότερα με ενοικίαση για 99 χρόνια. Η Ekaterina Rybolovleva, κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, σύμφωνα με πληροφορίες πλήρωσε 100 εκατ. ευρώ για το Σκορπιό, το νησί που το 1960 ήταν ο χώρος αναψυχής για τον Αριστοτέλη Ωνάση και την δεύτερη σύζυγό του Jackie. Το νησί του Ιονίου με συγκροτήματα κατοικιών, ελικοδρόμιο και υποδομές ελλιμενισμού γιοτ είχε μεγάλες ανάγκες για συντήρηση. Η εγγονή του Ωνάση Αθηνά σπάνια επισκέπτονταν την Ελλάδα.
Ο Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, πλήρωσε 4,9 εκατ. ευρώ για την Οξιά, το νησί του Ιονίου που άνηκε σε οικογένεια ελληνοαυστραλών. Μετά από βασανιστικές διαπραγματεύσεις με τη Δασική Υπηρεσία, ένα μέρος μόνο του νησιού, που είναι καλυμμένο με πεύκα, θα διατεθεί για «ήπια» ανάπτυξη. Το υπόλοιπο θα παραμείνει ως έχει.
Αμφότερες οι πωλήσεις έγιναν με σημαντική «έκπτωση» από τις τιμές με τις οποίες το 2010 βγήκαν προς πώληση: 6,9 εκατ. για την Οξιά και 120 εκατ. για τον Σκορπιό. «Οι φόβοι για τη φορολογία στο μέλλον μειώνει τις προσφορές για υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία, αλλά οι πωλητές είναι συχνά έτοιμοι να διαπραγματευτούν», υποστηρίζει ο Παναγιώτης Φαρμάκης, διευθυντής πωλήσεων στο ελληνικό τμήμα του Sotheby’s International Realty.
Οι κτηματομεσίτες αντιμετώπισαν μια ευχάριστη έκπληξη από το νέο νόμο για την φορολογία που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και είναι πιθανό να μειώσει τη συνολική ετήσια δαπάνη για τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας.
«Θα είναι ένα σημαντικό κίνητρο για διεθνείς αγοραστές, δεδομένου ότι φόρος μεταβίβασης μειώθηκε κατά 70%», σημειώνει ο Αλέξανδρος Μουλάς, της Savills International
Ερευνες και επιτόπιες επισκέψεις αυξήθηκαν απότομα το 2013 καθώς ο φόβος για Grexit υποχωρούσε, αλλά είναι λίγες οι πωλήσεις σπιτιών αξίας 6-10 εκατ. ευρώ, που τώρα αντιμετωπίζονται ως η κορυφαία βαθμίδα στην αγορά της Ελλάδας. Σύμφωνα με αρκετούς μεσίτες, περισσότεροι ανατολικοευρωπαϊοι, Σκανδιναβοί και Ελβετοί ψάχνουν την αγορά που προηγουμένως κυριαρχούταν από Βρετανούς και Γερμανούς, αλλά είναι επιφυλακτικοί στο να πάρουν την απόφαση να αγοράσουν. «Νομίζω ότι πιάσαμε τον πάτο στον πτωτικό κύκλο και θα δούμε αυξημένη ζήτηση φέτος», υποστηρίζει ο Γιάννης Πλουμής της Ploumis-Sotiropoulos, εταιρείας συνδεδεμένης με την Christie’s International Real Estate.
Ενθαρρυντικό για τους πωλητές είναι το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προβλέπει για το 2014 νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών. «Δυο καλές καλοκαιρινές σεζόν μπορεί να είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει τους ενοικιαστές βίλας να πάρουν την απόφαση να αγοράσουν», υποστηρίζει η Σαμαροπούλου.
Οι υποψήφιοι αγοραστές εστιάζουν σε περιοχές που για πολύ καιρό προσελκύουν τους ξένους: Η Κέρκυρα,μια ομάδα νησιών του Αιγαίου με πρώτα τη Μύκονο και την Σαντορίνη αλλά και το Πόρτο Χέλι, μια περιοχή στην Πελοπόννησο, περιλαμβανομένου και του νησιού των Σπετσών. Κάποιοι κοιτούν μακρύτερα, στην Κρήτη ή την Χαλκιδική που είναι δημοφιλής για τους Ρώσους και την Πάτμο, ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων όπου ιστορικά σπίτια βγαίνουν κατά καιρούς προς πώληση.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για βίλες 200-300 τ.μ. στις Κυκλάδες με πισίνα, τζακούζι και μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Κάποτε αποτιμούνταν προς 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αλλά σήμερα πωλούνται προς 4.000-5.000 ή και λιγότερα καθώς οι αρχιτέκτονες και οι πελάτες τους αναζητούν ρευστό ώστε να τα βγάλουν πέρα.
Οι πολύ πλούσιοι ψάχνουν για προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, όχι απλά για ένα πολυτελές σπίτι, σύμφωνα με τον κ. Μουλά της Savills. «Θέλουν μια ιδιωτική παραλία, αν είναι δυνατόν ή τουλάχιστον απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα και μια προβλήτα όπου πέραν του ενός γιοτ να μπορούν να δέσουν», σημειώνει.
Μια παραθαλάσσια βίλα 650 τ.μ. στη Μύκονο με θέα σε τρία κοντινά νησιά, αχανή πισίνα και 4.000 τ.μ. κήπο με πεζούλες πωλείται προς 6,2 εκατ. ευρώ. Στην Τζιά, ένα νησί που προτιμούν λιγότεροι, μια βίλα κοντά στη θάλασσα πωλείται προς 2,7 εκατ. ευρώ. Εχει οκτώ υπνοδωμάτια, όλα με θέα στη θάλασσα. Ωστόσο παρότι η Τζιά είναι το νησί που βρίσκεται κοντύτερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας είναι δύσκολα προσβάσιμη: τα δρομολόγια των πλοίων σε όλα εκτός από τα περισσότερο δημοφιλή νησιά μειώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Αμφότερα τα σπίτια είναι διαθέσιμα προς πώληση από τη Christie’s International Real Estate.
Το Δεκέμβριο, η βίλα «Ελιές» κοντά στο Πόρτο Χέλι που απλώνεται σε έκταση 35.000 τ.μ. πουλήθηκε σε Ελληνα πλοιοκτήτη και τη Ρωσίδα σύζυγό έναντι τιμήματος που δεν γνωστοποιήθηκε αλλά είναι λιγότερο από τα 40 εκατ. ευρώ της αρχικής τιμής,. «Είναι ενθαρρυντικό ότι μια έκταση κόσμημα πήγε σε έλληνα αγοραστή…. αυτό θα καθησυχάσει τους ξένους ότι η το ρίσκο στη χώρα έχει αρχίσει να υποχωρεί», λέει η Σαμαροπούλου.


 Αναδημοσίευση http://lykavitos.gr/archives/91288

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου