Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΟΗΕ για κορονοϊό: Μπορεί να προκαλέσει ζημίες μέχρι δύο τρισ. δολαρίων


Η μελέτη αυτή του ΟΗΕ, ίσως είναι και ο λόγος που θα τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης που ζούμε. Ειδικά την τελευταία βδομάδα.
Κι αυτό γιατί πως η διάρκεια και το εύρος της κρίσης, άρα και η ζημιά, θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του ιού. Αλλά και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να βρεθεί εμβόλιο και τη νευρικότητα του πληθυσμού και τα μέτρα που θα ληφθούν. 
Αφού λοιπόν την ανθρώπινη ζωή δεν την λογαριάζουν, πιστεύω οι πολυεθνικές κοιτάζοντας τις ζημιές που παθαίνουν θα πιέσουν τους φαρμακοβιομηχανίες να λύσουν το πρόβλημα όσο πιο γρήγορα μπορούν.
* * *
Η επιδημία του νέου κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 τρισεκ. και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ: μεταξύ 877 δισεκ. και 1.772 τρισεκ. ευρώ) φέτος, εκτίμησαν σήμερα οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED), σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, βεβαιώνει ότι η επιδημία του Covid-19, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5%, κάτι που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως αναμένεται μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος, που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • «Απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, αύξηση του χρέους, νευρικότητα στις αγορές... είναι τόσα τα σύννεφα που επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και που μπορεί να καταλήξουν σε ένα καταστροφικό σενάριο με μια "γενικευμένη αφερεγγυότητα" και "κατάρρευση της αξίας των μετοχών"», προβλέπει η UNCTAD.

Επίσης, η UNCTAD, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να επιλύσουν μόνες τους αυτή την κρίση, και μάλιστα ζητά διεθνή συντονισμένη απάντηση από την G20 με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» για να αντισταθμιστεί η πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.

  • «Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν για να αποτρέψουν ένα σενάριο αποκάλυψης, στο οποίο η παγκόσμια οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά 0,5% φέτος, έχοντας δηλαδή διαφυγόντα κέρδη 2 τρισεκ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία», κατέληξε ο Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ.


Αναδημοσίευση: sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου