Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

«Να ξεκαθαρίσει» το σκανδάλο των υποκλοπών πριν τις εκλογές ζητά η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA Σόφι Ιν’τ Βελντ

Η έρευνα για το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις εθνικές εκλογές, ώστε «να αρθεί κάθε σκιά αμφιβολίας», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελντ (φωτο), εν μέσω ανησυχιών στην Αθήνα ότι ορισμένοι πολιτικοί των οποίων το τηλέφωνο παρακολουθήθηκε μπορεί να εκβιαστούν, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις μετεκλογικές συνομιλίες για τον συνασπισμό. Να θυμίσω πως η κ ιντ Βελντ, εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA

• • •

Η Σόφι Ιν’τ Βελντ είναι Ολλανδή ευρωβουλευτής από την κεντρώα ομάδα Renew Europe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι επίσης εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) και παρακολουθεί στενά το λεγόμενο σκάνδαλο «ελληνικό Watergate», στο οποίο πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα υποκλοπών από τις μυστικές υπηρεσίες.

Το σκάνδαλο έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική και έχει δημιουργήσει μια τοξική ατμόσφαιρα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Έπειτα από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (Ευρωπαϊκή Αριστερά), η Ελληνική Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η ελληνική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος και τρεις στρατιωτικοί υψηλού κύρους είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πίεσαν την κυβέρνηση να αποκαλύψει τους λόγους πίσω από την παρακολούθηση. Προς το παρόν, η κυβέρνηση αρνείται να το πράξει, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Εν τω μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (ΕΛΚ), σύμφωνα με νόμο που θέσπισε όταν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.

«Θεωρώ σημαντική θεσμική εκτροπή και καταστροφή του πλαισίου των Ενόπλων Δυνάμεων το να τίθενται υπό επιτήρηση οι επικεφαλής της άμυνας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας στη EURACTIV Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στο εξής το κόμμα του θα απέχει από τις διαδικασίες νομοθέτησης στη Βουλή και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε οι παρακολουθήσεις της κυβέρνησης σε υπουργούς, αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους παρήγαγαν «πλούσιο» υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκβιάσει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Όπως έχουμε ήδη επισημάνει στο σχέδιο της έκθεσής μας, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει πλήρης διαύγεια πριν από τις εκλογές και να αρθεί κάθε σκιά αμφιβολίας. Το θέμα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και άμεσα», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

«Καλωσορίζω εν προκειμένω την τρέχουσα έρευνα που διεξάγεται από την ΑΔΑΕ και την Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Η PEGA αποφάσισε να τους καλέσει τον Φεβρουάριο για να μας ενημερώσουν για το θέμα», πρόσθεσε.

 

Να παρέμβει η Europol

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της PEGA που έκρινε πως το σκάνδαλο των Ελληνικών υποκλοπών,πως «μπορεί να είναι κάτι μεγαλύτερο από το Watergate» μίλησε τον περασμένο Νοέμβριο στο στο documentonews.gr και ζήτησε να «ασφαλιστούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, διότι οι άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει να διαγράφουν μηνύματα».

Διανάστε αποσπάσματα από την συνέντευη της κ 'Ιντ Βελντ (κι εδώ ολόκληρη)

«Νομίζω πως καταρχάς πρέπει να ασφαλιστούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, διότι οι άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει να διαγράφουν μηνύματα, να πετούν τα κινητά τους στη Μεσόγειο κλπ. Οπότε πρέπει να μπει στην υπόθεση η Europol αμέσως. Να σημειωθεί πως αυτό το ζητάμε επανειλημμένως εδώ και μήνες. Αυτό, βέβαια, δεν σχετίζεται μόνο με τη διασφάλιση των στοιχείων των συσκευών ή των συστημάτων αλλά με την έρευνα που πρέπει να γίνει για το ποιος έστειλε τα μηνύματα. Πρέπει να φτάσουμε στην άκρη του τούνελ τώρα. Επίσης, όπως επανέλαβα την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου της Pega, καλώ τον πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο να αποχαρακτηρίσουν τα απόρρητα έγγραφα».

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως (σ.σ. η υπόθεση των παρακολουθήσεων) πριν τις εκλογές. Δεν μπορείς να το αφήσεις αυτό το σύννεφο αμφισβήτησης πάνω από τη διαδικασία. Είναι εντελώς απαράδεκτο πως υπάρχει οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης πριν τις προεκλογικές εκστρατείες. (…) Με ρωτήσατε αν είναι ρίσκο για την Ελλάδα και απαντώ πως είναι ρίσκο για την Ευρώπη. Γιατί στη λίστα υπάρχουν υπουργοί όπως ο Δένδιας. Ο ίδιος είναι μέλος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Κάθεται εκεί με τους συναδέλφους του και λαμβάνουν αποφάσεις. Αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με τον πόλεμο. Ο Μητσοτάκης επίσης είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπως έχω ξαναπεί αυτό αφορά ευθέως την Ε.Ε. Οι εθνικές εκλογές καθορίζουν τη σύνθεση του Συμβουλίου και αυτό είναι ένα όργανο λήψης αποφάσεων».

«Στο γραφείο μου ελπίζουμε να μην υπάρχουν νέες αποκαλύψεις έως την Τρίτη που κατατίθεται η αναφορά στην PEGA, γιατί είμαστε ήδη πολύ κουρασμένοι και πρέπει έχουμε το νου μας σε όλα αυτά. Η αναφορά όμως δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές η έκθεση κατά 95% είναι βασισμένη σε ανοιχτές πηγές, γιατί δεν ούτε είμαι ντετέκτιβ ούτε δημοσιογράφος. Νομίζω πάντως πως αν κοιτάξεις τη μεγάλη εικόνα, τότε είναι ξεκάθαρο. Αυτό δεν είναι ένα διεθνές θέμα, αλλά ευρωπαϊκό. Έχει συνέπειες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στις λήψεις αποφάσεων, στην παραβίαση της παρούσας νομοθεσίας. Ωστόσο, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι εταιρείες εμπορίας κατασκοπευτικού λογισμικού εκμεταλλεύονται την κοινή αγορά και το απόρρητο που υφίσταται σε εθνικό επίπεδο για τα δικά τους συμφέροντα, εκλογικά ή οικονομικά. Συνεπώς, είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Νομίζω ότι μπορούμε να δούμε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν μικρές δυνάμεις, αν και αυτές που έχουμε δεν εφαρμόζονται σωστά. Η PEGA θα δημοσιεύσει την έκθεση την Τρίτη και ελπίζουμε να ξυπνήσει τους ανθρώπους»

 

 

Αναδημοσίευση: euractiv.gr και efsyn.gr

Πηγές: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου