Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Τα παράλογα των τραπεζών


Τις τράπεζες κατακρίνει ο Γιάννης Τσαπρούνης σε άρθρο του με τον ίδιο τίτλο στον «Ελεύθερο τύπο» της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου. Τόσο για τα επιτόκια χορηγήσεων όσο και για τις χρεώσεις στις συναλλαγές που θέλουν να επιβάλλουν 
* * * 
Μεταφέρεις ένα μικρό χρηματικό ποσό μέσω Internet Banking από μια τράπεζα σε λογαριασμό άλλης τράπεζας και πληρώνεις δύο ευρώ. Πηγαίνεις στην τράπεζα για επανέκδοση PIN και πληρώνεις τρία ευρώ. Δεν υπάρχει πλέον καμία συναλλαγή σε γκισέ, σε ΑΤΜ και στο διαδίκτυο που να μη χρεώνεται. Και μάλιστα με παράλογες προμήθειες.
 ΟΙ τράπεζες προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα από τις χαμηλές κερδοφορίες με υπέρογκες χρεώσεις σε συναλλαγές που θα έπρεπε να προσφέρουν αν όχι δωρεάν, τουλάχιστον έναντι ελάχιστου τιμήματος. Ειδικά στο internet banking όπου ο πελάτης δεν απασχολεί προσωπικό της τράπεζας είναι προκλητικό να υπάρχουν τέτοιες χρεώσεις.
 ΑΛΛΑ το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις προμήθειες. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πιάσει ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια δανεισμού, ενώ και οι τράπεζες δανείζονται μέσω ΕΚΤ με μηδενικά/αρνητικά επιτόκια. Κι όμως διατηρούν ακόμα επιτόκια της τάξης του 15% και 20% σε πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και άλλου είδους χορηγήσεις.
 ΟΙ πολίτες έχουν πληρώσει έμμεσα -με κρατικό χρήμα αλλά στην ουσία από την τσέπη τους- την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα μόλις τώρα -σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία- ξεκινούν την πρώτη πραγματική προσπάθεια διαχείρισης των κόκκινων δανείων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής». Παράλληλα, όμως, πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση και με τους πολίτες και επιχειρηματίες που έχουν κόκκινα δάνεια -αλλά έχουν τη βούληση να συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους- και να προσφέρουν λογικές ρυθμίσεις.
 ΜΟΝΟ αν επιτύχει αυτή η διαχείριση θα μπορέσουν οι τράπεζες να επανακτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο. Να δίνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Γιατί, εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση και έχουν μεταβληθεί σε απλές εισπρακτικές εταιρίες.
 ΟΛΑ τα παραπάνω, όμως, πρέπει να γίνουν σε λογικά πλαίσια και με ρεαλιστικές χρεώσεις των πολιτών. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τους τραπεζίτες με θέμα τη μείωση των προμηθειών είναι σωστή. Η χώρα και η οικονομία επιστρέφουν στην κανονικότητα, όμως, οι πολίτες ακόμα δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα. Τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αλλάξουν τακτική και να σταματήσουν να βάζουν αναίτια χαράτσια. Από τη θεωρία πρέπει να περάσουν στην πράξη και να αποδείξουν ότι κατανοούν τη ζόρικη οικονομική κατάσταση της κοινωνίας. Και να μειώσουν τα ποσά σε όλες τις χρεώσεις, όχι μόνο σε δυο τρεις, έτσι για τα μάτια του κόσμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου