Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Πώς θα θωρακισουμε το ανοσοποιητικό μας και να διώξουμε μακριά τις ιώσεις!

Καθημερινά το σώμα μας έρχεται σε επαφή με μικρόβια, ιούς και παράσιτα που προσπαθούν να εισβάλλουν σε αυτό και να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα επιβίωσης. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται στενά μεταξύ τους με στόχο την προστασία του οργανισμού έναντι βλαπτικών παραγόντων του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων και τη μακροζωία. Για να λειτουργήσει ομαλά ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ένα ακέραιο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά αναγνωρίζονται και καταστρέφοντας μόνο τους επιβλαβείς εσωτερικούς και εξωτερικούς εισβολείς (ιοί, μικρόβια, παράσιτα, μύκητες, καρκινικά κύτταρα) και ταυτόχρονα θα πρέπει η αντίδραση αυτή να περιορίζεται στην απολύτως αναγκαία και να μην είναι καταστροφική για τους φυσιολογικούς ιστούς. Ο βασικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων. Το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί βέλτιστα για τη διατήρηση της υγείας.

• • •

Για ποιούς λόγους το ανοσοποιητικό μας σύστημα “εξασθενεί” και γίνεται πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις;

Εκτός από τους φυσιολογικούς παράγοντες, όπως η προχωρημένη βιολογική ηλικία του ανθρώπου, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες της καθημερινότητας, που ευθύνονται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις ιώσεις. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

  •  το κάπνισμα
  •  η κακή διατροφή (ελλιπής σε φρούτα και λαχανικά)
  •  η καθιστική ζωή
  • το στρες

 Αλλά και κάποια νοσήματα και καταστάσεις, όπως:

  •  οι αλλεργίες
  •  η αϋπνία
  •  η αναιμία
  • η υπερκόπωση
  • η στεφανιαία νόσος
  • ο αλκοολισμός

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό και να προλάβουμε μία ίωση ή ένα κρυολόγημα;

 Η ισορροπία τόσο στις διατροφικές μας επιλογές όσο και στον τρόπο ζωής μας είναι η απάντηση.

 Διατροφικές επιλογές και τρόπος ζωής :

 Οι κύριοι τομείς που καθημερινά θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να υπάρχει μία σχετική ισορροπία είναι οι εξής:

  1. Η διατροφή. Καταναλώνουμε όλες τις ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και «καλά» λιπαρά) και έτσι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά και να είναι μάχιμος έναντι των διάφορων παθογόνων μικροοργανισμών. Διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος και δεν ξεχνάμε την καλή ενυδάτωση του οργανισμού, καταναλώνοντας τακτικά νερό, ροφήματα, χυμούς αλλά και σούπες ανάλογα και με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός.
  2. Η άσκηση. Οι οδηγίες μιλούν για 150-180 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα, σε συνδυασμό με ασκήσεις αντιστάσεων 2 με 3 φορές την εβδομάδα ή μία καθημερινή σωματική άσκηση 20’-30’, όπως το βάδισμα, το τρέξιμο, ο χορός, η κολύμβηση,κ.α.
  3. Ο ύπνος. Η συμπλήρωση 6 με 8 ωρών ύπνου καθημερινός φαίνεται να είναι η ιδανική. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.
  4. Το στρες – άγχος. Το άγχος και το μεταβολικό στρες κλονίζουν τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά στο 100%. Είναι κατανοητό ότι οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δημιουργούν ένα στρεσογόνο περιβάλλον, ωστόσο υπάρχουν τεχνικές και δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να μας χαλαρώσουν, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, όπως γυμναστική, χορός, μουσική, ζωγραφική, κ.α.
  5. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βιταμίνες A, C, D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και διατροφικά μέταλλα) και ιχνοστοιχεία όπως ο Zn, Fe που ενισχύουν τη δράση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  6. Προ βιοτικά. Το γαστρεντερικό σύστημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, διότι είναι η κύρια πύλη εισόδου σε ότι εισάγουμε στον οργανισμό μας, όπως για παράδειγμα οι τροφές, τα μικρόβια, οι ιοί και οι μύκητες. Έτσι, κατά κύριο λόγο συντονίζει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στις πρωτεΐνες, στα συστατικά των τροφών και βέβαια σε ιούς και παθογόνους μικροοργανισμούς. Το 70-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εδράζεται στο έντερο και η σωστή μικροβιακή ισορροπία το διατηρεί λειτουργικό, υγιές και ετοιμοπόλεμο. Μία προ βιοτική φόρμουλα βοηθά στη διατήρηση της σωστής σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου και επομένως σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
  7. Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν προσεκτικά επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά και όταν συνδυάζονται με ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής ρυθμίζουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του και θωρακίζουν πλήρως τον οργανισμό.

 

Για την ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

  • Βιταμίνη C, προστατεύει από λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό.
  • Ψευδάργυρος, τονώνει την άμυνα του οργανισμού, και προφυλάσσει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
  • Εκχύλισμα Εχινάκειας με τονωτικές ιδιότητες, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος.
  • Πρόπολη που συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Προστατεύει το βλεννογόνο και ανακουφίζει απο τον πονόλαιμο, χάρη στις αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
  • Μέλι, που μαλακώνει το λαιμό και μειώνει την ένταση του βήχα χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, χαρίζοντας ταυτόχρονα μια ευχάριστη γεύση.

 Για την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού:

 6 φυτικά ενεργά συστατικά που η Επιτροπή Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMA/HMPC) ενέκρινε ως παραδοσιακά συστατικά για την ανακούφιση από το βήχα και το κρυολόγημα:

  • Το Θυμάρι, ο Γλυκάνισος κι ο Μάραθος, βοηθούν στην απόχρεμψη σε περιπτώσεις βήχα που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημα και διευκολύνουν την αναπνευστική λειτουργία.
  • Ο Ευκάλυπτος γνωστός για την ευεργετική του επίδραση στο αναπνευστικό, απελευθερώνει την αναπνοή, ανακουφίζει από τον βήχα και σε συνδυασμό με τις αποχρεμπτικές ιδιότητες του Κισσού καταπραΰνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
  • Η Μολόχα μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων και απαλύνει από τις ενοχλήσεις του στόματος ή του λαιμού που προκαλεί ο ξηρός βήχας.

................................................................

 Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 116809/15-11-2018

 Βιβλιογραφία:

 Scientific Opinion of i.efsa, on the substantiation of health claims related to vitamin C https://doi.org/10.2903/j.efsa.2009.1226

 Scientific Opinion i.efsa on the substantiation of health claims related to zinc https://doi.org/10.2903/j.efsa.2009.1229

 

 

Αναδημοσίευση: targetpharma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου