Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Πρώτη φορά (τέτοια) Δεξιά


Τις εντυπώσεις του από τις κινήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσε ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος σε άρθρο του με  τον ίδιο τίτλο στη «Νέα Σελίδα» της Κυριακής 6 Οκτωβρίου
* * * 
 Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε κυβέρνηση που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τα πολλά ψέματα να διαψεύδει και τον ίδιο τον εαυτό της. Η πρώτη και σοβαρή αυτοδιάψευση συνέβη με αφορμή την πολυδιαφημισμένη προεκλογικά αριστεία και αξιοκρατία, που έπεισε πολύ κόσμο να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία.
 Η διάψευση των προσδοκιών ήρθε αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς ο κρατικός μηχανισμός στελεχώνεται πλέον κατεξοχήν από ημετέρους και κομματικά στελέχη, χωρίς ειδικά προσόντα, χωρίς προϋπηρεσία και συχνά και χωρίς καθόλου πτυχίο.
 Κορυφαία η περίπτωση της αλλαγής -με νομοθετική παρέμβαση- των προσόντων διορισμού του διοικητή της ΕΥΠ, όπου για να διοριστεί ο… ημέτερος υποψήφιος χαμήλωσε ο πήχης και αφαιρέθηκε η κατοχή πτυχίου από τα προσόντα διορισμού.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προκάτοχός του, εκτός από πτυχίο, κατείχε και διδακτορικό δίπλωμα…
 Η δεύτερη σοβαρή αυτοδιάψευση ήρθε στο πεδίο των θεσμών. Άλλαξαν τη διοίκηση της υποτιθέμενης ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού -και πάλι με νομοθετική ρύθμιση- προκειμένου στα προσόντα του προέδρου να προστεθούν φωτογραφικές διατάξεις ασυμβίβαστου με… αναδρομική ισχύ. Ήταν ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία κατείχε τη θέση αξιοκρατικά.
 Η τρίτη σοβαρή αυτοδιάψευση, που τη λες και… κωλοτούμπα, ήρθε στον τομέα των εθνικών ζητημάτων. Τα οποία, μάλιστα, με αιχμή το λεγόμενο «Μακεδονικό», χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον προεκλογικά προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Μετά όμως τις εκλογές τα συνθήματα εναντίον της άλλοτε… προδοτικής και εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών εξαφανίστηκαν.
 Όπως, άλλωστε, εξαφανίστηκαν από τις πλατείες και οι… αυθόρμητοι Μακεδονομάχοι με τους ξυρισμένους σβέρκους και τις περικεφαλαίες.
 Αντ’ αυτών, άρχισε ξαφνικά να εμφανίζεται μια ρητορική ήπιων τόνων σε στιλ «ναι μεν, αλλά», που θέλει την κάποτε προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών έως και επωφελή για την εθνική οικονομία…
 Η τέταρτη απροκάλυπτη αυτοδιάψευση σημειώθηκε στην υπόθεση των ευθυνών για το Μάτι.
 Αν πέρσι η εκατόμβη των νεκρών αποδίδονταν από τη ΝΔ προσωπικά στον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό, φέτος για τις ανάγκες της Γενικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεδυμένος τον μανδύα της οικολογικής ευαισθησίας, απέδωσε την καταστροφή και τους νεκρούς, όχι όπως μέχρι πρότινος στον φυσικό κίνδυνο… «Αλέξη Τσίπρα», αλλά στην κλιματική αλλαγή! Ανερυθρίαστα και χωρίς αιδώ…
 Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προεκλογικά υποσχόταν έργα και επενδύσεις, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που εμφανίστηκε στη ΔΕΘ, όχι για να εξαγγείλει κάποιο νέο έργο, αλλά αυτοδιαψευδόμενος, για να ακυρώσει την πορεία του μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο κοντεύει να ολοκληρωθεί!
 Για λόγους προφανούς μικροπολιτικής σκοπιμότητας, για να μην παραδεχτεί, δηλαδή, ότι το μετρό κατέγραψε θεαματική πρόοδο επί των ημερών των πολιτικών του αντιπάλων, δεν δίστασε να αναστείλει την πρόοδο του έργου και να εξαγγείλει την αλλαγή σχεδιασμού και τη μετάθεση της λειτουργίας του για αρκετά χρόνια αργότερα από την προγραμματισμένη.
 Με αβάσιμη επιχειρηματολογία, αστήρικτη αιτιολόγηση και ψευδή στοιχεία τύπου «μουσαμάδες», χωρίς καμιά τεχνική μελέτη και χωρίς καμιά εισήγηση από κανέναν αρμόδιο φορέα. Πολλοί είπαν «πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».


 Μια και δεν είναι η πρώτη φορά που το μετρό Θεσσαλονίκης σταματά με κυβέρνηση ΝΔ
 Με τούτα και με τ’ άλλα, από την «πρώτη φορά Αριστερά» περάσαμε στην… πρώτη φορά (τέτοια) Δεξιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου