Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Περισσότερους από 50 τόνους χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022, οι Ρώσοι αγόρασαν περισσότερους από 50 τόνους χρυσού.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, καθώς τέτοιες αγορές περιορίζονται κανονικά σε έξι ή επτά τόνους, ανέφερε η εφημερίδα Izvestia επικαλούμενη το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

• • •

Η Μόσχα κατήργησε τον ΦΠΑ 20% στις συναλλαγές χρυσού για ιδιώτες τον περσινό Μάρτιο σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον κόσμο από τη χρήση δολαρίων ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο.

Επίσης απάλλαξε τους πολίτες από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών που αποκτήθηκαν από την πώληση ράβδων χρυσού, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

 

Αγόρασαν πάνω από 50 τόνους ράβδων χρυσού

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ρώσοι αγόρασαν πάνω από 50 τόνους ράβδων χρυσού το 2022, δέκα φορές περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά. Οι ράβδοι χρυσού του ενός κιλού ήταν οι πιο περιζήτητες και αντιστοιχούν στο 60% αυτών που πωλήθηκαν την περσινή χρονιά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ΥΠΟΙΚ, τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακόμη οριστικά αλλά καλύπτουν μόνον την περίοδο ως το τέλος Νοεμβρίου του 2022.

Η κρατική VTB Bank ανακοίνωσε ότι πούλησε 33,8 τόνους ράβδων χρυσού σε πελάτες το 2022, με τους πελάτες να διακρατούν χρυσό αξίας 50 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ).

«Ο χρυσός ήταν μια καλή προστατευτική οικονομική λύση πέρυσι», δήλωσε ο Γεβγκένι Μπερεζνιόφ του τμήματος επενδυτικών προϊόντων της VTB.

«Οι πελάτες μετακίνησαν κεφάλαια σε αυτό το μέσο για να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αποκομίσουν κέρδη κατά τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τους», σημείωσε.

 

Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες

Η ράβδος ενός κιλού αποδείχθηκε ότι είναι η πιο δημοφιλής (60% όλων των πωλήσεων)

Μέχρι το τέλος του 2022, η ζήτηση του πληθυσμού είχε μετατοπιστεί σε ράβδους χρυσού βάρους έως και 100 γραμμαρίων.

Η γεωπολιτική αστάθεια είναι ο κύριος λόγος πίσω από μια τέτοια αύξηση, καθώς πολλοί θεωρούν τον χρυσό ως ένα αξιόπιστο προστατευτικό περιουσιακό στοιχείο ένα πραγματικό καταφύγιο.

Συνολικά η ζήτηση για χρυσό το 2022 εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία, τροφοδοτούμενη από «κολοσσιαίες» αγορές κεντρικών τραπεζών.

Ορισμένες τράπεζες ανέφεραν αύξηση της ζήτησης κατά 16-18 φορές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, η ετήσια ζήτηση αυξήθηκε κατά 18% το περασμένο έτος σε 4.741 τόνους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2011. Το σύνολο ολόκληρου του έτους υποβοηθήθηκε από τη ζήτηση ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο των 1.337 τόνων.

Σε αντίθεση με τα αποθεματικά νομίσματα, ο χρυσός δεν υπόκειται στον έλεγχο των ξένων κυβερνήσεων.

Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να αυξήσουν τις αγορές τους σε χρυσό.

Η κατανάλωση κοσμημάτων μειώθηκε κατά 3% στους 2.086 τόνους. Μεγάλο μέρος της αδυναμίας εμφανίστηκε το τέταρτο τρίμηνο καθώς η τιμή του χρυσού ανέβηκε.

Η επενδυτική ζήτηση (χωρίς εξωχρηματιστηριακά) έφτασε τους 1.107 τόνους (+10%) το 2022.

  

 

Αναδημοσίευση: ot.gr

Πηγές: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου