Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Πώς έφτασε η Ελλάδα στη χρεοκοπία το 2010

Πριν λίγο καιρό, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην εφημερίδα «δημοκρατία» σε άρθρο του ο Βασίλης Γαλούπης αναφέρεται στο ομόλογο που προκάλεσε την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Αναδημοσιεύω το ενδιαφέρων κείμενο, αφού το «απάλλαξα» από τις κριτικές για την τότε κυβέρνηση. Όχι γιατί κάποιες δεν είναι δίκαιες, αλλά για ένα τόσο σημαντικό γεγονός ο καθένας καλό θα ήταν να το διαβάσει χωρίς τις κριτικές του αρθρογράφου. Ο οποίος έβαλε τίτλο στο κείμενό του, «Πώς ο Σημίτης διέλυσε την οικονομία!».

Τέλος, τόνισα τα αποτελέσματα του δανείου αυτού, «κάνοντας εσοχή» στο τελευταίο μέρος του κειμένου που αναφέρεται το τι προκάλεσε το συγκεκριμένο δάνειο.

• • •

Στις 20 Απριλίου 2000 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ εκτόξευε απειλές μιλώντας στους Έλληνες εκπροσώπους της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. «Βρισκόσαστε στο τελευταίο στάδιο του κίτρινου χρώματος» έλεγε με σκληρό ύφος ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος έφυγε από m ζωή το 2010. Στη συνέχεια έγινε σχεδόν προσβλητικός: «Ακολουθεί το κόκκινο, η κόκκινη κάρτα, που είναι ένδειξη κινδύνου, ακόμα και απώλειας των Ολυμπιακών Αγώνων Αν έως το τέλος του χρόνου δεν υπάρξουν αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, τότε η ΔΟΕ είναι υποχρεωμένη να πάρει τα μέτρα της. Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της Θητείας μου στην προεδρία της ΔΟΕ παρουσιάζεται μια τόσο σοβαρή κρίση στην πόλη που έχει αναλάβει τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων».

 

Συναγερμός

Στην κυβέρνηση Σημίτη, που μόλις είχε επανεκλεγεί στο Θρίλερ της 9ης Απριλίου 2000 με μερικές χιλιάδες ψήφους διαφορά από τη Ν.Δ. του Καραμανλή, σήμανε συναγερμός. Οι αργοπορίες στα έργα που ήταν να ξεκινήσουν από το 1997 είχαν ως συνέπεια τις υπερκοστολογήσεις και τους δυσβάσταχτους δανεισμούς.

Η κατακραυγή από τα ξένα ΜΜΕ βάραινε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Ο διεθνής Τύπος πίεζε για τα έργα υποδομής και ασφάλειας. Στις 21 Απριλίου 2010 η «USΑ Today» «βομβάρδιζε» την Ελλάδα: «Σε μια δημόσια κριτική χωρίς προηγούμενο ο κ Σάμαρανκ τόνισε ότι η καθυστέρηση της Αθήνας για τα έργα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών και την παρομοίασε με τη σχεδόν καταστροφική καθυστερημένη προετοιμασία του Μόντρεαλ το 1976». Να αναφέρουμε ότι ο Καναδάς ουσιαστικά χρεοκόπησε ύστερα από εκείνη m διοργάνωση.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση Σημίτη έσπευσε να πάρει ένα, όπως αποδείχθηκε, μοιραίο δάνειο. Με ένα εξωπραγματικό ποσό για τα τότε δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με δυσθεώρητο επιτόκιο και, μάλιστα, σε εποχή δραχμής ακόμα. Ήταν το δεκαετές ομόλογο-εφιάλτης των περίπου 10 δισ. ευρώ, που έληγε τον Μάιο του 2010 και δεν μπορούσε να αποπληρώσει η χώρα μας, με συνέπεια να επιτίθενται οι αγορές και η Κομισιόν να τρέμει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου προσέφυγε στην τρόικα στα τέλη Απριλίου, με το διάγγελμα από το Καστελόριζο, λίγες μέρες πριν από το κραχ του «ομολόγου Σημίτη».

Το δάνειο αυτό ήταν η αφετηρία για το μεγάλο ξεσάλωμα στα έργα των Αγώνων, που τα περισσότερα ήταν τελικά αχρείαστα, με τα πιο πολλά Ολυμπιακά Ακίνητα να παραμένουν μέχρι σήμερα «βαρίδι» για την οικονομία, επί χρόνια αραχνιασμένα και αναξιοποίητα.

Οι όροι εκείνου του δανείου ήταν εξοντωτικοί, αφού η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επέτρεπε τέτοια επιπόλαια ανοίγματα. Η Ελλάδα, με νόμισμα τη δραχμή, πήρε στις 19 Μαΐου του 2000 δανεικά σχεδόν 10 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 6%! Να Θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2010, όταν η χρεοκοπία ήταν πια γεγονός, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 6% - 7%. Και μόνο αυτό καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση Σημίτη δανείστηκε με το «πιστόλι της ΔΟΕ στον κρόταφο», τοποθετώντας μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία Η αποπληρωμή των τόκων αλλά κι αυτή του κεφαλαίου τον Μάιο του 2010 ήταν πάνω από τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως αποδείχθηκε.

 

Στην ΟΝΕ

Διόλου τυχαία, την ίδια μέρα, στις 19 Μαΐου 2000 η ΕΚΤ, που έκλεινε τα μάτια στα μαγειρέματα της ελληνικής οικονομίας για να ενταχθεί στο ευρώ, έδινε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση Σημίτη: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ με ψήφους 376 υπέρ, 42 κατά και 80 αποχές. Η ισοτιμία ευρώ/δραχμή καθορίστηκε στο fixing 336,6 (σημ Garfield: 340,75). Η απόκλιση από το 10ετές γερμανικό ομόλογο είναι στις 82 μονάδες βάσης». Και μόνο ότι με το spread στις 82 μονάδες η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκιο 6% αποτυπώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ήταν η εποχή που το έλλειμμα κουκουλωνόταν όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής σε προ-εκλογικό του ομιλία στις 19 Αυγούστου 2007, «τον Μάρτιο 2004, όταν αναλάβαμε, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στην πραγματικότητα έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό που εμφάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση και 2,5 φορές υψηλότερο από το όριο του συμφώνου σταθερότητας της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου