Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Suisse Secrets: Διαρροή 18.000 λογαριασμών της Credit Suisse ...αποκαλύπτει

Στη δημοσιοποίηση μιας τεράστιας διαρροής, δεδομένων από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, προχώρησαν συντονισμένα σήμερα μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), αποκαλύπτοντας τον κρυμμένο πλούτο πελατών της τράπεζας που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Είναι η πολλοστή φορά που διαρρέουν τέτοια δεδομένα. Όπως η «λίστα Φαλτσιάνι», «λίστα Λανκαρντ» στην Ελλάδα από την Ελβετία. Αλλά και από "φορολογικούς παραδείσους" όπως τα «Panama Papers» ή τα «Pandora Papers». Όμως, τουλάχιστον στην Ελλάδα ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ με τους εμπλεκόμενους. Αμφιβάλω και αν εξετάστηκε αν είναι νόμιμα ή και φορολογημένα τα ποσά που βρίσμονται στις λίστες αυτές. Μιλάω βέβαια για τα ποσά Ελλήνων πολιτών κι όχι για ποσά που αποκτηθήκαν στην Ελλάδα, που είμαι σίγουρος.

• • •

Ο τεράστιος θησαυρός των τραπεζικών δεδομένων διέρρευσε από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο, με τον αθροιστικό πλούτο τους να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Η διαρροή έρχεται να αναδείξει τις διαρκείς και εκτεταμένες αποτυχίες της Credit Suisse, να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα εκ μέρους αμφίβολων πελατών της και να σταματήσει τη ροή παράνομων κεφαλαίων. Όπως αποδεικνύεται, η Credit Suisse επανειλημμένα, είτε άνοιξε είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς, για σειρά πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

Στους εγκληματίες που ξέπλυναν χρήματα μέσω της ελβετικής τράπεζας περιλαμβάνονται ένας εμπλεκόμενος σε εμπόριο ανθρώπων από τις Φιλιππίνες, ένα αφεντικό του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της φίλης του μιας Λιβανέζας ποπ σταρ, στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία.

Είναι ενδεικτικό πως από τα στοιχεία προκύπτει πως ένας λογαριασμός ιδιοκτησίας του Βατικανού χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατ. ευρώ σε μια αμφιλεγόμενη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ποινικής δίκης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Credit Suisse δήλωσε ότι οι αυστηροί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας την εμποδίζουν να σχολιάσει υποθέσεις που σχετίζονται με μεμονωμένους πελάτες.

«Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα που αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους βασίζονται σε «επιλεκτικές πληροφορίες».

Η τράπεζα είπε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες υποθέσεις χρονολογούνται σε εποχές που «οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν πολύ διαφορετικές από εκεί που βρίσκονται σήμερα».

 

Οι 150 Έλληνες των «Suisse Secrets» - Το «deal» της Φουρλής

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter» μας ενημερώνει πως μόλις το 0,5% των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται στα «Suisse Secrets», ήτοι στη διαρροή τραπεζικών λογαριασμών της Credit Suisse που απεκάλυψαν το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) και διεθνή ΜΜΕ, αφορά σε Έλληνες πελάτες της ελβετικής τράπεζας. Πιο απλά σε σύνολο 30.000 πελατών της Credit Suisse που συσχετίζονται με τη διαρροή των 18.000 τραπεζικών λογαριασμών, μόλις 150 είναι Έλληνες. Καθώς πολλά από τα στοιχεία των «Suisse Secrets» τελούν ακόμη υπό επεξεργασία, είναι νωρίς να πούμε εάν οι εν λόγω υποθέσεις είναι σημαντικού ενδιαφέροντος ή όχι. Θα πρέπει λοιπόν να δημοσιευθούν πρώτα τα σχετικά ονόματα, ώστε να ασχοληθούν με αυτά η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως, έχει η εξαγορά του εμπορικού πάρκου Florida 1 Retail Park του βρετανικού επενδυτικού fund Pradera στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Φουρλή. Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ απέκτησε την εταιρεία Κτηματοδομή που διαχειρίζεται το εμπορικό πάρκο έναντι 36 εκατ. ευρώ περίπου. Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της Κτηματοδομής η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) της εταιρείας το 2020 ήταν οριακά υψηλότερη των 25 εκατ. ευρώ. Αλλά μη βιαστείτε να θεωρήσετε πως το βρετανικό fund εισέπραξε 11 εκατ. ευρώ περισσότερα από το NAV της εταιρείας που πούλησε. Ουσιαστικά η Κτηματοδομή ανήκε στην Eurobank. Για εξασφάλιση ομολογιακών δανείων της Eurobank ονομαστικού ποσού 24 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020 είχε εγγραφεί υποθήκη ύψους 31,3 εκατ. ευρώ επί των ακινήτων της Κτηματοδομής και είχαν ενεχυριασθεί τα έσοδα μισθωμάτων, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και οι μετοχές της εταιρείας. Μάλιστα, η έκθεσή της Κτηματοδομής ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το Δεκέμβριο του 2017 είχε προχωρήσει στη χορήγηση εγγύησης υπέρ της Trivillage Developments Greece, μιας άλλης εταιρείας fund Pradera στην οποία ανήκουν τα Village στο Ρέντη. Προς εξασφάλιση των υποχρεώσεων της Trivillage που απέρρεαν από ομολογιακό δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, στις 31/12/2020 είχαν εγγραφεί επιπλέον υποθήκες επί των ακινήτων της Κτηματοδομής συνολικού ύψους 12,3 εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζουμε εάν μέσα στο 2021 τα δάνεια της Κτηματοδομής και της Trivillage αναδιαρθρώθηκαν, ωστόσο αυτό που είναι γίνεται αντιληπτό είναι πως το ποσό που κατέβαλε ο Όμιλος Φουρλή, κατευθύνθηκε κυρίως στην ελληνική τράπεζα και όχι στο βρετανικό fund.

 

 

 Αναδημοσίευση cnn.gr και newsbomb.gr

Πηγές: occrp.org και sueddeutsche.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου