Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Σώστε το ιστορικό κέντρο της Λάρισας



Παίρνω αφορμή για το πρώτο μου ουσιαστικά σημείωμα για το 2018 από την οδυνηρή εμπειρία που είχα το βράδυ της πρωτοχρονιάς. Αλλάζοντας ο χρόνος αυτό αντίκρυσα στο κέντρο της Λάρισας ήταν φοβερό. Ενώ το 2018 διένυε την πρώτη του ώρα ήταν τόση ερημιά που σ’ έπιανε μελαγχολία, όπως δείχνει και η φωτογραφία του κειμένου που «έβγαλα» μπροστά στο s'il vous plait επι της Ρούσβελτ.
Ήταν η στιγμή που θυμήθηκα το κείμενό μου της 1ης Σεπτεμβρίου κι ένιωσα πως θα πρέπει να συνηθίζω πλέον αν κάνει πράξη τις απειλές του ο δήμαρχος Λαρισαίων. Έλεγε τα έργα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι το αργότερο τον Σεπτεμβρίου αλλά έχουμε ήδη 2018 κι ακόμη, να ξεκινήσουν. Δυστυχώς με απογοήτευσε γειτόνισσα που μου έδειξε την «Ελευθερία» της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, που αναφέρει πως υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της αναδόχου εταιρείας Solis AE, που πιστεύω κέρδισε κάποιον διαγωνισμό. Μέσα στον κύκλο στο πρωτοσέλιδο ενώ στο απόσπασμα αν κάνετε «κλικ» πάνω θα το διαβάσετε έστω δύσκολα.
Στο κείμενο περιγράφονται όλα τα έργα που θα κάνουν στη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Που θα στοιχήσει 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Κατασκευή ποδηλατοδρόμου, μοιάζει θετικό μια λωρίδα κίνησης οχημάτων, για λεωφορεία και ταξί. Θα προσέθετα εγώ και να κυκλοφορούν οι προμηθευτές των καταστημάτων, όσο αυτά υπάρχουν.
Φαίνεται τρελό με την πρώτη ματιά πως θα πεθάνει η αγορά της Λάρισας. Εδώ θα πρέπει να ξαναπώ ότι ανάφερα τον Σεπτέμβρη:
Το ΙΚΑ θα φύγει, αν δεν έφυγε μια που έχω καιρο να το επισκεφτώ, εκτός κέντρου. Το ίδιο και η β’ ΔΟΥ. Και πολύ καλά θα κάνουν μια που εκεί θα πάνε θα πληρώνουν πολύ πιο φτηνά. Στο εμπορικό κέντρο της Ένωσης στη Φιλιππούπολη. Που λέγεται θα γίνει, αν δεν είναι ήδη δημόσιο.
Στο κέντρο της Λάρισας δεν μπορείς να πλησιάσεις με αυτοκίνητο, βλέπε σχετικό χάρτη (κάτω, που είναι από την «Ελευθερία» τον Ιανουάριο του 2017).
Οπότε ο πολίτης από τη συνοικία γιατί να έρθει στο κέντρο; Και άντε αυτός να έρθει από συνήθεια. Ο Τυρναβίτης, ο Φαρσαλινός, ο Αγιώτης ή ο Ελασσονίτης; Γιατί; Όταν υπάρχουν εμπορικά κέντρα (που τώρα φυτοζωούν ή έχουν ερημώσει) και υπέροχες πλατείες εκτός κέντρου για καφεδάκι;
Έχω μια ελπίδα πως θα αναλάβει πρωτοβουλία ο Φαρσαλινός νέος πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου κ. Γιαννακόπουλος,
ενημερώνοντας τους Λαρισαίους καταστηματάρχες, που τα έχει ζήσει αυτά στην πόλη του. 
Αν και δεν τα έχει ζήσει τόσο καλά, μια που το κατάστημά του είναι λίγο μετά την είσοδο της πόλης. Όμως τα ξέρει γιατί ο ίδιος και η οικογένειά του ζει εκεί. Αλλά κι εκλέχτηκε ως αντιπρόσωπος των καταστηματαρχών των Φαρσάλων.
Ελπίζω να τελειώσουν γρήγορα τα έργα, αν δεν ματαιωθεί η ανάπλαση, για να προλάβει να ζήσει η αγορά της Λάρισας την κατάσταση. Έτσι να κριθεί στις εκλογές κι αυτό το έργο να πάρει  η Δημοτική αρχή στην κάλπη αυτό που της αξίζει.
Στην τελική νομίζω πως ο κ Καλογιάννης ως δήμαρχος δουλεύει για την κ. Καραλαριώτου ως διαδοχό του (την αναφέρω ως επόμενη δήμαρχο επειδή είναι αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης). Μια που ο/η δήμαρχος, ένα σημαντικό έργο που θα κάνει την επόμενη πενταετία είναι να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα της πόλης. Την οποία δείχνει να καταστρέφει η ανάπλαση που έχει δρομολογηθεί.
Και φυσικά θα πρέπει να ξέρει, ο διάδοχος του κ Καλογιάννη πια, πως την πόλη που θα γίνει δήμαρχος θα πρέπει να την αγαπάει. Γιατί προσπάθησε να γίνει δήμαρχος κάποιος που είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πω η πόλη μας είναι τόσο άσκημη που πρέπει να τη γκρεμίσουμε χτίζοντας στη θέση της τεράστιους ουρανοξύστες. Ποιος; Αυτός που σύσσωμη η δημοτική του ομάδα το 2014, χωρίς τον ίδιο, βρήκαν στέγη στον κ. Καλογιάννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου