Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ρωσική "ασπίδα" στην Κύπρο - Μόσχα προς Άγκυρα:
«Μαζέψτε τα πολεμικά σας από την κυπριακή ΑΟΖ»

Η είδηση κυκλοφόρησε στα blog από τις αρχές του μήνα. Δεν τις πρόβαλε κανένα συστημικό μέσο αλλά την επιβεβαιώνουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Κύπρο. Ας δούμε τις αντιδράσεις της Ρωσίας κατά της Τουρκίας και ας τη συγκρίνουμε μ’ αυτή των συμμάχων μας που είναι και των Κυπρίων βεβαίως. (Ευρωπαίους και υπερατλαντικούς).
* * *
Η Μόσχα καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με σαφή λόγο και προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία παρά το γεγονός ότι η τελευταία είχε προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
«Οι μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες και εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ
Άλλο ένα "χαστούκι" στον Ρ.Τ.Ερντογαν από την Μόσχα αμέσως μετά από εκείνο του Αιγύπτιου προέδρου Α.Σίσι. Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία προχώρησε σε άμεση αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ στο σύνολό της και έθεσε το ζήτημα με τέτοιο τρόπο στην Αγκυρα, παρά την προσέγγιση των δύο χωρών εσχάτως με αφορμή τον διαχωρισμό της τουρκικής θέσης από της κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι και η Κύπρος συντάχθηκε αναγκαστικά με τις κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι δημοσίως διακήρυξε την αντίθεσή της σε αυτές.
Η Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι η Μόσχα έχει προβεί σε διαβήματα προς την Άγκυρα για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη ρωσική παρέμβαση.
Στο μεταξύ, ο προεδρικός απεσταλμένος, Σώτος Ζακχαίος συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexey Meshkov.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωση του για τις τουρκικές προκλήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει πως «οι μονομερείς ενέργειες και η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες και εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Σημειώνεται ότι η Μόσχα προχώρησε ξανά στην υποστήριξη των ελληνοκυπριακών θέσεων και των θέσεων του Ελληνισμού γενικότερα παρά την αχάριστη συμπεριφορά των δύο ελληνικών κυβερνήσεων που υπακούοντας στις εντολές της Ουάσιγκτον προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκαλώντας ζημιά στις οικονομίες τους.Ειδικότερα η Ελλαδα υπέστη μεγάλη ζημιά από τον αποκλεισμό των ελληνικών γεωργικών προϊόντων από την ρωσικη αγορά.
Σημειώνεται ότι απερίφραστη καταδίκη της Τουρκίας δεν έκαναν ούτε οι ΗΠΑ παρά την αντιπάθεια που εκτρέφουν στο πρόσωπο του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Η Ρωσία ενεργοποίησε αιφνιδιαστικά τις στρατηγικές δυνάμεις της στην περιοχή του Βόλγα και συγκεκριμένα τους διηπειρωτικούς πυραύλους Topol-M στρέφοντας τους προς την Τουρκία. Πρόκειται σαφώς για ένα μήνυμα προς την Άγκυρα που ψάχνει αφορμή για να εισβάλει στη Συρία και βεβαίως προς τις ΗΠΑ που αναμοχλεύουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και βλέπουν με καλό μάτι την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ την οποία δεν κατάφεραν πέρυσι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού γενικού επιτελείου Igor Yegorov «οι στρατηγικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόλγα ξεκίνησαν ασκήσεις με τα συστήματα των διηπειρωτικών πυραύλων Topol-M».
Ανώτερη στρατιωτική πηγή ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Ria-Novosti πώς «η ρωσική στρατηγική διοίκηση πυραύλων, έπειτα από προεδρική εντολή ξεκίνησε ασκήσεις στην περιοχή Yoshkar-Ola, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Οκτωβρίου». Στις ασκήσεις συμμετέχουν περίπου 2.000 στρατιώτες και περίπου 200 κινητές συστοιχίες πυραύλων.
Για τις στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας, αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη άσκηση που πραγματοποιείσαι μέσα στον μήνα Οκτώβριο με συστήματα πυραύλων Topol-Μ, και αυτό κάτι σημαίνει.
Οι πύραυλοι Topol-Μ είναι ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας. Ο πύραυλος που κωδικοποιείται ως IBCM, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 10.500 χιλιομέτρων με απόκλιση μόλις 200 μέτρα! Άρα διαθέτει μέσα στο βεληνεκές του την Μέση Ανατολή και την περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων!
Μεταφέρει είτε μια κεφαλή μεγάλης ισχύος ή έξι πολλαπλές κεφαλές 150 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ, έκαστη. Μια μοίρα κινητών πυραυλικών συγκροτημάτων Topol-M αποτελείται από τρία συγκροτήματα κινητών μονάδων εκτοξευτών και μια μονάδα διοίκησης.
Αναλυτές αναφέρουν πώς η κίνηση αυτή από πλευράς Μόσχας είναι επίδειξη δύναμης που στοχεύει στην Τουρκία και στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στην πρώτη το μήνυμα είναι μην τολμήσετε να εκμεταλλευτείτε την κατάσταση στη Συρία για να ρίξετε τον Άσαντ. Είναι κάτι που ούτε να ακούσει δεν θέλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει καταστήσει σαφές στον Ρ.Τ. Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πρόσφατα.
Το μήνυμα έχει αποδέκτη και τις ΗΠΑ ασφαλώς που με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ISIS θα ήθελαν να καταφέρουν πλήγματα στο συριακό στρατό και να οδηγήσουν σε πτώση τον Άσαντ.
Η Μόσχα μάλιστα έχει προειδοποιήσει πώς σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τα αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών στη Συρία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη Συριακή αεροπορία με αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα S-300.
Σύμφωνα με το defencenet ένα μέρος των συστημάτων βρίσκεται ήδη στη Συρία από πέρυσι και μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα τμήματα προκειμένου τα συστήματα να καταστούνε επιχειρησιακά.
Η κινητικότητα της Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία έχει διαφανεί εδώ και μήνες, όταν ενίσχυσε και τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Αυτή τη στιγμή ανοιχτά των συριακών ακτών βρίσκεται το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου που χάρη σε μια σειρά από αξιόπιστους αισθητήρες και την ναυτική έκδοση του α/α συστήματος S-300,μπορεί να “σκεπάσει” κυριολεκτικά όλη την Ανατολική Μεσόγειο.



Αναδημοσίευση: http://www.oparlapipas.com/2014/10/blog-post_940.html και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου