Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή του Πινοσέτ κι αποκλείστικε απ΄ το Μουντιάλ 1974 στη Δ. Γερμανία

Έχω αναδημοσιεύσει για τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει για το Μουντιάλ στο Κατάρ. Μιλάνε για «Μουντιάλ που γέμισε από το αίμα των εργατών και τα δολάρια της διαφθοράς» (δείτε εδώ).

Άρχισε όμως χθες φαινομενικά χωρίς καμμιά αντίδραση. Μια επίσημη αντίδραση, γιατί από τον απλό κόσμο ή ανθρώπους που άφησαν την σφραγίδα τους στο ποδόσφαιρο είχαμε. Μία αντίδραση δηλαδή σαν αυτή της ΕΣΣΔ το 1973.

Στις 21 Νοεμβρίου 1973 ήταν προγραματισμένος να διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974 στην Δυτική Γερμανία, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης. 

Όμως μετά το ματς στη Μόσχα (0-0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Χιλή για να αγωνιστεί στο στάδιο που η χούντα του Πινοσετ μετά το πραξικόπημα και την δολοφονία του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, είχε μετατρέψει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. 

Οι Σοβιετικοί ζήτησαν ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, αλλά η FIFA αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση…

Η ΕΣΣΔ αποφάσισε να μην αγωνιστεί, η εθνική ομάδα της Χιλής παρουσιάστηκε  μόνη στο γήπεδο,  και ο αγώνας κατακυρώθηκε «στα χαρτιά» με 2-0 υπέρ της. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

• • •

Η Χιλή με την Σοβιετική Ένωση θα έδιναν δύο αγώνες μπαράζ, με έπαθλο μία θέση στο Μουντιάλ του 1974.

Ο πρώτος αγώνας ήταν προγραμματισμένος να γίνει στη Μόσχα, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Δεκαπέντε μέρες πριν, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, ανέτρεψε τον Πρόεδρο Σαλβαντόρ Αλιέντε, τον πρώτο εκλεγμένο μαρξιστή αρχηγό κράτους στη Λατινική Αμερική.

Ο Αλιέντε έκανε την τελευταία του ομιλία και λίγες ώρες αργότερα, μέσα στην ίδια μέρα, αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, που έχει δεχτεί και η οικογένεια του.

Το αν ο Αλιέντε αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε από στελέχη της χούντας παραμένει ακόμα και σήμερα αντικείμενο της ιστορικής έρευνας.

 

Το στάδιο – στρατόπεδο συγκέντρωσης

Το Εθνικό Στάδιο της Χιλής μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αντιπάλους του καινούριου καθεστώτος.

Παρά το γεγονός πως τη μέρα επίσκεψης της αντιπροσω-
πείας στον χώρο του σταδίου βρίσκονταν ακόμα εκατο-
ντάδες κρατούμενοι,οι απεσταλμένοι της ΦΙΦΑ πείστηκαν
ή θέλησαν να πειστούν για την «ηρεμία» που επικρατούσε

Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν και βασανίστηκαν.

Η απελευθέρωσή τους γινόταν με την υπογραφή ενός χαρτιού, που έλεγε πως δεν είχαν κακοποιηθεί.

Στο μεταξύ, η Εθνική ομάδα της Χιλής ταξίδεψε στη Μόσχα για τον προγραμματισμένο για τις 26 Σεπτεμβρίου αγώνα. Σύμφωνα με χιλιανές μαρτυρίες, οι παίχτες της ομάδας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και υποστηρικτές του Προέδρου Αλιέντε, είχαν αυστηρές οδηγίες από τη χούντα να μην κάνουν καμιά αναφορά σε ξένους δημοσιογράφους για το τι συμβαίνει στη Χιλή, αλλιώς θα υπήρχαν συνέπειες για τις οικογένειές τους.

Το ματς της Μόσχας έληξε 0-0, ένα αποτέλεσμα καλό για τη Χιλή. Οφειλόταν στην καλή αμυντική απόδοση της ομάδας, αλλά, όπως διηγήθηκε αργότερα ο μοναδικός Χιλιανός δημοσιογράφος που ταξίδεψε ως τη Μόσχα και στον ακραιφνή αντικομμουνιστή διαιτητή.

Την ίδια στιγμή,  οι πληροφορίες και οι εικόνες για το τι συνέβαινε στο Εθνικό Στάδιο της Χιλής έκαναν σιγά σιγά τον γύρο του κόσμου. Η Σοβιετική Ένωση εξέφραζε αμφιβολίες, όχι μόνο για τη διεξαγωγή του ματς στο συγκεκριμένο στάδιο, αλλά και γενικά για το πόσο ασφαλές θα ήταν για τους παίχτες της, να ταξιδέψουν στη συγκεκριμένη χώρα.

Πρότεινε να γίνει ο αγώνας σε ουδέτερο έδαφος. Η χιλιανή ποδοσφαιρική ομοσπονδία πρότεινε τη διεξαγωγή του αγώνα σε άλλο γήπεδο της Χιλής, όμως η χούντα είχε πάρει την απόφασή της. Ο αγώνας ή θα γινόταν στο Εθνικό Στάδιο ή δεν θα γινόταν καθόλου.

 

Γκολ σε άδειο τέρμα

Έτσι, στις 24 Οκτωβρίου στάλθηκε μια αντιπροσωπεία της ΦΙΦΑ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση του γηπέδου. Παρά το γεγονός πως τη μέρα επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο χώρο του σταδίου βρίσκονταν ακόμα εκατοντάδες κρατούμενοι, οι απεσταλμένοι της ΦΙΦΑ πείστηκαν ή θέλησαν να πειστούν για την «ηρεμία» που επικρατούσε.

Το κρίσιμο ματς θα γινόταν στο Σαντιάγο. Η απόφαση αυτή της ΦΙΦΑ προκάλεσε την οργή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Οι Σοβιετικοί θεωρούσαν πως η εμμονή της ΦΙΦΑ να μη γίνει το παιχνίδι σε ουδέτερο έδαφος, είχε να κάνει με την κρυφή επιθυμία του Άγγλου προέδρου της, Στάνλεϊ Ρας, οι σοσιαλιστικές χώρες να μποϊκοτάρουν συνολικά το Μουντιάλ, ώστε να συμμετάσχει από το παράθυρο η Αγγλία, που δεν είχε καταφέρει να προκριθεί, κάτι που πάντως τελικά δεν έγινε.

Τελικά, οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στο Σαντιάγο, επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς λόγους. Ακόμα και σε αυτή την απόφαση, οι πολιτικές σκοπιμότητες έπαιξαν τον ρόλο τους. Σύμφωνα με όσα διηγήθηκαν εκ των υστέρων μέλη της σοβιετικής ομάδας, οι παράγοντες του σοβιετικού αθλητισμού φοβήθηκαν το ενδεχόμενο μιας ήττας, με τις επιπτώσεις που θα είχε στο επίπεδο της πολιτικής προπαγάνδας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ο αγώνας παρωδία που περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο. Η Χιλή προκρίθηκε στο Μουντιάλ της Γερμανίας, όπου τα αποτελέσματά της δεν ήταν σπουδαία.

 

 

Αναδημοσίευση: mixanitouxronou.gr

Πηγή merodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου