Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Πρόταση Πούτιν για φυσικό αέριο στην ΕΕ δημιουργώντας τον κόμβο στην Τουρκία

Πολλά και διάφορα είπε Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στην χώρα του, κατέθεσε μια πρόταση που αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, στη σκιά της τεραστίων διαστάσεων ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

• • •

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε προς τους Ευρωπαίους πολίτες επισημαίνοντας ότι δεν ευθύνεται η Ρωσία για τους υψηλούς λογαριασμούς της ενέργειας και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια αφήνοντας αιχμές για το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς την Ε.Ε. ότι πολιτικοποιεί το ζήτημα και πως υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.

Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο.

Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει το φυσικό της αέριο από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να το προμηθεύονται οι Ευρωπαίοι μέσω του ρωσοτουρκικού αγωγού TurkStream, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι τα σύνορα Τουρκίας – Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο.

«Θα μπορούσαμε να ανακατευθύνουμε τους όγκους φυσικού αερίου που χάνονται από τους αγωγούς Nord Stream (της Βαλτικής) προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας… δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο για τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης στην Τουρκία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια ενεργειακού φόρουμ, στη Μόσχα. «Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για να εφαρμοστεί», προσέθεσε.

Η παρέμβαση Πούτιν είχε προφανή στόχο να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την ενεργειακή επάρκεια των χωρών τους ενόψει του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες διαρροές φυσικού αερίου που έβγαλαν εκτός λειτουργίας τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική. Οι Ευρωπαίοι υποψιάζονται σαμποτάζ χωρίς να κατονομάζουν τον ύποπτο, με τις σχετικές έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η Ρωσία έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ, που απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την πρόταση του Ρώσου προέδρου. «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνω οποιαδήποτε εκτίμηση. Αυτά τα πράγματα απαιτούν διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Εναλλακτικά με την πρόταση για τη διοχέτευση του ρωσικού αερίου μέσω Τουρκίας, (Σημείωση Garfield: κι εδώ αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τί θα πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος, αν προχωρούσε ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που συζητούσε ο Κώστας Καραμανλής) ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2, μία από τις δύο γραμμές του οποίου έμεινε άθικτη από τις εκρήξεις που, όπως υποδηλώνουν οι υπάρχουσες ενδείξεις, προκάλεσαν το σαμποτάζ. «Υπάρχει μία γραμμή του Nord Stream 2 η οποία φαίνεται ότι επιβίωσε (του σαμποτάζ). Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παροχή φυσικού αερίου. Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ωστόσο, κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό, καθώς η κυβέρνησή του αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τον πρόσφατα κατασκευασμένο Nord Stream 2 στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Αντιπρότεινε δε στη Μόσχα να αποκαταστήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος δεν εμπίπτει επί του παρόντος στις κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Gazprom, η οποία ελέγχει τους αγωγούς της Βαλτικής, δήλωσε ότι η επισκευή των αγωγών θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει στη Ρωσία πρόσβαση στην περιοχή όπου προκλήθηκαν οι ζημιές. Επιπλέον, ο Μίλερ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον θα τα καταφέρει η Ευρώπη να καλυφθεί ενεργειακά αυτόν τον χειμώνα, εκτιμώντας ότι το φυσικό αέριο που έχει αποθηκεύσει η Γερμανία στις δεξαμενές της θα εξαντληθεί σε δύο έως δυόμισι μήνες.

 

 

Αναδημοσίευση: kathimerini.gr

Πηγές: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου