Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Στη Βουλή δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Για να διερευνηθεί τυχόν παθητική δωροδοκία του

Μετά την αποστολή των δύο φακέλων, η Βουλή καλείται να ερευνήσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τον πρώην υπουργό, και να αποφανθεί αν η πράξη που του αποδίδεται είναι παραγεγραμμένη, ή αν τελέστηκε επ΄ αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων, οπότε το αδίκημα δεν θεωρείται παραγεγραμμένο. Αν η Βουλή αποφανθεί ότι η πράξη δεν έχει παραγραφεί, τότε η δικογραφία θα επιστρέψει στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και στον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τα στοιχεία και να κρίνουν αν συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην υπουργού, συμπληρωματική κατηγορία και για παθητική δωροδοκία.
Η είδηση φυσικά δεν είναι σε κανένα πρωτοσέλιδο, πλην της «Δημοκρατίας» που το έχει κάνει πρώτο θέμα. Όσο για τις τηλεοράσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές φαντάζομαι πώς ή θα εξαφανίστηκε η είδηση ή θάφτηκε πριν τα αθλητικά (και μόνο αναφορά). Πλην της ΕΡΤ που από την ιστοσελίδα του προέρχεται το παραπάνω κείμενο.
Να σημειώσω πως ανάλογη περίπτωση είχαμε και με τη δικογραφία της Novartis. Θυμίζω πως έγιναν κάποιες απόρρητες συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Στη συνέχεια με ψηφοφορία η ολομέλεια αποφάσισε να επιστρέψει την υπόθεση στον εισαγγελέα.
Αναδημοσιεύω κείμενο από τη νομική ιστοσελίδα Law and order, με τον ίδιο τίτλο
* * *
 Υπό τον ασφυκτικό κλοιό της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον το ζεύγος Παπαντωνίου με δυο ακόμη δικογραφίες να διαβιβάζονται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας εκ μέρους του πρώην υπουργού. Στο επίκεντρο των δυο δικογραφιών που έφτασαν στην Βουλή βρίσκονται τα εξοπλιστικά αλλά και το θέμα της μεταβίβασης του πολυτελούς ακινήτου του Γ. Παπαντωνίου στη Σύρο.
 Και όλα αυτά την ώρα που ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη σύζυγό του Σταύρουλα Κουράκου περνάει στις 27 Σεπτεμβρίου την πόρτα του ανακριτικού γραφείου προκειμένου να απολογηθεί για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ με τη ζημία για το ελληνικό δημόσιο να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
 Η διαβίβαση των δυο νέων δικογραφιών για τον Γ. Παπαντωνίου στη Βουλή φέρνει στην επιφάνεια ένα νομικής φύσεως ζήτημα, καθώς για πρώτη φορά η Βουλή καλείται να ερευνήσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τον πρώην υπουργό και να αποφανθεί, με βάση το νόμο αν η πράξη που αποδίδεται τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι και αυτή παραγεγαμμένη όπως και η απιστία, ή αν τελέστηκε επ ΄αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων, οπότε αδίκημα παραμένει ... ζωντανό.
 Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία φτάνουν συνεχώς στους ανακριτές όσον αφορά στη δικογραφία για τα εξοπλιστικά από την Ελβετία και την Κύπρο και τα οποία αφορούν σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και διαφόρων off shore εταιρειών.
 Προς το παρόν πάντως ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου ετοιμάζονται να δώσουν εξηγήσεις στις 27 Σεπτεμβρίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας.
 Σύμφωνα με την κατηγορία ο Γ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να καταστήσει αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε. Οι λογαριασμοί αυτοί, σύμφωνα με την κατηγορία είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank και μέσω ενός δικτύου 35 υπολογοριασμοί εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων που κατέληγαν τελικά σε λογαριασμούς στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γ. Παπαντωνίου.
 Ακόμη, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.
 Πάντως, ο πρώην υπουργός αρνείται κάθε κατηγορία.



Αναδημοσίευση: lawandorder.gr
Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου