Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Μικρότερη αύξηση των τιμών λόγω μείωσης του πληθωρισμού – Ποια η λύση για την ακρίβεια

Τελευταία ο Χρήστος Σταϊκούρας, περιδιαβαίνει τα τηλεοπτικά κανάλια (είδα video από με τη συνέντευξή του στη τηλεόραση του Σκάι και τον παρακολούθησα στο πρωινό της Κυριακής 26 Μαρτίου ο Open) να λέει ουσιαστικά ότι λέει στο παρακάτω συνέντευξη.


Απ’ όσο ξέρω, χωρίς να έχω σπουδάσει κάποια οικονομική επιστήμη, αυτό που λέει αυτό είναι η βασική αρχή του πληθωρισμού. Δηλαδή ανεβαίνουν οι τιμές. Όσο πιο μεγάλος είναι ο πληθωρισμός τόσο πιο πολύ ανεβαίνουν οι τιμές.

Πριν δω τις παραπάνω συνεντεύξεις, αυτές ήταν σκέψεις μου όταν κυβερνητικοί (παράγοντες, βουλευτές ή ακόμη και απλοί υποστηρικτές) πανηγύριζαν για την πτώση του πληθωρισμού που ανακοίνωνε η ΕΛΣΤΑΤ). Έπεσε λέγαν όλοι αυτοί οι πληθωρισμός στο 5%. Μα πληθωρισμό 5 % έχουμε μετά από ένα χρονικό διάστημα που είχαμε 10% και πριν πάλι 5%. ‘Αρα οι ανεβασμένες τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν πιο πιο λίγο όμως. Έχει λοιπόν δίκιο ο υπουργός οικονομικών.

Εύλογα κανείς μπορεί να ρωτήσει. Και ποια είναι η λύση στο πρόβλημα; Μια ερώτηση που δεν έκανε στον υπουργό κανείς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους. Ούτε οι Οικονόμου - Παυλόπουλος στον Σκάι ούτε οι Ρέβη – Σιαδήμας στο Open. Και μπορεί κάποιοι να αιφνιδιάστηκαν με την ειλικρίνεια του υπουργού αλλά σίγουρα και κάποιοι δεν ήθελαν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Και αυτό είναι η αιτία που ο κόσμος βάζει στην ίδια μοίρα όλους τους δημοσιογράφους και τους χαρακτηρίζει ΑΡΔ (Αλήτες – Ρουφιάνους – Δημοσιογράφους). Επειδή και οι «Πετσωμένοι» και οι αιφνιδιασμένοι (ανεπαρκής, «αδιάβαστοι», μη ετοιμόλογοι) δεν κάνουν τις ερωτήσεις που πρέπει. Και προστατεύουν τους κυβερνώντες.

Και θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον κ Σταϊκούρα αν τον ρωτούσαν «και τώρα τι πρέπει να γίνει με την ακρίβεια που φέρνει ο μικτότερος έσω πληθωρισμός;), Γιατί η απλή λογική λέει πως η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι πως η μόνη λύση είναι η ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική προσαρμογή) των μισθών και των συντάξεων. Ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει  στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του που ανέγνωσε στη Βουλή τον Νοέμβριο του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Να θυμίσω πως υπουργός Συντονισμού ήταν ο Απόστολος Λάζαρης, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γεράσιμος Αρσένης, διοικητής της ΕΤΒΑ Δημήτρης Κουλουριάνος και  υπουργός Οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης. Τότε που ήταν το ΠΑΣΟΚ που νοσταλγούν πολλοί. Το ΠΑΣΟΚ αυτής της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου πριν μεταλλαχθεί, κυρίως, με τον Σημιτη

 

 

Πηγές: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου