Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Όταν «φεύγει» ένας διαδικτυακός φίλος...


Την Τετάρτη 27 Νοεβρίου κυκλοφόρησε στο twiter η παρακάτω είδηση:
Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου έχουν διορία να διατηρηθούν ζωντανοί οι ανενεργοί λογαριασμοί του Twitter, με τη μεγάλη πλατφόρμα δικτύωσης να ξεκινάει ένα πρόγραμμα μαζικής διαγραφής τους.
To πρόγραμμα αφορά λογαριασμούς που παραμένουν ανενεργοί για τουλάχιστον 6 και πλέον μήνες, με το Twitter να έχει στείλει μαζικά σχετικές ειδοποιήσεις στους χρήστες. Οι ειδοποιήσεις ενημερώνουν τους χρήστες για τον κίνδυνο να διαγραφούν οι λογαριασμοί τους, καλώντας τους ταυτόχρονα να συμφωνήσουν στους τελευταίους όρους χρήσης της πλατφόρμας.
Όμως την επόμενη η απόφαση πάρθηκε πίσω, μια που το twitter έβαλε «στον πάγο» το σχέδιο για τη μαζική διαγραφή των λογαριασμών.
Αιτία είναι ο σάλος που προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η λίστα διαγραφής περιλαμβάνει και χρήστες που σταμάτησαν να ποστάρουν λόγω θανάτου.
Η εταιρεία αναφέρει ότι είδε τα σχόλια των χρηστών για τη διαγραφή των ανενεργών λογαριασμών. Επειδή δεν υπήρχε σχέδιο για να μην χαθούν οι λογαριασμοί όσων πέθαναν, δεν θα τους αφαιρέσει μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να "θυμόμαστε" όσους έφυγαν από τη ζωή.
Στην Ελλάδα είχαμε τις περιπτώσεις του @galaxyarchis – Γαλαξιάρχης ο «Μάλλον Ακίνδυνος» (Πέτρο Παπαθανασίου)  και της @sesikar (Σέσης Καραγιαννίδου) που είναι ακόμη ανάμεσα σ’ αυτούς που «ακολουθώ».
Ο Γαλαξιάρχης ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς χρήστες του Twitter, ο " Μάλλον Ακίνδυνος - @galaxyarchis" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών, από τροχαίο δυστύχημα. Ο Πέτρος Παπαθανασίου είχε σταθερή και δραστήρια παρουσία στο χώρο του blogging μέσω του ιστολογίου του αλλά και μέσω του συνεργατικού blog " ΠαραλληλοΓράφος".
Ήταν μέλος και της ομάδας που είχε δημιουργήσει το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό RadioBubble και μεταξύ άλλων, είχε λάβει μέρος στην ομάδα συντονισμού της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2015 στο Twitter.
Ήταν υπάλληλος της κας Γεροβασίλη», όταν ήταν κυβερνητική εκρόσωπος. Που τον υπερασπήστικε μετά θάνατον από το Βήμα του Κοινοβουλίου όταν ο κ Θεοδωράκης ανέφερε και συγκεκριμένες αναρτήσεις του στο Twitter. «Δεν θα φάω το χρόνο μου να ασχοληθώ άλλο με αυτά τα αποβράσματα», είπε λίγο μετά ο κ. Θεοδωράκης.
Περιττό να πω πως ξεσηκώθηκε θύελλα στο Twitter: «Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει; Ο Θεοδωράκης κάνει από τα έδρανα της #vouli εξύβριση νεκρού. Κάποιος να τον μαζέψει επιτέλους», έγραψε ένας χρήστης, ενώ άλλος είπε: «Σύνοψη ομιλίας Θεοδωράκη: λίγο εξύβριση νεκρού @galaxyarchis , λίγο Ρήγας Φεραίος, λίγο «ψιλολοϊδια». Αυτά.»
Η  «ιστορία» με την Σέση είναι αρκετά διαφορετική:
Μία από τις πιο κοινωνικές παρουσίες του twiter, η Σέση πάλευε με την κακιά αρρώστια και με την επικοινωνία της, έδινε δύναμη σε όσους αντιμετωπίζουν το ίδιο ή αντίστοιχα προβλήματα. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του Twitter, η Σέση Καραγιαννίδου, γνωστή με το nickname @sesikar, πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Ιουνίου 2018, σκορπώντας όχι μόνο τη θλίψη στην οικογένειά της και στους φίλους της, αλλά και στον κοινότητα του συγκεκριμένου Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η Σέση ήταν εθελόντρια στο παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής. Κaι με tweet τους μάθαμε τον χαμό της. Tweet που την αποχαιρετούν θα δείτε εδώ κι εδώ.
Αλλά θ’ αναφερθώ στο tweet του δημοσιογράφου του «Έθνους της Κυριακής» Χρήστου Ξανθάκη που αποχαιρετώντας τη, αναφέρει πως τη γνώρισε:
Παρουσίαση του «τζαζ», υπογράφω βιβλία, σκάει μια φατσούμπα έξτρα χαμογελαστή. Μου λέει «η Σέση είμαι που είμαστε φίλοι στο δίκτυο, γράψε μου μια αφιέρωση». Κι από τότε τα βρήκαμε και μιλάγαμε συχνά. Και τώρα τη χάσαμε. Αντίο ομορφόπαιδο @sesikar ο ήλιος λάμπει στα μάτια σου.
Και ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Δημήτρης Κανελλόπουλος δημοσίευσε στο site του e-tetradio.gr το παρακάτω κείμενο της χρήστριας του twitter Eva – @eva_n_agnosti. Κι έβαλε τίτλο τον τίτλο του κειμένου μου.
Αν με ρωτούσες κάποια χρόνια νωρίτερα μάλλον θα γελούσα...
...αλλά σήμερα ξέρω πως τα social media καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη σχέσεων με ανθρώπους που δεν θα γνωρίσεις ποτέ, με τους διαδικτυακούς σου συνοδοιπόρους.
Μοιράζεσαι μαζί μου τις ανησυχίες σου, την οργή, τα ευτράπελα που σου συμβαίνουν, τη μουσική που αγαπάς, τη χαρά σου...
Θα σου ευχηθώ για τα γενέθλια σου, τη γέννηση του παιδιού σου, θα χαρώ όταν βρεις δουλειά...
Μερικές φορές μαθαίνω πως περνάς δύσκολα και μπαίνω στο λογαριασμό σου να δω αν έχεις γράψει κάτι νεότερο να δω τι κάνεις, έτσι όπως θα έπαιρνα τηλέφωνο έναν φίλο στην πραγματική ζωή, τάχα για να τα πούμε.
Όταν «φεύγει» ένας διαδικτυακός φίλος, ένας άνθρωπος που έχω ξεχωρίσει κι εκτιμώ, το μούδιασμα κι η θλίψη για την απώλεια με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο δυνατά μπλέκεται πλέον η εικονική με την πραγματική ζωή.
Μετά από όλα αυτά δεν συμφωνείται μαζί μου πως το twitter πρέπει να ΜΗΝ «διαγράψει τους ανενεργούς λογαριασμούς»; Όπως και το Facebook και τ' άλλα κοινωνικά δίκτυα. 
Γιατί κάτι έχουμε να θυμόμαστε από αυτούς είτε ζουν είτε όχι. Ας τους στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα email και σίγουρα κάποιοι θα θελήσουν να «εξαφανιστούν τελείως» από τα social media


Πηγή:  deasy.gr και enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου