Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Αχυράνθρωποι το 80%
της λίστας των Paradise Papers



Χθες 21/11 αναδημοσίευσα διάφορες λίστες που κυκλοφορούν με ανθρώπους που έχουν χρήματα σε οικονομικούς παραδείσους. Τις λίστες των Panama Papers, Paradise Papers, αλλά και των Bahamas Leaks και Offshore Leaks.

Την περασμένη Δευτέρα η «Kontra news» (φωτο) που είναι ουσιαστικά , όπως έχω ξαναπεί, η πάλαι ποτέ «Αυριανή» έχει το παρακάτω κείμενο με τον ίδιο τίτλο και υπέρτιτλο την πρώτη γραμμή του κειμένου.

Σημειώνω πως με εντολή της επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Μαριάννας Ψαρουδάκη προς τους οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν όλα τα στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο τεράστιο υλικό των εγγράφων, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι, τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσο και φοροφυγάδες.
* * *
Οι εισαγγελείς πρέπει να βρουν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτούς
Οι περισσότεροι από τους εμφανιζομένους στη λίστα είναι υπάλληλοι ή μέλη ΔΣ εταιρειών κλεφτοεπιχειρηματιών και φαύλων πολιτικών
ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ πολιτικών, ολιγαρχών και κλεφτοεπιχειρηματιών είναι το 80% των εμφανιζόμενων ως διαχειριστών στις offshore που περιλαμβάνει η λίστα των Paradise Papers.
Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η εταιρεία «νέος δρόμος» που εμφανίζεται 11 φορές στη λίστα που φιγουράρουν 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για υπαλλήλους τους οποίους οι συγκεκριμένοι εργοδότες υποχρέωσαν να γίνουν παρένθετα πρόσωπα προκειμένου να μην εμφανίζονται οι ίδιοι στις offshore αποφεύγοντας εμπλοκές και περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές.
Στην επίμαχη λίστα εμφανίζεται και ένας ταλαίπωρος και άφραγκος που είναι το «ψυχοπαίδι» κορυφαίου πολιτικού. Προφανώς μέσω της offshore στην οποία εμφανίζεται διαχειριστής ο βαστάζος γίνονταν το ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος. Σε μια άλλη  offshore που περιλαμβάνεται στη λίστα εμφανίζεται ως διαχειριστής ένα πρόσωπο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες δουλειές κυρίως σε καζίνο και εξοπλιστικά.
Όλη η πιάτσα γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος διαχειριστής είναι παρένθετο πρόσωπο και ο πραγματικός ιδιοκτήτης της offshore είναι κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας.
Τουλάχιστον 15 από τις offshore που περιλαμβάνονται στην καυτή λίστα συνδέονται με το ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος και πρόκειται για εταιρείες που στήθηκαν για τη διαχείριση των μιζών που έπεφταν βροχή την αμαρτωλή περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη.
Όταν σε μια μικρή λίστα περιλαμβάνονται τόσες ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος offshore καταλαβαίνεται τι έχει να γίνει αν οι Αμερικανικές υπηρεσίες αποφασίσουν να βάλουν στο χέρι όλα τα αρχεία των δικηγορικών εταιρειών που εδρεύουν στους φορολογικούς παραδείσους και αναλαμβάνουν να στήσουν μέσα σε μια μέρα τα πλυντήρια ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Βεβαίως οι offshore δεν χρησιμεύουν πάντα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πολλοί μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες τις χρησιμοποιούν για τις εικονικές συναλλαγές και για τα κόλπα με τα λεγόμενα τριγωνικά τιμολόγια για να μπορούν να φοροδιαφεύγουν.
Γι’ αυτό Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους. Πρώτη προτεραιότητα των οικονομικών εισαγγελέων είναι να ξεκαθαρίσουν τι λίστα διαχωρίζοντας τους αχυράνθρωπους από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες offshore.
Στη συνέχεια θα πρέπει να εντοπίσουν τους λογαριασμούς που διακινήθηκαν από τις συγκεκριμένες εξωχώριες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν τους τροφοδότες των υπόπτων offshore. Αν για παράδειγμα μια offshore που στήθηκε από τραπεζίτη ή διαπλεκόμενο επιχειρηματία εμφανίζει κίνηση λογαριασμών σε offshore που ανήκει σε αχυράνθρωπο πολιτικού τότε τεκμηριώνονται κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που είναι αδίκημα διαρκές και δεν υπόκειται σε παραγραφή.
Με επιμονή και υπομονή οι δικαστές που έχουν αναλάβει αυτή την κρίσιμη υπόθεση μπορεί να ξετινάξουν τους κλέφτες πολιτικούς τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και τους μεγαλόσχημους παράγοντες που συμμετείχαν στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος οδηγώντας τη χώρα στη χρεωκοπία.
Για να καταλάβετε ότι οι offshore που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα σας ενημερώνουμε ότι μόνο για τη διακίνηση μαύρου χρήματος από τη σύμβαση μετά υποβρύχια οι αντιπρόσωποι των γερμανικής HDW αναγκάστηκαν να στήσουν 52 παράκτιες εταιρείες.
Η γάγγραινα φορολογικών παραδείσων έχει καταστρέψει στην κυριολεξία τη χώρα από την οποία φυγαδεύτηκαν εν μέσω Capital Controls 140 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μυθικό ποσό το οποίο υπερβαίνει τις καταθέσεις  που έχουν σήμερα οι συστημικές τράπεζες. Η εκτίμηση για τα ποσά που κρύβουν επιχειρηματίες, πολιτικοί, μεγαλογιατροί, δικηγόροι, μεσάζοντες αεριτζήδες κλεφτοεργολάβοι και άλλοι… αναξιοπαθούντες σε φορολογικούς παραδείσους και την Ελβετία κάνει λόγο για επτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο χρέος.


 
Αναδημοσίευση: kontranews.gr
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου