Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τα νέα δεδομένα για τη Covid σε αγγεία του εγκεφάλου και το Ελληνικό αντι-παράδειγμα

Από την άνοιξη προειδοποιούμε για το 4ο κύμα - Δεν εισακούστηκαν οι επιστήμονες 

«Στη Γαλλία, έχει εμπεδωθεί πλέον η αντίληψη ότι με την νόσο αλλά και την πανδημία δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής Αιματολογίας και Διευθυντής, Sorbonne University, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital και του Υγεία κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας (φωτο)

Eνώ  σε συνέντευξή του στο iEidiseis.gr, υπογραμμίζει πως είναι αδιανόητο μετά από 18 μήνες πανδημίας να μην έχουν γίνει τα βασικά, όπως το να εισακούονται οι επιστήμονες.

 Εναι κόλαφος σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα. «Από την άνοιξη προειδοποιούμε για το επερχόμενο 4ο κύμα. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι επιστήμονες.»

• • •

Οι μελέτες και οι παρατηρήσεις, δείχνουν ένα σοβαρό ποσοστών νοσούντων από Covid, να εμφανίζουν και εγκεφαλικά προβλήματα και όχι μόνο αιματολογικής υφής στα αγγεία, ανέφερε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και επικεφαλής του Τμήματος Αιμόστασης – Αγγείων στο Νοσοκομείο Τενόν στο Παρίσι , Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Ακούστε τη εδώ

Όπως τόνισε στη Γαλλία, έχει εμπεδωθεί πλέον η αντίληψη ότι με την νόσο αλλά και την πανδημία δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι αντι-παράδειγμα, ακολουθείται μια συνολική πολιτική υγείας από την πρωτοβάθμια έως τις πανεπιστημιακές κλινικές, όπου όλα τα «όπλα» δημόσιας υγείας και όχι μόνο τα εμβόλια, χρησιμοποιούνται για όλους τους πολίτες χωρίς αδιέξοδους αποκλεισμούς , με κυρίαρχη τάση την αντιμετώπιση ιού και νόσου στα πρώτα στάδια εκδήλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό είπε, ότι αντιπηκτική αγωγή , οι ασθενείς πλέον λαμβάνουν μέσα από ένα αναπτυγμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και τηλε-ιατρικής, πριν καν χρειαστεί να φτάσουν ως περιστατικά στα νοσοκομεία. Προέτρεψε μάλιστα εν μέσω χειμώνα , όπου υπάρχει και η έξαρση της γρίπης, οι πολίτες να μην ρισκάρουν και με την πρώτη αναπνευστική ενόχληση, με έντονο βήχα και κατατονία , να μην θεωρήσουν ότι θα περάσουν ένα κρύωμα ελαφρά στο σπίτι, αλλά να επισκεφτούν αμέσως γιατρό, ο οποίος πλέον έχει την γνώση να τους καθοδηγήσει για το αν πρόκειται για covid ή κάτι άλλο.

 

Η συνέντευξή του όπως δημοσιεύθηκε στο iEidiseis.gr.

Τα αυξημένα κρούσματα, η φτωχή πλέον ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό και η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλλει ξανά lockdown έχουν δημιουργήσει ήδη στην Ελλάδα τις συνθήκες έξαρσης. Πώς το βλέπετε και τι προτείνετε στη παρούσα στιγμή να γίνει στη χώρα;

 Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι επιστήμονες. Από την άνοιξη προειδοποιούμε για το επερχόμενο 4ο κύμα. Εδώ και 12 μήνες οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την οργάνωση δικτύου περίθαλψης στο σπίτι των ασθενών με COVID-19 και την εισαγωγή των τεχνολογιών της τηλε-ιατρικής προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που σχετίζονται με τις ανισότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που σχετίζονται με γεωγραφικές και κοινωνικές αιτίες. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της ανισότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Όταν χάνεται ένα χωριό την εβδομάδα, ο εμβολιασμός προχωρά απελπιστικά αργά και ο εθνικός μέσος όρος εμβολιασμού του πληθυσμού βρίσκεται στο 60% (με πολλές ευαίσθητες περιοχές να είναι στο 40%) ενώ ακόμη δεν υπάρχει εφαρμογή της τηλεϊατρικής, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα επιδεινωθεί καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα.

 Τι να κάνουμε τώρα;

 Πρώτον, καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών –κυρίως των ανεμβολίαστων– για τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 με οδηγία να απευθύνονται στον πλησιέστερο γιατρό ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Δεύτερον, επιτάχυνση του εμβολιασμού. Ωστόσο, για να έχει αποτέλεσμα η όποια νέα καμπάνια χρειάζεται ευφυές marketing και αναγνώριση των λαθών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Τρίτον, εκπαίδευση των γιατρών για να προσφέρουν θεραπεία στο σπίτι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Τέταρτον, η ένταξη των νοσηλευτηρίων του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19. Το ερώτημα είναι ποιος και πότε θα τα κάνει αυτά καθώς έχουν περάσει 18 μήνες πανδημίας.

Αρνητές ημιμαθείς ως άσχετοι, θρησκόληπτοι φανατικοί, ακόμα και γιατροί με «μπερδεμένες» απόψεις αποτελούν το κοκτέιλ όσων δεν εμβολιάζονται. Τι προτείνετε για την αντιμετώπισή τους; Διότι δεν πείθονται…

 Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας ας δουν το παράδειγμα της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Υπάρχει know-how σε ευρωπαϊκό επίπεδο μου μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ψηφιακή υποδομή της Ελλάδας επιτρέπει την εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων προσέγγισης των πολιτών.

Θα ήθελα δυο λόγια σύγκρισης στα περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους και ασθενείς με COVID-19.

Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Δείτε το γράφημα από την ανάλυση των δεδομένων 29,1 εκατομμυρίων εμβολιασμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο: 19,6 εκατομμύρια εμβολιάστηκαν με εμβόλιο AstraZeneca, 9,5 εκατομμύρια με εμβόλιο της Pfizer και συγκρίθηκαν με 1,8 εκατομμύρια πολιτών που ήταν θετικοί στον SARS-CoV-2, δεν είχαν όλοι COVID-19. Μόνο ο εμβολιασμός με AstraZeneca σχετίζεται με κίνδυνο θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών (CVST) που είναι το σύνδρομο Vaccine Induced Thrombosis and Thrombocytopenia. Αλλά ακόμη και για αυτόν τον τύπο θρόμβωσης οι ασθενείς με COVID-19 έχουν περίπου 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο. Για τους άλλους τύπους θρόμβωσης (φλεβική ή αρτηριακή) όπως και για θρομβοπενία κανένα από τα δύο εμβόλια δεν προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αντίθετα, η λοίμωξη με COVID-19 πολλαπλασιάζει το κίνδυνο κατά 20-30 φορές.

 Άρα το μήνυμα είναι ένα Πρόληψη με γενικό καθολικό εμβολιασμό. Ανίχνευση των ασθενών που είναι σε κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου και Πρόνοια για την έγκαιρη χορήγηση περίθαλψης στο σπίτι. Με λίγα λόγια ενίσχυση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

………........................................

Ο ιατρός Γρηγόρης Γεροτζιάφας, MD, PhD, Καθηγητής Αιματολογίας, Διευθυντής του Research Group “Cancer-Hemostasis-Angiogenesis” INSERM U-938, Sorbonne University και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ομίλου HHG, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, μας ενημερώνει για τη σχέση COVID-19 και υποκείμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων, τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών και για το τεστ εκτίμησης κινδύνου των νοσούντων (“Score Commpass” check up)

 

 

Αναδημοσίευση: 2020mag.gr και neakriti.gr

Πηγές: metropolitan-hospital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου