Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Pandora Papers: Στη φόρα (πάλι;) τα «αδήλωτα» των ισχυρών του κόσμου - Στα έγγραφα και 283 Έλληνες

Μετά τα «Panama Papers» του 2016, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) μόλις δημοσίευσε την Κυριακή 3  Οκτωβρίου, στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) τα λεγόμενα “Pandora Papers”, που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς. Πρόκειται για 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία συνιστούν την «εκτενέστερη έως σήμερα δημοσιευθείσα έρευνα της ICIJ για υποθέσεις που καλύπτονται από το οικονομικό απόρρητο»

• • •

Η έρευνα αφορά τα οικονομικά μυστικά ατόμων υψηλού κύρους σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι καρπός της εργασίας περισσότερων από 600 ερευνητών δημοσιογράφων σε 117 χώρες, σύμφωνα με την ICIJ. Εκθέτει στο φως της δημοσιότητας το παγκόσμιο παιχνίδι πολιτικής εξουσίας και μυστικού offshore κεφαλαίου, όπως αναφέρεται και στη σελίδα τους και ξεκλειδώνει οικονομικά μυστικά πολιτικών, δισεκατομμυριούχων και μυστικά της παγκόσμιας ελίτ.

Στηρίζεται σε 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, που προέρχονται από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και φέρνει στο φως περισσότερες από 29.000 υπεράκτιες εταιρείες.

Η έρευνα, βασισμένη στην μεγαλύτερης κλίμακας διαρροή  «φορολογικών παραδείσων» στην ιστορία, εκθέτει στη δημοσιότητα μυστικές συμφωνίες και κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία για πάνω από 330 πολιτικούς και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, καλύπτοντας έδαφος τουλάχιστον 90 κρατών και 35 ηγετών κρατών. Έγγραφα της έρευνας και αρχεία μπορούν να βρεθούν γραμμένα και στην ελληνική γλώσσα.

Αυτή η νέα παγκόσμια έρευνα θα ξεπεράσει ακόμη και τα Panama Papers του 2016. Ο νέος δημοσιογραφικός έλεγχος έρχεται πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers που προκάλεσαν παγκόσμιο σεισμό καθώς έφεραν στην επιφάνεια πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Παναμά, η οποία εξέφρασε φόβους ότι η χώρα θα κατηγορηθεί ως «φορολογικός παράδεισος», παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει.

«Η ζημιά μπορεί να είναι ανυπέρβλητη» αναφέρει η κυβέρνηση του Παναμά, σε επιστολή που εστάλη στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, μέσω δικηγορικού γραφείου.

Στην επιστολή η κυβέρνηση του Παναμά προειδοποιεί ότι «κάθε δημοσίευση» που θα ενίσχυε «μια εσφαλμένη αντίληψη» για τη χώρα ως πιθανό φορολογικό παράδεισο «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Παναμά και τους πολίτες του».

Τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν  στην δημοσιότητα μέσω της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) προέρχονται από εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις οποίες καταφεύγουν οι ισχυροί του κόσμου για να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες ή trust σε φορολογικούς παραδείσους.

Αποκαλύπτουν τις κρυφές οικονομικές δραστηριότητες 35 ηγετών του κόσμου, στους οποίους περιλαμβάνονται εν ενεργεία και πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, περισσότεροι από 300 κρατικοί λειτουργοί όπως υπουργοί, δικαστές, δήμαρχοι και στρατιωτικοί από περισσότερες από 90 χώρες, καθώς και επιχειρηματίες και ροκ σταρ.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έχει τοποθετήσει 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα που χρησίμευσαν στην αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της νότιας Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο έχει καταθέσει περιουσιακά στοιχεία σε δύο trust στην Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

Συνολικά, η Διεθνής Κοινοπραξία έχει εντοπίσει συνδέσμους μεταξύ περιουσιακών στοιχείων τοποθετημένων σε υπεράκτιες εταιρείες 336 ηγετών και πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής. Εχουν δημιουργήσει περί τις 1.000 υπεράκτιες εταιρείες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των οποίων βρίσκονται στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα, η κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η γερμανίδα μοντέλο Κλόντια Σίφερ, ο ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ.

Στις περισσότερες χώρες, οι δραστηριότητες αυτές δεν διώκονται. Αλλά στις περιπτώσεις των ηγετών και των πολιτικών προσωπικοτήτων, η Διεθνής Κοινοπραξία φέρνει σε αντιπαράθεση την ρητορική κατά της διαφθοράς που έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς και τις περιουσίες που έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους.

Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο βασιλιάς της Ιορδανίας ο οποίος συγκέντρωσε στα κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες στερλίνες από περιουσιακά στοιχεία σε Βρετανία και ΗΠΑ, όπως η βίλα στο Μαλιμπού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας έχει δημιουργήσει τουλάχιστον τριάντα υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών των εταιρειών, αγόρασε 14 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του γλίτωσαν 312.000 λίρες στερλίνες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο.

 Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους ανθρώπους που έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες συγκαταλέγονται και 283 περιπτώσεις Ελλήνων.

 

Στο μάτι του κυκλώνα Πούτιν και Αλίεφ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers

Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ - ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά - πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

 

Η δικηγορική εταιρεία του Ν. Αναστασιάδη

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του Guardian για το ρόλο που έχει παίξει το δικηγορικό του γραφείο από το οποίο έχει δηλώσει πως έχει αποχωρήσει από το 1997.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, το δικηγορικό γραφείο που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου γερουσιαστή πίσω από ψεύτικους πραγματικούς ιδιοκτήτες σε μια μυστική έκθεση που κατατέθηκε στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Καραϊβικής.

Mια Παναμαϊκή offshore ασφαλιστική εταιρεία, η Alcogal, κατήγγειλε  ότι η κυπριακή δικηγορική εταιρεία Nicos Chr. Anastasiades & Partners είχε ισχυριστεί ότι τέσσερις από τις υπεράκτιες εταιρείες που διαχειριζόταν είχαν ως ιδιοκτήτες μέρος του προσωπικού της. Ωστόσο σε έκθεση που κατατέθηκε στις ρυθμιστικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI) στις 8 Ιουνίου 2015, ανέφερε ότι είχε παραπλανηθεί και τώρα πίστευε ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Ο Λεμπέντεφ εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του το 2015, αφού κατηγορήθηκε ότι δεν είχε δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Αρνείται τις κατηγορίες και έκτοτε έγινε παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ.

Σε επικοινωνία που είχαν Guardian και BBC με το γραφείο του Ν. Αναστασιάδη, η απάντηση που έλαβαν ηταν αρνητική σχετικά με το ότι είχαν δοθεί ψευδείς πληροφορίες στην ασφαλιστική. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Νίκος Αναστασιάδης, έγινε πρόεδρος της Κύπρου το 2013. Έχει δηλώσει ότι ενώ κατείχε μετοχές στο δικηγορικό γραφείο μέχρι την εκλογή του, δεν είχε ενεργό ρόλο στις υποθέσεις του, αφού έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.

Σε δήλωσή του στον Guardian, ο Ν. Αναστασιάδης είπε: «Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε καταγγελίες σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων της πρώην δικηγορικής μου εταιρείας».

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Ν. Αναστασιάδης συμμετείχε στις δραστηριότητες της εταιρείας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σκωπτικά στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η απάντηση  εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σοφία του προέδρου να επιτρέπει σε μια νομική εταιρεία, στην οποία προφανώς δεν είχε ούτε επίβλεψη ούτε έλεγχο, να λειτουργεί με το όνομά του ενώ υπηρετούσε τη χώρα του ως εξέχων πολιτικός.

Τόσο η εταιρεία όσο και ο ιδρυτής της είχαν στο παρελθόν ξεχωριστές σχέσεις με τον Lebedev. Οι Anastasiades & Partners έχουν συμβουλευτεί τον Ρώσο για την απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας μέσω του νόμιμου, αν και αμφιλεγόμενου, σχεδίου «χρυσού διαβατηρίου», σύμφωνα με το οποίο οι πλούσιοι αιτούντες θα μπορούσαν να αγοράσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ το 2011. Η ιθαγένεια χορηγήθηκε εκείνο το έτος.

 

 

Αναδημοσίευση: koutipandoras.gr , 2η σελίδα από το koutipandoras.gr , 3η σελίδα από το koutipandoras.gr  και documentonews.gr

Πηγές: icij.org και amp.theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου