Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αγρια κόντρα Κίνας - ΗΠΑ για τον κορωνοϊό


Μια νέα κόντρα με τις ΗΠΑ ρίχνει μια κυβερνητική εκστρατεία στην Κίνα, που αμφισβητεί την πηγή προέλευσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με αξιωματούχο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να προωθεί μια θεωρία συνωμοσίας και την Ουάσιγκτον να κάνει λόγο για τον «ιό της Ουχάν».
Αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ διαμαρτυρόμενο για τις δηλώσεις του αξιωματούχου
* * *
Το Πεκίνο προσπαθεί να αποτινάξει από τους ώμους του την ευθύνη για το ξέσπασμα της πανδημίας - που πιστεύεται ευρέως ότι ξεκίνησε από την μεγαλούπολη Ουχάν- και να πείσει ότι εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο στη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού βάζοντας τεράστιο μέρος του πληθυσμού της χώρας σε καραντίνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter ότι ίσως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να έφεραν την επιδημία στην Ουχάν, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις.

Ο Λιζιάν επέστησε την προσοχή σ’ ένα σχόλιο που έκανε την Τετάρτη ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ορισμένοι Αμερικανοί, που πιστευόταν ότι είχαν πεθάνει από γρίπη, ίσως στην πραγματικότητα να πέθαναν από το νέο κορωνοϊό. «Πότε εμφανίστηκε ο “ασθενής -μηδέν” στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Ίσως ο στρατός των ΗΠΑ να έφερε την επιδημία στην Ουχάν. Δημοσιεύστε τα στοιχεία σας! Οι ΗΠΑ μας χρωστούν μια εξήγηση», έγραψε ο Κινέζος αξιωματούχος. Κι επέμεινε στον ισχυρισμό του σήμερα αναρτώντας τον σύνδεσμο ενός άρθρου που αναρτήθηκε σε ιστότοπο, που έχει προωθήσει στο παρελθόν θεωρίες συνωμοσίας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Ο μηχανισμός λογοκρισίας στην Κίνα, που συνήθως αγρυπνά για τη διάδοση φημών, επέτρεψε σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα να κυκλοφορήσουν παρόμοιους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον κορωνοϊό. Μια δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας στην Κίνα υποστηρίζει ότι ίσως έφεραν τον ιό αθλητές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μετείχαν πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουχάν, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ο Ντάλι Γιανγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, θεωρεί ότι πίσω από την προώθηση τέτοιων θεωριών συνωμοσίας στην Κίνα κρύβεται η επιθυμία του Πεκίνου «να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη λαϊκή δυσαρέσκεια» για το χειρισμό της επιδημίας του κορωνοϊού, που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Εκλήθη αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών για τον κορωνοϊό», ανέφερε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ενώ η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν προέβη στην κατηγορία με ανάρτησή του χθες στο twitter. «Πότε ξεκίνησε ο ασθενής μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί; Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Ίσως να ήταν ο στρατός των ΗΠΑ που έφερε την επιδημία στην Ουχάν. Να είστε διαφανείς! Δημοσιεύστε τα στοιχεία σας! Οι ΗΠΑ μας οφείλουν μια εξήγηση!», ήταν το tweet του Ζάο γραμμένο στα αγγλικά.

Ενα κεντρικό άρθρο στην επίσημη εφημερίδα China Daily σήμερα, ενέτεινε έναν πόλεμο λέξεων Πεκίνου-Ουάσινγκτον, κατηγορώντας όσους «κατακρίνουν έντονα την Κίνα». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα αντέδρασε αργά στην εμφάνιση του κορονοϊού, πιθανώς κοστίζοντας στον κόσμο δύο μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου