Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Οι Πλημύρες και οι καταστροφές
στη Δυτική Αττική ήταν αναμενόμενες



Βιβλική καταστροφή έγινε χθες (15/11) στις Δυτικές περιοχές της Αττικής. Έγιναν μεγάλες καταστροφές και είχαμε και νεκρούς (15 ως τώρα κι ελπίζω να μην αυξηθούν μια που υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι). Στα τηλεοπτικά δίκτυα, από χθες ήδη, εμφανίστηκαν καθηγητές Πανεπιστημίου που έλεγαν για μελέτες που κάναν με φοιτητές τους. Οι μελέτες αυτές ανέφεραν για μπαζωμένα ρέματα και για προδιαγραμμένη καταστροφή αν πέσει λίγο νερό παραπάνω.
Θα μου πείτε, ναι οι καθηγητές και τα πανεπιστήμια. Δημοσιοποιήθηκαν όμως; Σίγουρα έχουν δημοσιοποιηθεί. Ενδεικτικά αναδημοσιεύω κείμενο  από τον «Ριζοσπάστη» από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007
Είχε τίτλο Με την απειλή της πλημμύρας... με υπέρτιτλο ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Βάζω εδώ κείμενο του «Ριζοσπάστη» είμαι σίγουρος όμως πως και άλλες εφημερίδες θα είχαν ανάλογο θέμα. Ίσως πιο μικρό και λιγότερο αναλυτικό.
* * *
Με την απειλή των πλημμυρών ζουν οι κάτοικοι Μενιδίου, Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ελευσίνας. Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Πάρνηθα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί στους κατοίκους έντονη ανησυχία.
Τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές της Πάρνηθας, σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% με τοποθέτηση κορμοπλεγμάτων, κλαδοπλεγμάτων και φραγμάτων ανάσχεσης. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτά τα έργα είναι αντιδιαβρωτικά και συγκρατούν τα χώματα, ωστόσο δεν αποτελούν αντιπλημμυρικά έργα των πόλεων. Είναι σίγουρο, ότι παρά τα έργα αυτά η ποσότητα των νερών που θα κατεβαίνει πλέον από το καμένο βουνό θα αυξηθεί. Επιπλέον, τα μπαζωμένα ρέματα και τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα δίκτυα ομβρίων υδάτων, θα πλημμυρίσουν...

Μενίδι - Ανω Λιόσια - Ζεφύρι
Το μεγάλο πρόβλημα που συνδέει τις τρεις περιοχές ονομάζεται ρέμα Εσχατιάς, το οποίο λίγο καιρό πριν τις φωτιές είχε πλημμυρίσει τα πάντα. Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να ανακοίνωσε τότε έργα διευθέτησής του, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο εκβάθυνσης του ρέματος στο ύψος του Μενιδίου δεν έχει ξεκινήσει λόγω ενστάσεων των εργολάβων, ενώ σε άλλες δύο περιοχές παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος μπαζωμένο.
Για το μπαζωμένο ρέμα της Καναπίτσας στο Μενίδι που απειλεί τις περιοχές Μονοπάτι, Λαφέα, Αγ. Παρασκευή, το μόνο που έχει γίνει είναι η ανάθεση μελέτης οριοθέτησης. Στις τρεις αυτές περιοχές το πρόβλημα διογκώνει και η ανυπαρξία δικτύου ομβρίων υδάτων. Παράλληλα, κάποια έργα που έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο Μενιδίου σε διάφορες περιοχές δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εξαίρεση το αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται στη γέφυρα του ΟΣΕ και μια δεξαμενή ανάσχεσης που ολοκληρώνεται στην περιοχή Αγίας Τριάδας.

Ασπρόπυργος - Ελευσίνα - Μάνδρα
Το ρέμα Αγίου Γεωργίου που διασχίζει τον Ασπρόπυργο και καταλήγει στη θάλασσα, μπροστά από τα διυλιστήρια, παραμένει μπαζωμένο στο μεγαλύτερο μήκος του, ενώ μέσα στην κοίτη του βλέπει κανείς από δρόμους μέχρι βιοτεχνίες.
Το ρέμα του Αγίου Ιωάννη είναι το μόνο στο οποίο έγιναν κάποια έργα στο γνωστό σημείο της Χαλυβουργικής στην Εθνική οδό, όπου και καταλήγει. Την ίδια στιγμή όμως στην περιοχή της Κορυτσάς Ασπροπύργου από την οποία περνάει, το πρόβλημα της υπερχείλισής του παραμένει, λόγω της υποδοχής των νερών της Αττικής Οδού και των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ.
Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα είναι κι αυτό μπαζωμένο, με αποτέλεσμα να πνίγει την περιοχή σε κάθε βροχή.


Αναδημοσίευση: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου